Információk, érdekességek

Karácsonyi menü cukorbetegeknek

2018. december 25.

Cukorbeteg van a családban és nem tudod mit készíts? Igyekeztem úgy összeállítani,hogy azért ne legyen teljesen hétköznapi de beleférjen a diétába. 4 személyre vonatkozik a menü, amit elkészíthetsz az egész családnak! Biztosan sikert aratsz majd vele!

Előétel:
Gombakrémleves erdei gombából

Hozzávalók: 5 dl víz, 5 dl tej, 2 ek. étkezési keményítő, 10 dkg szárított erdei gomba, só, bio ételízesítő

A gombát néhány órára a vízbe áztatom, ezután felteszem főni, hozzáöntöm a tejet és ízesítem sóval és bio ételízesítővel. Ha a gomba megpuhult botmixerrel összetöröm az egészet és az étkezési keményítővel besürítem. Pirított zsemlekockával tálalom!


Főétel
Csirkerolád fűszeres párolt zöldséggel

Hozzávalók: 8 nagyobb szelet csirkemell, 10 dkg zsírszegény sajt, só, bors, zsálya

A körethez: 1 kg zöldség vegyesen, só, kakukkfű


Így üzenünk karácsonykor

2018. december 25.

Csillagszórók, színes szalagok, fenyőillat és meghitt fények teszik különlegessé a karácsonyt, amely szeretteink nélkül nem is lehetne tökéletes. A Techonomic Index felmérése szerint azonban a fizikai, földrajzi akadályok ma már rendkívül könnyedén áthidalhatóak a technológiai vívmányoknak köszönhetően. Ráadásul, már az sem csoda, hogy a hagyományos képeslapokat háttérbe szorítják az SMS-ek és a közösségi médián keresztül küldött üzenetek. 

A karácsony világszerte – vallástól és nemzetiségtől függetlenül – az év legfontosabb ünnepe. Ilyenkor a család apraja nagyja összegyűl, feldíszíti a fenyőfát, megajándékozza egymást, és végül egy közös ünnepi vacsorával koronázza meg a napot. Bő 12 évvel ezelőtt az ünnepek közeledtekor még tucatjával érkeztek a képeslapok, nagyjából 6 évvel ezelőttig pedig a vezetékes telefon csörgött karácsony első napján. A Samsung nemrégiben készített Techonomic Index felmérése szerint Magyarországon is egyértelműen látszódik a technológiai vívmányok térhódítása a karácsonyi jókívánságok terén is: ma már minden negyedik ember inkább sms-ben kíván boldog karácsonyt, sőt az emberek több mint egyharmada vagy telefonon hívja fel szeretteit, vagy a közösségi médián keresztül üzen nekik.


Karácsonyi ajándék önmagadnak

2018. december 24.

Karácsonykor kicsit mintha megállna az idő. Estére elcsendesedik a világ, gyertyák gyúlnak, fények veszik körbe a világot. Minden meseszerűvé válik. Illatok, fények, ízek kavalkádja. Fenyőillat lengi be a szobát, és a levegőben ott a várakozás. A csodavárás pillanata. Ez az a pillanat, amire heteken át, sokan hónapokon át készülnek. Ezekben a hetekben kicsit úgy érezzük, az ajándékok kibontása mellett majd a Sors is tartogat nekünk valami csodát.  

Aztán pár nap múlva azt látjuk, az ajándékok ott vannak ugyan, de a várva várt „igazi” csoda elmaradt.

Az utóbbi hónapok családállításai rengeteg felismerést hoztak számomra is. Legfőképpen azt, hogy nagyon nehéz önmagunkkal szembenézni. Felismerni azt, hogy amit eddig magunkról gondoltunk, az nem igaz. Megtanultunk úgy hazudni önmagunknak, hogy el is hisszük saját hazugságainkat. A lelkünk azonban tudja, hogy rossz irányba haladunk, nem önvalónk szerint élünk. Azt gondoljuk, szeretjük a másikat. Aztán kiderül, nem szeretjük saját magunkat sem, és mivel elzárjuk szívünket az érzelmek elől, másokat sem tudunk szeretni. Nem tudunk szeretetet adni és befogadni. A családállítások egyik gyakori témája a szeretet elfogadása, adása.

Azt gondoljuk, nőies nők vagyunk, és nem vesszük észre, hogy anyáink, nagyanyáink, esetleg dédanyáink mintáit hordozzuk, akik szintén bezárták szívüket a szeretet előtt, az érzelmek előtt. Nehéz sorsuk miatt kemény, hideg nőkké váltak. Pedig ha erre a mintára már tudatosan visszaemlékezünk, akkor megtaláljuk azokat a pillanatokat, amelyek már rég erre szerették volna felhívni a figyelmünket. Utólag már annyira egyértelműnek tűnik, de míg megfejtjük a rejtvényt, addig lehet, hogy sok csalódáson megyünk keresztül. Bárhol tartasz azonban, azt ne feledd el, ami eddig történt, annak pontosan úgy kellett történnie. Ne gondolkodj azon, hogy „mi lett volna ha….” Arról a pontról tudsz tovább lépni, ahol most állsz. Nem tudjuk kihagyni a lépcsőfokokat, nem léphetünk az elsőről az ötödikre.


Boldog karácsonyt!

2018. december 24.

 

Boldog karácsonyt

kíván

patikánk minden munkatársa!


Vérnyomásmérő karácsonyra? – A szakorvos 4 tanácsa

2018. december 23.

Fotók: pixabay.comSokan tervezik, hogy hasznos és fontos ajándékként vérnyomásmérőt ajándékoznak karácsonyra. Nem mindegy azonban, milyen készüléket vásárolunk. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája segít a választásban.

A legfontosabb szempontok

1. A higanyos készüléket csak szakértőnek érdemes használni

A kardiológiai rendelőkben többnyire higanyos készülékekkel mérnek, amelynek működtetéséhez szükséges a gyakorlat és a képzettség, mert „hallgatózni” is tudnia kell a használójának. Kapocsi doktornőtől tudható, hogy a higanyos vérnyomásmérő kiszorult a mindennapos gyakorlatból, az orvosok is csak speciális esetben használják, a betegeknek ez nem javasolt önálló mérésre. Erre a célra a félautomata, illetve automata felkaros vérnyomásmérők a legpraktikusabbak. Az automata vérnyomásmérők alapvetően áramlást mérnek, és abból számolnak vérnyomás értékeket, amelyek bizonyos számítások miatt kismértékben pontatlanok lehetnek. Ezzel tisztában vannak a kardiológusok is, ezért a vérnyomásnapló értékelésénél ezt a szempontot figyelembe is veszik például ritmuszavarok esetén.

2. Ismerni kell a készüléket a félautomata és az automata készülék közt

A félautomata vérnyomásmérő abban különbözik az automata vérnyomásmérőtől, hogy mérés során egy pumpa segítségével tudjuk felfújni a mandzsettát, míg automata készülék esetén bekapcsolás után egy gomb megnyomásával indítható a mérés. Ez utóbbi praktikusabb, különösen, ha idősebb, beteg személyről van szó.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...44