Információk, érdekességek

Teljes ellazulás a jóga erejével

2016. július 17.

A jóga egyik legfontosabb célja a meditáció. Az egyes ászanák "csak", mintegy melléktermékként hatnak jótékonyan a fizikai testünkre. A régi guruk tanítása szerint a fizikai testünk egészsége is -bizonyos szempontból- csak azért fontos, mert amíg betegségekkel, fájdalmakkal küzdünk, addig a fizikai tünetek elvonják figyelmünket és nem tudunk eljutni a mély relaxáció és meditáció szintjére. De mit jelent a "jógás relaxáció" az autogén tréninghez vagy más relaxációs technikákhoz képest?

A relaxáció szerepe a jógában

A jógában a „pihenő-fázisok” különböző szintjei nem egyszerűen a fizikai test rövid ellazítását célozzák. Nagyon fontos eszközök abban, hogy fizikai síkon az egyes pózok jótékony hatását „rögzítsük”, „bevéssük” testünkbe, valamint beindítsuk szervezetünk természetes öngyógyító folyamatait. Emellett – a jóga egyik klasszikus példájával élve – ha a testünket egy autóhoz hasonlítjuk, melyet pl. megfelelő üzemanyaggal (bevitt táplálék) látunk el, akkor a nagy autós túra végén (jógaóra) időt kell szánnunk arra, hogy a motor lehűljön. Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor az egész jármű (testünk minden szintje, a jógaóra során felhalmozott jótékony hatások) működését veszélyeztetjük.


3 tipp a felejthetetlen nyaralásért

2016. július 12.

A legtöbben hónapok óta várjuk azt a néhány pihenéssel töltött napot, mely végre megajándékoz a szabadság és kikapcsolódás élményével. Fontos, hogy ilyenkor valóban ki tudjuk pihenni magunkat, így később feltöltődve, energiával telve tudjuk majd folytatni a dolgos hétköznapokat. Lássunk most néhány tippet ehhez!

1. Légy spontán!

A nyaralás megtervezésekor többnyire figyelembe vesszük a helyszín sajátosságait, a különböző programlehetőségeket, mindezt összevetjük az elképzeléseinkkel, a vágyainkkal, és annak megfelelően döntünk. A tervezés ellenére azonban nem szabad megfeledkezni a spontaneitásban rejlő örömökről. 

Egy nem tervezett program, egy hirtelen jött ötlet, egy spontán lehetőségre rávágott igen mind-mind jó alkalmat jelentenek arra, hogy megéljük a személyes szabadságunkat, valamint új élményekre tegyünk szert.


Tippek, hogy ne csak kihívás legyen a családi nyaralás

2016. július 05.

Gyerekkel, sőt gyerekekkel nyaralni mindig kihívás! Legyen az bébi, kicsi, tini vagy kamasz, szülő legyen a talpán, aki gondtalanul, nyugodt szívvel indul vakációzni a gyerekeivel, mert biztos abban, hogy a gyerek is jól érzi magát és saját maga úgy tud pihenni, ahogy szeretne. Ha azon aggódik, hogyan tehetné zökkenőmentessé a 2016-os belföldi nyaralását, akkor most figyeljen! Adunk néhány tippet, ami a családi nyaralást könnyebbé teszi.

Ne pakoljuk túl magunkat!

Legtöbb esetben még az is a bőröndbe kerül, amire csak végszükség esetén lenne szükség, de mindig túlbiztosítjuk magunkat. Ne tegyük! Helyette tervezzünk logikusan! Csak azt vigyük el magunkkal, amit biztosan felveszünk, amit használni fogunk. Mivel minden városban a hét minden napján nyitva tartó üzletekbe botlunk, ezért amit otthon felejtettünk, biztosan pótolni tudjuk. Épp így igaz mindez a kisbabák, kisgyerekek szükségleteire is. Ha nem viszünk 100 db pelust, akkor sincs baj – a helyi boltban biztosan be tudjuk szerezni. Így a pánikolás és az őrült mennyiségű csomag helyett kényelmes, kezelhető mennyiségű úti pakkal vágjunk neki a nyaralásnak!

Amire a gyerkőcnek szüksége lehet…

Legszívesebben minden olyan dolgot magaddal vinnél, ami a kisbabánk komfortérzetét biztosítja, vagy ami az otthon hangulatát nyújtja. De babaágyat, pelenkázót és etetőszéket ne csomagoljunk az útra, mert azokat már megtaláljuk a gyerekbarát szállodákban is.

Mit egyen a gyerek?

Sok esetben a nyári kikapcsolódást az nehezíti meg, hogy folyamatosan azon kell gondolkodni, mit egyen a gyerek. Ha all inclusive gyerekbarát szálláshelyet választunk belföldi nyaralásra, akkor könnyű dolgunk lesz. Az all inclusive ellátásban megtalálunk minden, ami szem-szájnak ingere, nemcsak felnőtteknek! A kínálatban vannak saláták, gyümölcsök a büféasztalon, sőt a táplálékallergiásokra is gondolnak, hogy abszolút problémamentes legyen a családi üdülés.


Forró nyár, fáradt test. Relaxálj

2016. július 03.

Kinn tombol a kánikula, a testünkben meg az energiafelesleg. Ilyenkor mit tegyünk? Pár perc magunkba figyelés csodákra képes...

Sokszor szégyellem magam, amikor megkérdeznek valamiről, amire a válasz olyan egyszerű, nem is gondolnám, hogy diploma szükséges hozzá.De ha nem figyelünk magunkra, hogy hallhatnánk meg testünk jelzéseit, ordító, segélykérő felkiáltásait...

Figyeljünk nagyon testünk jelzéseire, és ez ne egy elcsépelt, állandóan ismétlődő mondat legyen, hanem tényleg tekintsünk tisztelettel az iránt az ember iránt, aki személyünket képviseli! 

Senki, még a legjobb orvos sem képes kitalálni amit testünk kíván! Tippjei lehetnek, de ezt MI érezzük, tudjuk magunkban. Ha állandóan elfolytjuk, akkor fordulunk mindennel szakemberhez, hogy mondja meg mi bajunk van, pedig ha csak kicsit lelassítanánk, meghallhatnánk, lelkünk mit üzen!

Éppen ezért szeretném ezt a lehetőséget megragadni, hogy a nyári napokon, amikor senkinek nincs kedve a mozgáshoz - csak a fanatikusoknak - egy kis lazítást, relaxációt prezentálhassak, amihez nem szükséges más, mint egy matrac - esetleg egy vastagabb pokróc is megteszi- amire rápihenünk, és ami a legnehezebb: IDŐ MAGUNKRA!

Ez lehet 15 perc is, de jobb, ha van fél óránk.


Nyaraljatok tudatosan! Használjátok a szeretetnyelvet!

2016. június 28.

Itt a vakáció, a szabadságok ideje, érdemes beszélni arról, hogyan lehet a nyaralásunkba, pihenésünkbe tudatosságot belevinni, és kis lendületet felfrissülést adni a párkapcsolatuknak. Ha tehetitek, minimum 2 hetet vegyetek ki egyszerre. Ez azért fontos, mert egy hét szabadság nem igazán pihenés, főleg, ha nem tudtok elutazni, kiszakadni a környezetetekből.

Használjátok tudatosan a szeretetnyelv csatornáit. Ez azt jelenti, hogy minden nap más szeretetnyelvről szóljon. Például egyik nap az elismerő szavaké, akkor itt kifejezetten a nap bármelyik szakában, szóban dicsérjétek, támogassátok, egymást, kedveskedjetek egymásnak szavakkal.

Feladatok 5 napos nyaralásra:

1. Bemelegítő gyakorlat

Feküdjetek le az ágyra, és töltsetek el két percet úgy, hogy egymás szemébe néztek, kacsintani lehet, beszélni nem. Közben mindketten kezdjétek el felfedezni a másik arcában a szépséget, vonzóságot, mintha most látnátok a másikat először. A gyakorlat ideje legalább 2 perc, de bátran maradjatok így, ameddig jól esik. Figyeljétek meg, hogyan jöttök ki a helyzetből, vagy hová visz ez benneteket tovább. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...646566...111