Információk, érdekességek

Fussunk el a rák elõl!

2009. augusztus 03.

A naponta végzett rendszeres testmozgás felére csökkenti a rák kockázatát.

 

 

Napi harminc perc futás, úszás, kerékpározás vagy futballozás nem csak a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében segít, hanem felére csökkenti a rák kialakulásának kockázatát is egy, a British Journal of Sports Medicine címû orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint.


Fejfájás: provokáló és jótékony étkezés

2009. augusztus 03.

Melyek azok az élelmiszerek, melyek elõidézik, gátolják vagy elõre jelezhetik a ránktörõ fejfájást?

 

 

Egy-egy feszült, kimerítõ munkanap során az arra hajlamosoknál gyakran alakul ki fejfájás. Vannak azonban, akiknél e gyötrõ állapot rendszerint épp lazításkor jelentkezik, és a hétvége, vagy a nyári szabadság idejét nehezíti meg. A fejfájás a leggyakoribb panaszok egyike, mellyel az emberek orvoshoz fordulnak, a hazai népesség nagy részét érinti, mivel egy év során a lakosság kb. 80 %-a szenved el valamilyen fejfájást. A különbözõ fejfájások kialakulásának hátterében többféle ok állhat, ezek lehetnek örökletes, hormonális, és egyéb hatások is, mint amilyen a stressz, a szem megerõltetése, az alvási szokások megváltozása, az étkezések kihagyása, vagy a folyadékhiány.


A válás rongálja az egészséget

2009. július 31.

A házasság, a baráti kör és a társas tevékenység meghosszabbítja az életet.

 

 

Amerikai kutatók kimutatták, hogy egy házastársi kapcsolat megszûnése, illetve az egyik fél halála hosszan tartó egészségkárosodással jár, amelyet egy új házasság sem tud teljesen semmissé tenni. "A házasoknál lényegesen rosszabb azok egészségi állapota, akik korábban már elváltak. Aki pedig nem házasodik újra, annak még rosszabbul áll a szénája" - mondja Linda Waite, a chicagói egyetem szociológusa a Süddeutsche Zeitung címû német lap internetes kiadása szerint (www.sueddeutsche.de). Waite a baltimore-i John Hopkins Egyetemen dolgozó kolléganõjével, Mary Elizabeth Hughes egészségkutatóval több mint 8600, 51 és 61 év közötti jelentkezõt vizsgált meg.


Szemünk világa

2009. július 28.

Évente 4-6 ezer ember veszi el látását, miközben egy országos szûrõhálózattal egyharmaduk látása megmenthetõ lenne.

 

 

A magyar szemészorvosok szerint az országos szûrõhálózat mûködtetése és a lakosság felvilágosítása évente 1200-1800 ember látását mentené meg. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlõségéért Közalapítvány (FSZK) kérdõíves kutatásából az is kiderült: a látássérültek késõbbi, rehabilitációs ellátását nehezít, hogy a szemész szakemberek kevés alkalommal ajánlják betegeiknek a Regionális Rehabilitációs Központok szolgáltatásait.


Idõskori magány – Önt érinti?

2009. július 26.

A nyugdíjas férfiakat jobban fenyegeti az idõskori magány

 

 

Ausztrál és szingapúri kutatók szerint nem csak a nyugdíjas évek anyagi vonzatát illetõen érdemes elõre tervezni, hanem a hirtelen nagy mennyiségben rendelkezésre álló szabadidõ eltöltésére is célszerû elõre felkészülni. Megállapításaink szerint ugyanis azok, akik ez utóbbi szempontokkal nem kalkulálnak, magányosnak és boldogtalannak fogják érezni magukat idõskorukban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...175176177...220