Információk, érdekességek

Hogyan oldhatjuk mindennapi feszültségeinket?

2007. április 22.

A túlzott mértékû és rendszeres stressz nem csak mindennapjainkat mérgezi meg, de egészségünket is károsítja. Kikerülni nem mindig lehet, de a stresszt igenis kezelni kell!

A fárasztó munkától rosszul alszunk

2007. április 18.

A munkával járó stressz, illetve a hosszú munkaidõ az alkalmazásban levõk nagy részénél alvászavarokat okoz - mutatta ki egy újonnan végzett kutatás.


A Travelodge nevû hotelhálózat felmérésébõl kiderült: 1700 felnõttbõl csupán 3 százalék alszik éjszaka az ajánlott mennyiségnek megfelelõ 8 órát, emellett 10-bõl egy válaszadó általában szabadságot vesz ki álmatlan éjszakái után.

 

Háromból egy dolgozó állította: minimum két napba kerül a rossz éjszakát kihevernie, illetve az alkalmazásban levõk fele panaszkodott bizonytalanságról, önbizalomhiányról a munkahelyen, sokuk szerint munkahelyi hatékonyságra is kihatással van a fáradtság, amely a néhány óra alvás következménye. Mások lehangoltságról és depresszióról is beszéltek.


Fény a lakásban

2007. április 04.

A világítás nagymértékben hozzájárul egy-egy helyiség hangulatához, és nem utolsó sorban az ott tartózkodók hangulatát is befolyásolja. Arról az igen fontos szempontról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a fény minõsége a munkavégzést is nagy mértékben befolyásolja, és hogy mindenfajta munkavégzés jó - és speciális - megvilágítást igényel. Éppen ezért a lakberendezés egyik legfontosabb része a világítótestek elhelyezése. 

Amikor mesterséges fényforrással látjuk el otthonunkat, lehetõségeinket nagymértékben behatárolja a már meglévõ hálózat - választásainkat ugyanis ehhez kell igazítanunk. Az elektromos rendszerek korlátainak ellenére számos lehetõség nyílik a mesterséges világítás minõségének javítására. Az izzók és egyéb tartozékok technikai fejlõdése sokféle variációs lehetõséget kínál. Ehhez hasznos ismerni a legújabb formációkat, hogy kreatívan valósíthassuk meg a számunkra legmegfelelõbb megoldást. A legjobb megoldás természetesen esztétikai megjelenítésében is az: illeszkedik a lakás karakteréhez és berendezési tárgyaihoz. A fény az egyik legfontosabb stílusteremtõ - vagy romboló - eszköz.


Egészségesen és fitten - minél tovább

2007. április 03.

Hiába rohannak az évek, mégis szeretnénk egészségünket és a fittségünket minél tovább megõrizni. Az egészség érték, nemcsak az egyénnek, hanem a családnak, a munkahelynek és a társadalomnak is. Ha figyelünk és vigyázunk egészségünkre, akkor sikerülhet megõriznünk ezt a pótolhatatlan kincset: testi - lelki jóllétünket. 
Huszonévesen még azt hisszük, hogy végtelenül terhelhetõk vagyunk. Teherbíró képességünk nem ismer határt. Mindent kibírunk. Ha kell, talpon tudunk maradni akár két egész napont át, és még tovább... Reggelire csak egy kávéra jut idõ és máris rohanunk a munkahelyre. Sokszor ebédelni sincs idõnk nyugodtan. Lerohanunk a gyorsbüfébe, ott bekapunk egy szendvicset vagy egy hamburgert, iszunk rá egy kólát. Ezután ha kell, túlórázunk is. Pihenésképpen séta helyett beülünk egy presszóba. Gyakran alvás helyett irány a diszkó, éjjeli randevú - és reggel újra kezdõdik a nap, és folytatódik, ugyanígy...

A zenélés jó hatásai

2007. március 25.

Amerikai tudósok felfedezték, hogy a zenélés fejleszti az agyat és élesíti a hallást mindenféle hangokra, beleértve az emberi beszédet is.


A zene úgy látszik segít az élet többi dolgában is: ösztönöz az olvasásra, segít észrevenni a hamis hangokat egy dalban, megtanít élesebben hallani még egy hangos osztályteremben is. - mondta Nina Kraus, a Northwestern Egyetem neurológus-kutatója.


A felfedezések rávilágítanak arra, milyen fontosak is az ének-zene órák. "Mikor az iskolák nehéz anyagi helyzetbe kerülnek, a zeneórák az elsõk között vannak, amirõl a gyereknek le kell mondania. Ez pedig nagy hiba." - mondta Kraus.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...707172...75