Információk, érdekességek

Hirtelen jelentkező csalánkiütések - Mit tegyünk?

2014. január 05.

csalánkiütések A hirtelen megjelenő csalánkiütések (orvosi néven urticaria) kellemetlen viszketéssel, gyakran riasztó formában törnek ránk. Csalánkiütés esetén először mindig valamilyen újdonságra kell gondolnunk az életvitelünkben, ami a kínzó tüneteket hirtelen kiváltotta. Nagyon fontos átgondolni, hogy aznap, vagy az előző hetekben milyen változások, újdonságok történtek akár az étrendünkben akár egyéb szokásainkban -mondja Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus. Az első lépés mindig a kiváltó ok felderítése és annak megszüntetése. Kiegészítő kezelésként a kifejezett viszketést antihisztamin tartalmú tablettákkal tudjuk tünetileg csökkenteni. 

Ha a gyógyszer vagy a gyógynövény a ludas

A hirtelen megjelenő csalánkiütések egyik leggyakoribb oka az új gyógyszerek bevezetése, vagy a régóta szedett gyógyszerek leváltása-cseréje. Utóbbi esetben az azonos hatóanyag mellett megjelenő különböző adalékanyagok, vagy vivőanyagok okozhatnak problémát. Alkalmanként szedett fájdalomcsillapító, lázcsillapító, altató, nyugtató is gyakran okoz kiütéseket. Megfázás kapcsán használt torokfertőtlenítők, szopogató tabletták, orrsprayk is csalánkiütést provokálhatnak.


Véget ért a 2013-as pollenszezon

2013. november 19.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a héten utoljára tett közzé országos pollenjelentést. 

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat adatai szerint néhány allergén növény virágporából egy-egy még előfordulhat a csapdákban, de legfeljebb alacsony koncentrációban. Így a parlagfű, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, a fészkesvirágzatúak, a libatopfélék, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak sem okoznak már tüneteket.

Télen a beltéri allergének a legveszélyesebbek

A téli időszakban az allergén gombák koncentrációja emelkedhet meg. A fűtési szezonban a beltéri allergénterhelés révén gyakoribbá válhatnak a penészgomba és a poratka által kiváltott allergiás megbetegedések.


NLP - alternatív megoldással az allergia ellen

2013. szeptember 11.

NLP - althttp://www.gondoskodo.hu/templates/admin/js/tiny_mce_3_3_6/plugins/uploaded/nlp.jpgernatív megoldással az allergia ellenA parlagfű szezonban szinte mindenkinek a környezetében akad olyan allergiás ember, aki ezt az időszakot tüsszögve, prüszkölve, zsebkendőbe temetkezve, kivörösödött szemmel vészeli át. Holott az allergia nem más, mint a szervezet téves reagálása egy növényre vagy bármi egyéb dologra. Az NLP technika segítségével könnyen megtaníthatjuk magunkat arra, hogy az adott növény semmilyen veszélyt nem jelent számunkra, ezzel pedig megszűnhet a heves immunreakció is. 

A hazánkban leggyakrabban allergiás tüneteket okozó parlagfű virágzási időszakában járva érdemes beszélni arról allergiával kapcsolatos tévhitről, ami szerint ezen a jelenségen nem lehet változtatni. „Bár az allergiás tünetek kétségkívül igen kellemetlenek és hevesek lehetnek, az immunrendszer túlérzékenységének oka valójában nem az adott növény, anyag, étel, ital, vagy egyéb dolog. Sokkal inkább arról van szó, hogy az idegrendszerben egy olyan téves kapcsolat jön létre, ami egy negatív eseményt, érzelmi állapotot összeköt egy, a szervezet számára egyáltalán nem káros dologgal. Így, ha később a szervezetünk ezzel a tévesen összekapcsolt anyaggal találkozik, veszélyt jelez, tiltakozik” – mondta el Mészáros Edina, az NLP Intézet vezető trénere.


Tanácsok pollenszezon idejére

2013. augusztus 26.

A parlagfű pollenkoncentrációja már az ország nagy részén elérte a riasztási szintet, a legtöbben már felkeresték szakorvosukat és a szükséges gyógykezelések megkezdésével, felkészülten várják az előttük álló időszakot. Dr. Balogh Katalin, allergológus segítségével most bemutatjuk azokat az egyszerű praktikákat, melyek segítségével a mindennapok még könnyebbé tehetőek.

Legyünk naprakészek!
Pollenallergiások számára különösen fontos, hogy ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely az allergiás tüneteket okozza. A pollennaptár mellett érdemes folyamatosan nyomon követnünk az aktuális pollenhelyzetet, az időjárás változásával bizonyos növények virágzása korábbra, vagy későbbre is tolódhat. 


Pollenhelyzet - A nyári gyomok időszaka van

2013. július 31.

A nyári gyomok pollenjei vannak a legnagyobb mennyiségben a levegőben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. 

A közlemény szerint az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának mérései szerint továbbra is a csalánfélékpollenszemeit regisztrálták legnagyobb mennyiségben és még mindig jelentős apázsitfűfélék pollenszórása, de emellett egyre jelentősebb lesz több más allergén gyomnövény pollenszórása is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...434445...68