Információk, érdekességek

Nagy baj vagy csak szépséghiba? – a bicepsz izom szakadásáról

2016. október 15.

Akár edzőteremben, akár egy baráti szkanderezés közben, de nehéz tárgy emelésekor is megtörténhet a baj, a bicepsz izom szakadása. 

A bicepsz izom a vállövet az alkarral köti össze, feladata a könyök hajlítása és forgatása. Az izom mindkét vége inakkal csatlakozik a csontokhoz, a felső végénél az ín a váll körül kettéválik egy hosszú és egy rövid fejre. Ezek a tapadási pontok a leginkább sérülékenyek.

Egyszeri vagy túlterheléses ínszakadás

Megkülönböztetünk egyszeri, hirtelen erőbehatásra létrejövő ínszakadást és túlterheléses, lassan kialakuló gyulladást, szakadást. A vállízület körüli bicepsz ínszakadás a gyakoribb, mivel a hosszú fej egy szakaszon az ízületben halad és így könnyebben sérül. Főleg negyven éves kor felett, vagy sportolóknál sérül az ín.

Szakadás esetén körülbelül harminc százalékkal csökken a bicepsz ereje és az izom hasa lejjebb kerül, lecsúszik. Az alsó, a könyök belső oldalán lévő izomvég nagy erőbehatásra szakad csak el, általában hajlított kart ért erős nyújtáskor.

  • Vajon kell-e és mikor operálni?

Ha valaki fiatal, és rendszeresen sportol, célszerű a műtétet választani, mert gyorsabb rehabilitációt tesz lehetővé. Ha a sérülést konzervatívan kezeljük, lassú a gyógyulás, és eredménye is szerényebb.


Milyen betegségek okozhatnak hajhullást?

2016. szeptember 23.

hajhullás

A haj folyamatosan megújul, bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hullást is tapasztalhatunk. Hormonális változások, stressz és bizonyos betegségek hatására is növekedhet az elhullott hajszálak mennyisége. Az okokról és a kezelési lehetőségekről dr. Vincze Ildikó, a Dermatcia bőrgyógyász-kozmetológusa ad felvilágosítást.

A hajhullás normális jelenség

Átlagosan napi 100 elvesztett hajszál még nem ad okot aggodalomra. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, így a hajkorona folyamatos csökkenése következik be. Nők körében, a menopauza időszakát követően gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, melynek következtében a korábbi dús hajkorona tömege jelentősen csökken. A hajhullást nagy mértékben befolyásolják örökletes tényezők is, de okozhatják bizonyos betegségek, például pajzsmirigy vagy anyagcsere problémák, de nőgyógyászati panaszok is. A hajvesztés gyógyszer mellékhatásként is jelentkezhet, de hátterében a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, akár fog-, vagy ínygyulladás is állhatnak. Vitamin- és ásványianyag hiány, illetve a fejbőrt érintő gombás fertőzés is nagyfokú hajvesztéssel járhat.

 


Egyre népszerűbb a kerékpár a magyarok körében

2016. szeptember 18.

Egyre népszerűbb a biciklizés Magyarországon: az Eurobarometer felmérése szerint 22 százalékra nőtt azok aránya, akik számára a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköz. Már a kontinens élvonalában vagyunk, de fontos lenne, hogy a biztonság terén is javítsunk, hiszen a KSH adatai szerint 2015-ben 83-an haltak meg kerékpáros baleset következtében hazánkban. Íme 4+1 tipp, amivel biztonságosabbá tehetjük a biciklizést. 

Az Európai Unió megbízásából készített Eurobarometer közvéleménykutatás adatai szerint Magyarország a dobogós harmadik helyen áll kerékpárhasználat tekintetében a kontinensen, hazánkat csak Hollandia és Dánia előzi meg. 2007 és 2014 között 4 százalékponttal, 22 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik a kerékpárt nevezték meg a leggyakrabban használt közlekedési eszközüknek. Ezzel párhuzamosan a felmérés szerint hazánk a 8. helyen áll az EU tagállamai között a kerékpáros közlekedésbiztonság tekintetében.

A kerékpáros balesetekről

  • A kerékpárbalesetek túlnyomó többsége városban történik.
  • A leggyakrabban kereszteződésben vagy annak közelében történnek a balesetek.
  • Szintén gyakoriak az országúti kerékpáros balesetek.
  • A legtöbb biciklistát érintő baleset nappal történik.
  • A sérültek között jóval nagyobb arányban találni férfiakat, mint nőket.
  • A haláleseteket általában a fejet ért súlyos sérülések okozzák.

Forrás: KSH


A popsi alatti zsírpárnák eltávolítása

2016. szeptember 17.

A popsi alatti zsírpárnák eltávolításaAvagy trükkök a farizmok edzésére, és leginkább trükkök arra, hogy ezzel és a kockás has 30 nap alatt szöveggel jó sok névhez jussanak azok, akikhez a hiszékeny, könnyű eredményben reménykedők feliratkoznak. És jelentkeznek, csatlakoznak szép számmal, mert kevés nő van, aki elégedett lenne a fenekével. Én például egyet sem ismerek. Ez az a terület, ami mindig csiszolásra szorul, ahol mindig van felesleg, ami sosem elég gömbölyű.

Lóg? Lapos? Formátlan?

A farizom az ún. csípő deltaizom része, mely magába foglalja a középső farizmot, a nagy farizmot, és a combpólyafeszítő izmot. A farizmod fejlesztésekor két fő rostra kell igazán koncentrálnod: a nagy farizomra, és a középső farizomra, ha kerek feneket akarsz. És egyet mindenképp kerülnöd kell: az esztelen mozgás nélküli fogyókúrákat. Miért? Mert az alultápláltság és edzéshiány miatt csak még lazábbak lesznek a szöveteid, és az a kevés izomszövet is leépül, ami némi tartást eddig adott a fenekednek. Azaz a feneked, combunk méretben lehet, hogy csökken, de ettől csak még lógósabb fenekekre számíthatsz.

 


A nyaralásból hazatérve jelentkeznek a legionella fertőzés tünetei

2016. szeptember 09.

A légiós betegséget, vagy legionellózist épületgépész-kórnak is nevezik, a fertőzések kialakulásában ugyanis döntő szerepet játszanak a különböző épületgépészeti berendezések. A fertőzést meleg vizes környezetben megjelenő baktériumok okozzák, így veszélyt jelenthetnek a nem megfelelően gondozott zuhanyzók, hűtőtornyok, pezsgőfürdők és szökőkutak is.

Csak belélegzés útján fertőz

A Legionella baktériummal számtalan helyen találkozhatunk életünk során. A kórokozó gyakorlatilag bárhol elszaporodhat, ahol 37°C feletti vizes környezetet talál. Természetes vizeinkben is előfordul, de megtalálható a háztartási melegvizes rendszerekben is. Nyugodtan kezet moshatunk vele, akár meg is ihatjuk, tüneteket ugyanis kizárólag belélegzés útján okoz, ha a tüdőbe jut – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A fertőzés forrásai így olyan vizes berendezések lehetnek, amelyek működésük közben aeroszol méretű vízcseppeket bocsájtanak ki.

40 éve jelent meg a kórokozó

A Legionella baktériumot először 1977-ben azonosították, az „Amerikai Légionáriusok” veterán segélyszervezet egy évvel korábbi ülésén kitört tüdőgyulladás-járvány kapcsán. A közegészségügyi vizsgálatok azt is megállapították, hogy a 182 megbetegedést – melyek közül 29 halállal végződött – a szállodai légkondicionáló párásítójában megtelepedő baktérium okozta.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...616263...111