Információk, érdekességek

Pollennaptár

2007. május 07.

A pollennaptár megtekintéséhez kattintos a hír címére.

Lisztérzékenység

2007. május 03.

Ezt a ma még nem gyógyítható, egész életen át tartó betegséget helyesebb gluténérzékenységnek nevezni (orvosi neve: cöliákia). 

Mi az a lisztérzékenység?

 

Ezt a ma még nem gyógyítható, egész életen át tartó betegséget helyesebb gluténérzékenységnek nevezni (orvosi neve: cöliákia). A glutén, más néven gabonasikér, egy összetett fehérje, amely a búza-, rozs- és árpaliszt alkotóeleme. Glutén van az olyan különleges búzalisztfajtában is, mint a tönköly- vagy a durumliszt.


Pollenpánik

2007. április 10.

Senki sem születik allergiásnak. Ugyanakkor azok között is tíz százalékra tehetõ az allergiás megbetegedésben szenvedõk aránya, akiknek családjában nem mutatható ki hajlam. Ha hozzávesszük, hogy a megbetegedések száma évrõl évre dinamikusan növekszik, nem hihetjük, hogy az öröklés az egyedüli oka az allergiás megbetegedések ijesztõ szaporodásának. Be kell látni, hogy a természet életébe nem lehet büntetlenül beavatkozni.


Allergiatörténelem

Már az ókorban is feljegyeztek allergiás megbetegedéseket. Menes fáraó például egy Nílus parti séta során – feltehetõen – darázscsípés után fellépõ sokkos állapotban vesztette életét. De Nero sem került volna Róma trónjára, ha akkori ellenfele, a nemes és hõs Britannicus nem szenvedett volna súlyos lószõr-allergiában.


Védje meg immun­rendszerét!

2007. április 06.

Az immunrendszer alapvetõ fontosságú szerepet tölt be az emberi szervezetben, védi a külsõ hatásokkal szemben melyek lehetnek vírusok, baktériumok, élõsdiek. Az életkor elõrehaladtával ez a rendszer fokozatosan gyengül, ha nem teszünk ellene, azaz valamilyen módon nem erõsítjük. 
A szervezetben egy vírus, baktérium, esetleg élõsdi támadása olyan reakciósorozatot indít meg, amely ezeknek a külsõ hatásoknak a kiküszöbölését célozza. Ezek a reakciók a sejtekben ellenhatást váltanak ki, fõként ellenanyagok termelõdését idézve elõ. Mindezen folyamatok mögött az immunrendszer rejtõzik.

A passzív dohányzás is súlyosan károsítja az allergiások légutait

2006. november 06.

Az allergiás megbetegedések gyakorisága jelentõsen emelkedett az elmúlt 200 évben. Ennek hátterében a levegõszennyezés, étkezési szokások, gyermekkori fertõzések, egyes allergének (háziállatok, atkák, pollenek stb.) szintjének emelkedése mellett számos egyéb, köztük eddig ismeretlen tényezõ is szerepet játszhat.


Kaliforniai kutatók 19 nem dohányzó, parlagfûre allergiás önkéntesen tanulmányozták a dohányfüst hatásait. A vizsgált személyek 2 órát töltöttek dohányfüsttel teli vagy tiszta levegõjû helyiségben. Ezután parlagfû allergénnel vagy placebóval provokálták õket. A provokáció után 10 perccel, 24 órával, majd 4, illetve 7 nap múlva az orrmosó folyadékban mérték az allergiás gyulladás kialakulásában kulcs szerepet játszó anyagoknak, az ún. mediátoroknak a mennyiségét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...636465...68