Információk, érdekességek

Az éltetõ szeretet

2009. december 11.

A szeretetre születésünk pillanatától kezdve - vagy talán még elõbb is - szükségünk van, ami a nap 24 órájában ezernyi apró dologban nyilvánul meg. Ahogy egy édesanya rámosolyog a gyermekére, ahogy felveszi, ahogy figyel rá - ahogy együtt vannak, azt a legszakszerûbb ápolás is csak utánozhatja, de nem pótolhatja.

 

 

Ahogy a gyermek világa tágul, úgy bõvül azoknak a köre, akikkel jól érzi magát, akiknek örül - akiket szeret. A szeretetet érezni kell, átélni és megtapasztalni - csak így lehet megtudni, mit is jelent. Mégpedig kétféleképpen kell ezt megélni - egyrészt úgy, hogy én szeretek, másrészt úgy, hogy engem szeretnek. Egy dolognak két oldala ez, kicsit más, kicsit ugyanaz, egymagában mindkét fél csak torzó.


Tabu-e még a halál?

2009. december 08.

Ha beszélnek róla, ha informálják a közvéleményt a segítõ lehetõségekrõl, akkor egyre kevésbé lesz tabu a halál - vallják a szakemberek.

 

 

A Magyarországon halállal, haldoklással és gyásszal foglalkozó szervezetek fontosnak tartják a köztudat formálását abból a célból, hogy nyíltabban beszéljünk az élet végével kapcsolatos kérdésekrõl, új rítusok jöjjenek létre, és végsõ soron oldjuk a téma körül még meglévõ tabukat. Ennek érdekében folyóiratot, különbözõ portálokat, kutatócsoportot mûködtetnek, egyetemi kurzusokat tartanak. Idõszerû, hogy megfogalmazódjon a szemléletformálásban érintett szakmai szervezetek szorosabb együttmûködése. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete koordinálja az ezzel kapcsolatos kezdeményezéseket.


A stresszinkontinencia

2009. december 01.

A stresszinkontinencia nem az idegeskedés, a stressz miatt alakul ki, és a lelki okokhoz sincs semmi köze. Az elnevezés arra utal, hogy a kismedencei szervek stressznek, azaz nyomásnak vannak kitéve.

 

 

Normális esetben a húgycsõ – amely elvezeti a vizeletet a húgyhólyagból – egy biztos „elzáródást” képez, hogy megakadályozza az önkéntelen vizeletvesztést.


Szeretet, szerelem, együttélés: változó dimenziók I. rész

2009. november 28.

Gyakran elõfordul, hogy megváltoznak családi viszonyaink, ami erõsen befolyásolja érzelmeinket is.

 

 

Élettársi kapcsolatra lépünk, elválunk, egyedül vagy új társunkkal neveljük gyermekeinket, netán ismét megházasodunk…


Amíg a halál el nem választ - szeretet, szerelem, együttélés II. rész

2009. november 28.

Egyes kutatások szerint az 1960-as évektõl kezdõdõen lassanként megváltozott annak megítélése, hogy mi válik kizárólagosan a gyermek javára.

 

 

A rideg nevelési elvek minden áron való alkalmazása kezdett háttérbe szorulni, és a gyermek személyiségének tiszteletben tartása került elõtérbe.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...169170171...220