Információk, érdekességek

Szemünk világa

2009. július 28.

Évente 4-6 ezer ember veszi el látását, miközben egy országos szûrõhálózattal egyharmaduk látása megmenthetõ lenne.

 

 

A magyar szemészorvosok szerint az országos szûrõhálózat mûködtetése és a lakosság felvilágosítása évente 1200-1800 ember látását mentené meg. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlõségéért Közalapítvány (FSZK) kérdõíves kutatásából az is kiderült: a látássérültek késõbbi, rehabilitációs ellátását nehezít, hogy a szemész szakemberek kevés alkalommal ajánlják betegeiknek a Regionális Rehabilitációs Központok szolgáltatásait.


Idõskori magány – Önt érinti?

2009. július 26.

A nyugdíjas férfiakat jobban fenyegeti az idõskori magány

 

 

Ausztrál és szingapúri kutatók szerint nem csak a nyugdíjas évek anyagi vonzatát illetõen érdemes elõre tervezni, hanem a hirtelen nagy mennyiségben rendelkezésre álló szabadidõ eltöltésére is célszerû elõre felkészülni. Megállapításaink szerint ugyanis azok, akik ez utóbbi szempontokkal nem kalkulálnak, magányosnak és boldogtalannak fogják érezni magukat idõskorukban.


Nincs többé kopasz fej?!

2009. július 23.

Egy új eljárás szerint klónozással szaporítják a visszaültetendõ hajhagymákat.

 

 

A kopaszodás fõleg a férfiakat sújtja, s nekik is a homlok feletti "skalpjukat" érinti a leginkább. A haj újranövesztésére a brit Intercylex vállalat hajpótló-specialistája, Bessam Farjo szenzációsan gyors és olcsó megoldást dolgozott ki - és alkalmaz máris eredményesen.


Az ember is kiszagolja mások félelmét

2009. július 20.

Amit eddig csak az állatvilágból ismertünk, az embernél is szerepet játszhat: tudat alatt képesek vagyunk mások félelmét szaglással észlelni.

 

 

Amennyiben egy ember orra észleli a másik ember izzadságában lévõ "félelemmolekulákat", agyában azok a területek aktiválódnak, amelyek a sajnálatért és félelemérzetek felismeréséért felelõsek - mondta az ezzel kapcsolatos kutatást végzõ Düsseldorfi Egyetem pszichológusprofesszora, Bettina Pause, aki szerint ez világszerte az elsõ bizonyíték arra, hogy az embernél is átadódhatnak vegyi úton az érzelmek.


Az alacsony testtömeg index is kockázatos

2009. július 09.

A testtömegindex és az elhalálozás kapcsolata - egy Ausztriában végzett vizsgálat eredménye.

 

 

A testtömegindex (BMI) valamint halandóság kapcsolatának kérdése állandó vita tárgyát képezi. Az Egyesült Államokban már számos kohorszvizsgálatot végeztek e területre vonatkozóan, ami Közép-Európára nézve nem mondható el. Ezúttal azonban egy Ausztriában, 184.697 felnõtt bevonásával, mintegy 15 éves követéssel kivitelezett vizsgálat eredményei mutattak rá az alacsony, illetve magas BMI értékek, valamint a különbözõ betegségek okozta elhalálozás kapcsola-tára - tudatta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hirlevele.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...176177178...220