Információk, érdekességek

A közösségi média megszállja a hálószobákat

2017. február 21.

Minden ötödik fiatal rendszeresen felkel éjjel, hogy ellenőrizze üzeneteit a közösségi médián, s ezért jóval fáradékonyabbak, mint nyugodtan alvó társaik, ami nyomot hagy a közérzetükön – állapította meg egy új kutatás. A Journal of Youth Studies folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője Sally Power professzor, a Walesi Társadalmi és Gazdasági, Adat- és Módszertani Kutatóintézet (WISERD) társigazgatója.

 

A kutatáshoz több mint 900 12-15 év közötti iskolást toboroztak, akik kérdőívet töltöttek ki arról, milyen gyakran kelnek fel éjjel, hogy ellenőrizzék üzeneteiket a közösségi médián, mikor fekszenek le és mikor kelnek. Arra is válaszolniuk kellett, hogy mennyire érzik magukat jól életük különböző területein, így az iskolában és a barátok között, mennyire elégedettek a megjelenésükkel.

A válaszadók közül minden ötödik mondta, hogy szinte minden éjjel felkel, hogy csatlakozzon a közösségi médiához. Erre jellemzően több lány volt hajlamos, mint fiú. Az éjjelente közösségi médiát használók, illetve azok körében, akik reggelente rendszertelenül keltek fel, háromszor gyakoribb volt az az állítás, hogy állandóan fáradtak az iskolában, mint azoknál, akik végigaludták az éjszakát, illetve minden nap ugyanabban az időben keltek fel. Ráadásul azok, akik folyamatos fáradtságra panaszkodtak az iskolában, átlagosan sokkal boldogtalanabbnak mondták magukat, mint a többiek – idézte a tanulmányt a sciencedaily.com.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok több mint egyharmada legalább hetente egyszer felkel éjjel, hogy ellenőrizze üzeneteit. “Úgy tűnik, hogy a közösségi média megszállja a hálószoba menedékét” – mutatott rá Sally Power.

A tanulmány ugyanakkor azt is jelezte, további kutatásokra van szükség annak kiszűrésére, hogy az iskolai fáradtságért mennyiben felelős a közösségi média, és mennyiben okozzák azt más tényezők. Továbbá az is feltárásra vár, hogy a mai fiatalságra nézve milyen következményekkel jár a kialvatlanság.


Herpesszel se mondja le a kozmetikust!

2017. február 16.

A kellemetlen, szúró, bizsergő érzéssel kezdődő ajakherpesz a legváratlanabb időpontokban jelentkezhet. Elég hozzá egy stresszesebb nap, rosszul elmosott pohár, megfázás, de bizonyos élelmiszerek fogyasztása miatt is kiújulhat a fertőzés. Ha épp ezekre a napokra egyeztettünk időpontot a kozmetikusunkkal, a herpesz miatt nem kell lemondanunk, sőt, bizonyos kezelésekkel még fel is gyorsíthatjuk a gyógyulást!

Akit egyszer megfertőz, számíthat a kiújulásra

A herpesz világszerte az egyik legelterjedtebb vírus. A felnőttek többsége hordozza a Herpes simplex 1 (HSV-1) nevű kórokozót, amely felelős a száj környékén, ajkakon megjelenő herpesz kialakulásáért. A herpesz fertőző betegség, mely testi kontaktussal (csókolózás révén), de akár egy rosszul elmosott pohárral is könnyen terjed. Aki egyszer megfertőződött, számíthat a tünetek ismétlődő megjelenésére. A vírusok ugyanis a szervezetben maradnak, majd az immunrendszer legyengülésével a tünetek időről-időről kiújulnak.

Herpeszünk van?

  • Ezeket ne tegyük!

A herpesz egyrészt kellemetlen érzés, az érintett területen a száj bizsereg, ég, ami miatt legszívesebben egész nap babrálnánk, kapargatnánk, ám valójában ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk. Esztétikailag is nagyon zavaró, ezért sokszor rejtenénk el a szánkat ebben az időszakban, ha viszont a kezünkkel újra és újra megérintjük a herpeszt, akkor nemcsak lassabban múlik, de könnyen tovább is terjedhet a fertőzés más területekre. Szintén ártalmas a herpeszt felszúrni, vagy más módon piszkálni.

  • Ezeket viszont igen!

A vírusellenes hatóanyagú herpeszkrémek mellett fontos, hogy ne piszkáljuk a herpeszt, a krémeket is fültisztító pálcikával, esetleg vattakoronggal vigyük fel az érintett területre. A házi praktikák közül sokan vetnek be mézet és alkoholt a gyulladás és a fertőzés csökkentésére. A rendszeres és alapos kézmosás különösen fontos ebben az időszakban.

 


Egész nap álmos? – Nem biztos, hogy csak az időjárás teszi!

2016. december 16.

Az őszi-téli esős, borongós idő beköszöntével egyre többen panaszkodnak egész nap tartó álmosságra, depressziós hangulatra. A napsütéses órák számának csökkenése bizony komoly befolyást gyakorol hangulatunkra, ám amennyiben mindennapossá válik a probléma, ráadásul, ha egyéb tünetek is fennállnak, úgy az hormonális zavart is jelezhet. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, milyen esetekben gyanakodjunk betegség meglétére, és mit lehet ilyenkor tenni.

D-vitamin-hiány

Az őszi-téli tartós fáradtság hátterében gyakran D-vitamin-hiány húzódik, hiszen ahogy kevesebb napfényhez jutunk, úgy csökken a D-vitamin mennyisége a szervezetünkben. A C-vitamin mellett a legfontosabb immunerősítő vitaminunk, ezért megfelelő mennyisége távol tartja a megfázásos betegségeket, ráadásul több tanulmány szerint a hormonális rendszer működését is támogatja. Alacsony szintjének jellemző tünetei közt az álmosságon túl az immunrendszer gyengülése, valamint a sápadt bőr szerepel. Kezelése a vitamin pótlásával történik, ám ehhez előzetes laborvizsgálat szükséges, mivel ezáltal pontosítani lehet a dozírozást, ami azért fontos, mert zsírban oldódó anyagként a D-vitamin túladagolása akár veseelégtelenséghez is vezethet!

Inzulinrezisztencia, cukorbetegség

A cukorbetegség és az előszobájának tartott állapot, az inzulinrezisztencia (IR) egyre több embert érint manapság, melynek egyik fő tünete a depressziós hangulat és a fokozott álmosság. A eltolódott hormonális egyensúly IR esetében olyan tüneteket is okozhat, mint a fokozott szőrösödés a férfiakra jellemző területeken, hajhullás, zsíros, pattanásos bőr, melyek még tovább rontják a beteg hangulatát. Veszélye, hogy kezelés nélkül 2-es típusú diabetesen kívül PCOS-hez és meddőséghez is vezethet. Terápiája megfelelő, személyre szabott diétával, mozgással, valamint szükség esetén gyógyszeres kezeléssel történik- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.


Hogyan befolyásolja mások megismerését a szépség?

2016. november 23.

A szépség tagadhatatlan előnyökkel jár, mely jelenség hétköznapi helyzetekben épp úgy tetten érhető, mint ahogyan pszichológiai kísérletek során megfigyelhető.

Egy szép nőnek nagyobb valószínűséggel nyújtunk segítséget, míg egy vonzó megjelenésű férfiről nehezebben feltételezzük, hogy félre akar vezetni minket.

Az, hogy aktuálisan mit tekint egy adott társadalom többsége szépnek, vonzónak, koronként és kultúránként ugyan változhat, az a hatás azonban, melyet a viselkedésünkre gyakorol, viszonylag állandó.

Vajon miből fakad ennek az előnynek az oka? Mi miatt élvezhetnek kiváltságot fajunk szépnek tekintett egyedei? Hogyan befolyásolja a viselkedésünket a szépség?

A szexuális motiváción túl
A fizikailag harmonikus megjelenés bizonyos jegyei – mint amilyen a testarány, vagy az arcszimmetria – evolúciós értelemben az adott egyed génkészletéről hordoznak információt, mely ilyen módon fontos szerepet játszik a párválasztásban, szűkebb értelemben pedig a szexuális vonzerő alakulásában.


Szaunázzunk bátrabban - Melegen ajánljuk!

2016. november 19.

A szaunázás hagyománya már több mint kétezer éves múltra tekinthet vissza. Pontos eredetét nehéz lenne egyetlen földrajzi helyhez kötni. A legrégebbi leírások a skandináv népek közel ezer éves írásos emlékeiben lelehetők fel. Az északi területeken kívül a szaunázásnak komoly jelentősége volt az indián népeknél (gödör fürdő vagy izzasztó sátor formájában), valamint a török és görög népek életében egyaránt. 

A legtöbben a szauna szó hallatán vagy a finn szaunára, vagy az infrakabinra gondolnak kizárólag. Talán azért, mert ezek a legelterjedtebbek Magyarországon. A tepidárium, a laconium, a caldarium vagy éppen a török fürdő már kevésbé ismertek. Tévhit, hogy a szaunázás nem mindenkinek ajánlott. A modern technika és a régi korok bölcsességének ötvözése ma már lehetőséget ad arra, hogy mindenki megtalálja azt az izzadási formát, amellyel biztonságosan élvezheti annak jótékony hatását.

Nézzük most a két leggyakoribb téli wellness forma összehasonlítását!

A finn szauna

  • Hőmérséklete: 90-100°C
  • Szaunában eltölthető idő: 12-15 perc
  • Páratartalom: 6-15 %
  • Ajánlott használati idő: 2-3 alkalom/nap
  • Izzadás: 10-20 g/perc

A finn szaunában a levegő először a bőrt melegíti fel, ez serkenti a szervezetünk hőszabályozó rendszerét, megindul az izzadás. A bőrfelületen összegyűlt szennyeződések kiválnak, majd a test salakanyagai is távoznak az izzadási folyamat segítségével.

A rendszeres szaunázás fokozza szervezetünk ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, edzésben tartja a szívünket, és ezzel jótékony hatással van a vérnyomásra is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...606162...111