Információk, érdekességek

Parányi "házi bajkeverõ" - a poratka

2007. július 17.

Van, aki észre sem veszi, és van, akinek - ha allergiás rá - sok gondot okoz....A házi poratkáról van szó, mely minden lakásban megtalálható, akármilyen gondosan is takarítanak benne. Parányi, szabad szemmel nem látható ízeltlábúak ezek a kis "bajkeverõk", melyek a meleg és nedves környezetet kedvelik, továbbá emberi / állati hámfoszlányokkal, baktériumokkal és gombaspórákkal táplálkoznak. A poratkák kedvelik a száraz meleget, így például szívesen "tartózkodnak ágyban", ágynemûben - és mivel mi magunk is életünk kb. egyharmadát ágyban töltjük, nagy mennyiségû poratka-allergént lélegzünk be. Emiatt, ha hajlamunk van rá, és nem teszünk meg bizonyos óvintézkedéseket (a lakásban található többi, kisebb-nagyobb fokú porosodásnak kitett textília esetében is), könnyen allergiások lehetünk rá.

Poratka-allergia - 2. rész

2007. július 14.

A legfontosabb a megelõzés!

 

Kezelésként szóba jöhet: antihisztamin, lokális szteroid, immunmodulátor szer alkalmazása.

Mint az allergia más típusainál, a poratka-allergia esetén is a legjobb kezelés a megelõzés, vagyis a házipor-atka szám lehetõ legerõteljesebb csökkentése.


Poratka-allergia 1. rész

2007. július 12.

Sokan téves következtetéseket vonnak le, amikor összekapcsolják az allergiás tüneteket megjelenését a lakásban található por mennyiségével, mert bármennyire is azt hisszük - a leggondozottabb lakás sem pormentes! A lakásba beáramló levegõ láthatatlan porszemcsék millióival kerül életterünkbe, mely egy másik téves következtetéshez vezet, hogy a poratka-allergia egyet jelent a háziporra való érzékenységgel.


Az allergiások is adhatnak vért?

2007. június 01.

Az allergiások is adhatnak vért?Aki allergiás, de egészséges a véradás idején, az adhat vért!


A sokszor életmentõ vér transzfúzió kellemetlen meglepetéseket tartogathat a páciens számára. Kutatók egy olyan esetet vizsgálnak, melynek során a betegnél vérátömlesztés után jelentkeztek mogyoróallergiás tünetek.


Ételallergia

2007. május 18.

Az ételallergiától szenvedõk számára fokozott kockázatot jelent egy étteremben, vagy más szórakozóhelyen elfogyasztott vacsora. 

Az ételallergia tünetei

 

Az ételallergiától szenvedõk számára fokozott kockázatot jelent egy étteremben, vagy más szórakozóhelyen elfogyasztott vacsora. Az ételek gondos megválogatása után is elõfordulhat, hogy választásuk épp egy allergént tartalmazó fogásra esett.

 

Az elfogyasztott allergén következtében az ételallergiás egyén viszketést, kiütéseket, duzzanatokat tapasztalhat. Súlyosabb esetekben légzési nehézség, vérnyomásesés vagy anafilaxiás sokk is bekövetkezhet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...626364...68