Információk, érdekességek

Immunterápia: az allergia kezelése, és megelőzése

2012. június 13.

ImmunterápiaA 100 éves múltra visszatekintő immunterápiás kezelés egyre ismertebb és elterjedtebb hazánkban is. Az évforduló alkalmából az Allergy folyóirat átfogó összeállítást közölt a kezelésről, az immunterápiával kapcsolatban felmerülő gyakori kérdésekről.

A szakmai folyóiratban bemutatott leírás szakszerű magyarázatában dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa, a MAKIT Immunterápia Szekciójának vezetőségi tagja volt segítségünkre.


Fogászat - ha fémallergiás, kell az allergiavizsgálat

2012. május 26.

fogászatAz elmúlt 10-15 év során rohamosan emelkedett az allergiás betegek száma. Allergia számos formában felléphet, a tüneteket okozhatja például pollen, az elfogyasztott étel, lakáson belüli allergének, de nem ritka a fogászatban használt anyagok okozta allergiás reakció sem.

A fogászati allergiákat két alapvető csoportba soroljuk: a kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók, illetve a késői, több hét, hónap, vagy akár év múlva megjelenő allergiák – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.


Méreggel a méreg ellen, allergénnel az allergia ellen

2012. május 22.

alergiaA 100 éves múltra visszatekintő immunterápiás kezelés felfedezésének legelső gyökerei valójában egészen az ókorig, a Kr. e. 132-63-as időkig nyúlnak vissza. Azokban az időkben a politikai ellenfelek félreállításának gyakori eszközeként alkalmazták a mérgezést.

VI. Mithridatész pontoszi király ezt megelőzendő, olyan módszer kidolgozására törekedett, amely képes hatástalanítani a kígyómérget. Ennek érdekében rendszeresen, egyre nagyobb mennyiségű mérget juttatott a szervezetébe, míg végül immunissá, védetté vált az addig azonnali halált okozó anyaggal szemben. A terápia sikeresnek bizonyult.


Kiütés, vagy allergia?

2012. május 14.

A viszkető, hámló, kiszáradt bőr gyakori jelenség, különösen a kéz és arc területén. Bizonyos esetekben a tünetek kiváltó oka nem egyszerűen az időjárás, vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok.

Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével összegyűjtöttünk három olyan elváltozást, melyek kezelése feltétlenül szakember közreműködését igényli.


Allergia ellen a természet erejével

2012. május 07.

Napjainkban a legtöbb ember számára már közismert az a tény, hogy a test és a lélek egyensúlyának jótékony hatása a jóga légzőgyakorlatainak segítségével egyszerűen megvalósítható. Az előző cikkben röviden összefoglaltuk, hogy milyen módon tud a jóga az allergiás tünetek enyhítésében segíteni. Most kicsit mélyebben megvizsgáljuk azt a kérdést, hogy a jóga légzőgyakorlatai miért és hogyan gyógyítanak a természet erejével.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...495051...68