Információk, érdekességek

Védje meg immun­rendszerét!

2007. április 06.

Az immunrendszer alapvetõ fontosságú szerepet tölt be az emberi szervezetben, védi a külsõ hatásokkal szemben melyek lehetnek vírusok, baktériumok, élõsdiek. Az életkor elõrehaladtával ez a rendszer fokozatosan gyengül, ha nem teszünk ellene, azaz valamilyen módon nem erõsítjük. 
A szervezetben egy vírus, baktérium, esetleg élõsdi támadása olyan reakciósorozatot indít meg, amely ezeknek a külsõ hatásoknak a kiküszöbölését célozza. Ezek a reakciók a sejtekben ellenhatást váltanak ki, fõként ellenanyagok termelõdését idézve elõ. Mindezen folyamatok mögött az immunrendszer rejtõzik.

A passzív dohányzás is súlyosan károsítja az allergiások légutait

2006. november 06.

Az allergiás megbetegedések gyakorisága jelentõsen emelkedett az elmúlt 200 évben. Ennek hátterében a levegõszennyezés, étkezési szokások, gyermekkori fertõzések, egyes allergének (háziállatok, atkák, pollenek stb.) szintjének emelkedése mellett számos egyéb, köztük eddig ismeretlen tényezõ is szerepet játszhat.


Kaliforniai kutatók 19 nem dohányzó, parlagfûre allergiás önkéntesen tanulmányozták a dohányfüst hatásait. A vizsgált személyek 2 órát töltöttek dohányfüsttel teli vagy tiszta levegõjû helyiségben. Ezután parlagfû allergénnel vagy placebóval provokálták õket. A provokáció után 10 perccel, 24 órával, majd 4, illetve 7 nap múlva az orrmosó folyadékban mérték az allergiás gyulladás kialakulásában kulcs szerepet játszó anyagoknak, az ún. mediátoroknak a mennyiségét.


Szénanáthás? Eldugult az orra?

2006. szeptember 08.

Eddig soha életemben nem voltam allergiás! - halljuk sokszor az újdonsült beteg panaszát. Bizony, ez így van. Az allergia sajnos bármikor, bármely életkorban kijöhet, sõt a szervezet bármely részén megnyilvánulhat. 


Melyek a szénanátha fõbb tünetei?

  • vizes orrfolyás,
  • ödémás orr,
  • orrdugulás,
  • tüsszögés,
  • orr- és torokviszketés,
  • kötõhártyagyulladás,
  • duzzadt szem,
  • szemviszketés,
  • könnyezés,
  • fényérzékenység.

Lisztérzékenység

2006. augusztus 16.

Ezt a ma még nem gyógyítható, egész életen át tartó betegséget helyesebb gluténérzékenységnek nevezni (orvosi neve: cöliákia). A glutén, más néven gabonasikér, egy összetett fehérje, amely a búza-, rozs-, árpaliszt alkotóeleme. Glutén van az olyan különleges búzalisztfajtában is, mint a tönköly- vagy a durumliszt. 


A lisztérzékeny csecsemők, amíg nem kapnak ezekből a gabonafélékből, teljesen egészségesek. Csak attól kezdve jelentkeznek a gondok, amikor a lisztes ételeket, a kenyeret, a grízt, a piskótát, illetve a lisztes habarást, rántást kezdik bevezetni az étrendjükbe. A betegség fokozatosan alakul ki, súlyossága az egyes babáknál különböző mértékű lehet.


Allergia ellen

2006. augusztus 08.

Az ételek nemcsak okai lehetnek az allergiának: a tudatos és egészséges táplálkozás segít megakadályozni magának a betegségnek, esetleg később az asztmának a kialakulását. Dr. Endre László allergológus, klinikai immunológus szerint a védettség növelése nem igényel speciális étrendet: elég követni a kiegyensúlyozott étrend alapszabályait – némi plusz figyelemmel.

Egyeseknek talán meglepő a megállapítás, hogy az allergia nem a szervezet gyengesége miatt, hanem éppen ellenkezőleg: a túlzott védekező reakciók miatt alakul ki. Ilyenkor a szervezet egy ingerre (amely lehet vegyszer, pollen, adalékanyag vagy bármilyen élelmiszer) szokatlanul erőteljesen reagál, s ez többféle kellemetlen vagy akár veszélyes tünetet is okozhat: tüsszögést, kiütést, viszketést, hányást, lázat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...646566...68