Információk, érdekességek

Kullancs a ház körül

2006. augusztus 02.

A kullancsok számos betegség hordozójaként jelentenek fenyegetést a szabadban tartózkodókra, kirándulókra. Magyarország erdős, ligetes területein a kullancsveszély az elmúlt években növekedett.

 

A korábbi évek adataiból kiderül továbbá, hogy hazánkban is gyakoribbá vált a kertes házak udvarán történt kullancscsípés. 


Kerüljék a dinnyét a parlagfűre allergiások!

2006. július 31.

A helyes táplálkozás sokat segíthet a pollenallergiásokon is. Tóth Gábor élelmiszermérnök az InfoRádióban elmondta, hogy sok gyümölcs, zöldség és folyadék fogyasztása javasolt, de ügyelni kell a keresztreakciók elkerülésére.

 

A szakember felhívta arra is a figyelmet, hogy a megfelelő étrend a bélrendszer nyálkahártyáját helyreállítja, ennek köszönhetően az allergiás tünetek is kevésbé jelentkeznek.


Rovarcsípés és allergia

2006. július 30.

A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka, mégis nagy figyelmet igényel, mert az allergia ezen formájában szinte csak súlyos lefolyás fordul elő.

 

A lakosság megközelítőleg 2%-át érinti a rovarcsípés-allergia. Csípést okozhat szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók, hangya, kullancs vagy medúza.

 

A leggyakoribb, allergiás reakciót okozó rovarok a méhek és a darazsak.


Alattomos ellenfelek: támadnak a füvek

2006. július 08.

A fűfélék okoznak problémát júliusban az allergiások számára. A szakember azt ajánlja: aki érzékeny ezekre a pollenekre, még a tünetek megjelenése előtt kezdje el szedni gyógyszereit.

Magyarországon csaknem hárommillió allergiás él. Közülük sokan a útifüvekre vagy a pázsitfüvekre érzékenyek - mondta az Nékám Kristóf allergológus az InfoRádióban.


Túl sokan prüszkölnek

2006. június 27.

Békés megyében a tisztiorvosi szolgálat 24 településen részese az allergiát kiváltó gyom irtásának.


A tisztiorvosi szolgálat intézetei és kirendeltségei részvételével huszonnégy település összesen huszonnyolc helyszínén végeznek parlagfű-mentesítést Békés megyében – tájékoztatta a Weborvost Klembucz Erzsébet, az ÁNTSZ megyei intézetének osztályvezető főorvosa. Az augusztus 30-ig tartó program keretében rajz- és fotópályázatokat írnak ki, valamint minél több helyen igyekeznek felderíteni azokat a parcellákat, amelyeken elburjánzott a parlagfű. Ismeretterjesztő előadásokat, a diákok számára vetélkedőket szerveznek, mindemellett működtetik a pollenfigyelő szolgálatot is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...515253...54