Információk, érdekességek

Az egyensúly a lényeg

2016. június 26.

Megannyi sejt, részecske, élő mikroorganizmus „lakik” a szervezetünkben, hogy bonyolult folyamatok révén fenntartsa az egészséget biztosító egyensúlyt.

Érdekes lenne megvizsgálni a szájüregben előforduló flórát. Meglepődnénk az eredménytől. A szájunkon keresztül beszívott

 levegőből, az elfogyasztott mosatlan élelmiszerektől, zöldségektől-gyümölcsöktől, a szánkba vett ceruzavégről, vagy bármi egyébről rengeteg, betegséget nem okozó, és velük együtt betegséget okozó baktériumot és vírust is elfogyasztunk, így ezek mind megtalálhatók a szánkban.

Erre is jó a nyál

Ismét nincsen ok ijedtségre, mert a nyál kiváló fertőtlenítőszer, nem véletlen, ha megnyaljuk a sérült, vérző ujjainkat, még akkor is, ha piszkosak. A nyál kémiai összetétele és pH-értéke alkalmas arra, hogy megvédjen minket egészséges esetben a bejutó kórokozóktól.

Mi lesz a lenyelt baktériumok sorsa?

Meglepő módon, ha mégis lenyeljük a kórokozókat, amelyeket a nyál nem pusztít el, a gyomorba kerülve a gyomorban termelődő sósav, a gyomorsav miatt ezek többsége is elpusztul. Természetesen nem mind, hiszen a „jó”-knak életben kell maradniuk. Az emésztőrendszerünk kémhatása nem egyforma, így a bélrendszerünk különböző szakaszain az ottani kémhatásnak megfelelő flóra telepszik meg, szaporodik el, és él. Vannak savrezisztens, és savérzékeny baktériumok, amik érzékenységüknek megfelelő bélszakaszt foglalnak el.


Miért hullik ki a hajad?

2016. június 20.

Senki sem szeretné, egy-egy fésülködés után rémülten számolni az elvesztett hajszálait, közben abban bizakodni, hogy épp elég maradt még. A haj ritkulása, a kopaszodás, a nem kívánt kopaszság, stresszfaktor, és sokszor komoly jelzés a szervezetedtől. De miért veszítjük el a hajunkat? Mit jelent a haj elvesztése, miért kell erre odafigyelni?

Mennyi hajunk van?

A tudósokban már felvetődött, hogy vajon hány szál haja lehet az embereknek, úgyhogy nemrég készült egy vizsgálat, ami az alábbi eredményeket hozta: ha természetes szőke vagy, akkor körülbelül 140 000, ha barna, akkor 100 000, ha pedig vörös, akkor körülbelül 80-85 000 hajszálad van. Ebből naponta 60-80 szálat gond nélkül elveszthetsz, ez természetes. Ha viszont naponta 100, vagy több hajszálad hullik ki, akkor már hajhullásról beszélünk, és az a kérdés, hogy természetes, vagy egy jelzés a szervezetedtől, hogy valami nincs teljesen rendben. Mielőtt megbeszélnénk, milyen gondok lehetnek, derítsük ki, miért fontos annyira a haj?


Új trend ÉBRESZTŐ!

2016. június 19.

Előző cikkemben is cáfoltam már azt a sztereotípiát, hogy csakis a buta, kizárólag a külsejükkel törődő emberek sportolnak, és figyelnek oda megjelenésükre. Nos, itt a ráadás…már mindannyiszor statisztikákat hoztam arról, hogy a Bajnokok Programban több mint 90% felsőfokú végzettségű bajnok, jó részük doktori címmel, illetve bemutattam sikeres vállalkozókat, felsővezetőket a sztereotípiák megcáfolására.

Nos, íme, itt az új trend: „A vállalkozószektorban hosszú évtizedeken át elnézték a testi puhányságot. Az üzletembernek csak egy mentsége volt a rendszertelen étkezésre és alvásra, a túl sok munkaórára és a szinte semmi sportra, de az elég volt bármire: maga a vállalkozói életforma. Ennek azonban egyre inkább vége.” /Origo/

Vezető állásban dolgozol, úgy érzed, nem tudsz eljárni időhiány miatt edzeni? Nem bírsz ellenállni a stressz miatt a finomságoknak, az üzleti vacsorák miatt egyre nagyobb a pocakod, szűkebb az öltöny, a kosztüm? Ugyanakkor érzed, elvárás veled szemben az igényes külső? Akkor újra kell gondolnod néhány dolgot. 


Kamasz felnőttek

2016. június 18.

A pattanások a kamasz évek természetes velejárói, a hormonális változás jelei. Talán az a létezésükben a legkellemetlenebb, hogy mindig a legrosszabbkor, és a legrosszabb helyen tudnak előjönni. De mi történik akkor, ha felnőttként újra előjönnek? Mi a felnőttkori pattanásosodás oka?

Ha évek óta nem voltak pattanásaid, de most hirtelen a semmiből újra megjelentek, akkor mindig valamilyen oka van: a pattanások nem jelennek meg csak úgy. Természetesen néhány kellemetlen pattanás nem ok a hatalmas ijedtségre, de jobb odafigyelni rájuk. Mondjuk, miért jöhettek elő, mire figyelj oda, és mit kellene tenned. 


Minden 3. kisgyerekes családot ért már atrocitás szálláshelyen

2016. június 16.

nyaralniEgy 5 csillagos szállodában arra kérték a szülőket, hogy 7 óra előtt vacsorázzanak, mert gyerekeik zavarják a nem gyermekes vendégeket – osztotta meg tapasztalatát az Év Szállása verseny keretében készített kutatásban egy anyuka. A történet ugyan nem jellemző, de jól példázza, milyen váratlan nehézségekkel nézhet szembe egy kisgyermekes család, ha utazásra adja a fejét. A belföldi kikapcsolódások során egyébként a szülők számára a bababarát szálláshely a gyermekmedence meglétével kezdődik.

Babamedence, gyerekprogramok, bababarát menü

Csupán babaággyal és etetőszékkel ma már egy szálláshelyet sem lehet bababarátként eladni: a kisgyerekes szülők kétharmada számára a legfontosabb szempont a választásnál az, hogy van-e babás medence – derült ki az Év Szállása verseny keretében készített kutatásból. Az elsőként felsorolt kiegészítők csak ez után következnek, a rangsor harmadik helyén pedig a programok és a bababarát menü áll.

„A kapott eredményeket foglalási adataink is alátámasztják: a kisgyerekes családok körében a wellness-hétvégék jelentik az elsődleges kikapcsolódást. Ezért döntöttünk úgy, hogy az Év szállása verseny keretében átadott, Év Családbarát szállása kiválasztásánál is a fenti szempontokat érvényesítjük” – mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője. A szálláshelyre érkezve a szülők egyébként a tipikus kiegészítők közül a mikrót és hűtőt hiányolják a szobából, míg a szolgáltatások esetében a bababarát menüt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...656667...111