Információk, érdekességek

Szépségápolási tippek anyukáknak

2016. július 23.

A kisbaba érkezése mindig óriási öröm, de az éjszakai felkelések és a gyermek miatti állandó készenlét könnyen megviseli az anyukák bőrét. A kimerültség a kisgyermekes édesanyák arcán gyakran szemmel látható, pár perces házi praktikák alkalmazásával azonban ők is kisimulttá varázsolhatják bőrüket. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus elárulja, hogyan őrizhetik meg szépségüket a hölgyek szülés után.

Pezsdítő arcmasszázs

Reggel a tükör előtt vagy este a gyerekek elaltatása után – mindössze napi néhány perc elég, hogy az arcbőr rugalmas, friss és fiatalos maradjon. Először jön a homlok, majd az orcák, az orr, a szem és a száj, a lényeg, hogy ujjainkkal óvatosan, simító mozdulatokkal, mindig belülről kifelé haladva masszírozzuk át az arcot és a nyakat.

Instant frissesség

A váltott hideg-meleg vizes arcmosás és zuhanyzás segít életre kelteni bőrünket. A módszer élénkíti a vérkeringést és segíti a méreganyagok távozását. Ha van néhány percünk, friss levegőn tornáztassuk meg testünket és arcunkat is, és ne feledkezzünk meg a bőrtípusnak megfelelő tisztításról, hidratálásról sem.


A napozás szabályai

2016. július 23.

A napozás és a napon való tartózkodás egészséges és kellemes is lehet, de csak akkor, ha igazán odafigyelünk arra, hogy a káros sugárzás ne károsítsa bőrünket. A túlzott napozásnak kitett bőr ugyanis károsodásokat szenvedhet.

A napozás szabályai Általában a rövidebb hullámhosszúságú, nagyobb energiájú UVB sugárzást tartják felelősnek a napégésért, míg a nagyobb hullámhosszúságú UVA-t a barnulásért. 

A visszaverődő fény megsokszorozza a kapott sugárdózist, ezért be kell tartanunk bizonyos szabályokat az egyenletes barnulás érdekében, a leégés megelőzésére. 

A bőr 

A bőr alapvetően két rétegből, a hámból és az irhából tevődik össze. Az irha nagyrészt kötőszövetekből áll, ennek állapotától függ a bőr rugalmassága, feszessége. A benne futó erek látják el a hámot oxigénnel és tápanyagokkal. A bőr öregedésének fő oka - a természetes öregedés mellett -, hogy különböző károsító tényezők hatására a kötőszöveti rostok elveszítik rugalmasságukat. Testünk legkülső takarójának, a hámnak alsó részében találhatók a hámsejtek, melyek folyamatosan oszlanak, s a felső rétegekbe érve elszarusodnak. Ezek képezik a hámnak az igen ellenálló, legfelső részét. A megvastagodott szaruréteg felel a fényvédelem kb. feléért. A hám festéktermelő sejtjei biztosítják a bőr barnás színét adó festékanyagot, a melanint. Napozáskor megnő ezeknek a sejteknek a száma, így a melanin is nagyobb mennyiségben képződik. A bőr öregedésének egyik jele a foltosodás, a festékanyag eloszlása ugyanis már nem egyenletes. 

 


A strandszezon női veszélyei

2016. július 20.

Minden évben sok szó esik a strandolás veszélyeiről és azok megelőzéseiről. Mindenki tudja már, hogy napozáshoz fényvédőket kell használni, sok folyadékot kell inni, felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe. De mi a helyzet a speciálisan csak a nőket érintő veszélyekkel? Igen, a hüvelyfertőzésekről van szó.

Hála a médiát teleharsogó reklámoknak, azt már sokan tudják, hogy ha a férfiak nincsenek jelen, beszélhetünk a hüvelygombáról. Arról viszont senki sem beszél – férfiak ide vagy oda - , hogy lehet, ez már csak a következménye egy kóros alapállapotnak, a leggyakoribb hüvelyi fertőzésnek, a bakteriális vaginózisnak.

A bakteriális vaginózis során a hüvelyben lévő, védőszerepet betöltő Lactobacillusok száma lecsökken, megváltozik a PH-érték és ezáltal az ártalmas baktériumok elszaporodhatnak, majdmegjelenhetnek a gombás fertőzések.


Teljes ellazulás a jóga erejével

2016. július 17.

A jóga egyik legfontosabb célja a meditáció. Az egyes ászanák "csak", mintegy melléktermékként hatnak jótékonyan a fizikai testünkre. A régi guruk tanítása szerint a fizikai testünk egészsége is -bizonyos szempontból- csak azért fontos, mert amíg betegségekkel, fájdalmakkal küzdünk, addig a fizikai tünetek elvonják figyelmünket és nem tudunk eljutni a mély relaxáció és meditáció szintjére. De mit jelent a "jógás relaxáció" az autogén tréninghez vagy más relaxációs technikákhoz képest?

A relaxáció szerepe a jógában

A jógában a „pihenő-fázisok” különböző szintjei nem egyszerűen a fizikai test rövid ellazítását célozzák. Nagyon fontos eszközök abban, hogy fizikai síkon az egyes pózok jótékony hatását „rögzítsük”, „bevéssük” testünkbe, valamint beindítsuk szervezetünk természetes öngyógyító folyamatait. Emellett – a jóga egyik klasszikus példájával élve – ha a testünket egy autóhoz hasonlítjuk, melyet pl. megfelelő üzemanyaggal (bevitt táplálék) látunk el, akkor a nagy autós túra végén (jógaóra) időt kell szánnunk arra, hogy a motor lehűljön. Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor az egész jármű (testünk minden szintje, a jógaóra során felhalmozott jótékony hatások) működését veszélyeztetjük.


3 tipp a felejthetetlen nyaralásért

2016. július 12.

A legtöbben hónapok óta várjuk azt a néhány pihenéssel töltött napot, mely végre megajándékoz a szabadság és kikapcsolódás élményével. Fontos, hogy ilyenkor valóban ki tudjuk pihenni magunkat, így később feltöltődve, energiával telve tudjuk majd folytatni a dolgos hétköznapokat. Lássunk most néhány tippet ehhez!

1. Légy spontán!

A nyaralás megtervezésekor többnyire figyelembe vesszük a helyszín sajátosságait, a különböző programlehetőségeket, mindezt összevetjük az elképzeléseinkkel, a vágyainkkal, és annak megfelelően döntünk. A tervezés ellenére azonban nem szabad megfeledkezni a spontaneitásban rejlő örömökről. 

Egy nem tervezett program, egy hirtelen jött ötlet, egy spontán lehetőségre rávágott igen mind-mind jó alkalmat jelentenek arra, hogy megéljük a személyes szabadságunkat, valamint új élményekre tegyünk szert.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...636465...110