Információk, érdekességek

Szeles időben több az asztmás roham

2012. május 05.

Magyarországon több mint 100 beteg fullad meg asztmás roham következtében. Az országban negyedmillió nyilvántartott asztmás ember él, többségük betegsége biztosan allergiás eredetű. A levegő pollentartalmát a szárazság, a meleg, a napsütés és a szeles idő tovább fokozza.

Különösen fontos a jól beállított gyógyszeres terápia

Az asztmások többsége nem kellene, hogy védtelen legyen – emeli ki Dr. Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika igazgatója. Az elmúlt 10-15 évben széles körben elérhetővé váltak a különféle inhalációs gyulladásgátló és hörgőtágító antiasztmatikumok. Az OEP 90%-os támogatást biztosít, ha használatukat tüdőgyógyász szakorvos javasolja.


Ha az allergiához asztma is társul

2012. április 28.

asztmaAz allergiás betegek nagy százalékánál jelentkezik egy időben asztma is. Ilyenkor az allergének elkerülésére fokozottan ügyelni kell, mert azok könnyen asztmás rohamot provokálhatnak a betegeknél.

Pollenek is okozhatják

Az asztmás betegségnek különböző típusai léteznek. Attól függően, hogy a panaszokat mi váltja ki, beszélhetünk például fizikai terhelés indukált-, foglalkozási-, vagy allergiás asztmáról. – mondta el dr. Dózsa Izabella, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyásza. Az asztmás betegek állapotát rendszerint rontja és könnyen rohamot is provokálhat a dohányfüst, a légszennyezettség és sok esetben az erős illatok, vegyszerek belélegzése is. Allergiás asztma esetén a panaszok a környezetben található allergének – pollenek, háziporatka, penészgomba, háziállatok szőre - hatására jelentkeznek. A kiváltó okok tehát különbözőek, a tünetek azonban az asztmás betegség típusától függetlenül hasonlóak: köhögés, sípoló légzés, légszomj, zihálás és mellkasi feszülés érzés.


Allergiára természetes gyógymód: jóga

2012. április 27.

Nagyon sokan élvezik a virágok és fák illatát, azonban azok száma is jelentős, akik nem tehetik ezt meg bizonyos mellékhatások nélkül. Az allergia napjainkban egyre többek életét nehezíti meg. Viszonylag kevesen tudják azonban, hogy a jóga évezredes bölcsessége erre a problémára is egy természetes és nagyon hatékony megoldást kínál. Ebben a rövid cikkben arra világítunk rá, hogy bárkinek érdemes megpróbálni ezt az önmagában is kellemes és egészséges alternatívát.


Szénanátha ellen orrmosás

2012. április 11.

orrfújás

A korai, nyáriasan meleg, száraz tavasz nem kedvez az allergiás náthában szenvedőknek: máris megkezdhetik több hónapos küzdelmüket a nagyon kellemetlen tünetekkel, gyakori szövődményekkel járó betegséggel. Sokat segíthet ebben egy természetes ősi módszer, az orrmosás, a sóoldatos öblítés legkorszerűbb technikával tökéletesített eszköze.

Dr. Juhász Zsuzsanna fül-orr-gégész, allergológus szakorvos beszél az allergiáról, és a orrmosás terápiájáról.


A tojásallergia

2012. április 05.

tojás

Hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb allergén kisgyermekek és felnőttek körében is. Összeállításunkban a témával kapcsolatos gyakori kérdésekre keresünk válaszokat szakértőnk segítségével.

Szoptatás alatt is elkezdődhet

Az ételallergia tünetei már a szoptatás időszakában is jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy az anya által fogyasztott ételek bizonyos mennyiségben átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is. Érdemes ezért megfigyelnünk, hogy a panaszok mely ételek fogyasztását követően jelentkeznek és a továbbiakban teljesen hagyjuk el a gyanús élelmiszert.– magyrázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusa. Ha így nem jelentkeznek a tünetek, akkor az egész szoptatási idő alatt érdemes a tojásmentes diétát tartani. Amennyiben az ekcémás tünetek továbbra sem múlnak, akkor más élelmiszerekkel is próbálkozhatunk, de ilyenkor mindenképpen javasolt egy szakorvost felkeresni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...505152...68