Információk, érdekességek

Pollenhelyzet - A nyári gyomok időszaka van

2013. július 31.

A nyári gyomok pollenjei vannak a legnagyobb mennyiségben a levegőben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. 

A közlemény szerint az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának mérései szerint továbbra is a csalánfélékpollenszemeit regisztrálták legnagyobb mennyiségben és még mindig jelentős apázsitfűfélék pollenszórása, de emellett egyre jelentősebb lesz több más allergén gyomnövény pollenszórása is.


Tombol az allergiaszezon – Ön felkészült?

2013. július 19.

Tombol az allergiaszezonA nyári pihenésre, kikapcsolódásra, utazásra, sportra, baráti és családi összejövetelekre mindannyian készülünk, de ebben az időszakban az allergiásoknak további felkészülnivalóik is vannak, hogy tüneteik ne rontsák el a felhőtlen szórakozást. Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus és klinikai immunológus hasznos tanácsainak betartásával azonban az allergiások is boldogan élvezhetik a nyarat. 

A felkészülés fontossága

Az allergiásoknak idén nyáron is mindenekelőtt a szénanáthától van félnivalójuk – amit esetenként asztma is súlyosbíthat –, bár a „tapasztalt” allergiás nem hagyja a felkészülést a nyaralás előtti napokra.


Allergia, vagy nátha?

2013. július 07.

Allergia, vagy nátha?A légkondicionáló berendezések, hűtött üdítők, vagy a jelenleg is jellemző változékony időjárás miatt nyáron is könnyen megfázhatunk. A klasszikus náthás panaszok könnyen összetéveszthetők az ebben az időszakban gyakori allergiás tünetekkel. Szakértőnk segítségével a kettő közti hasonlóságokat és különbségeket vesszük sorra. 

Későn fordulunk allergológushoz

A tünetek azonossága miatt a betegek számára problémát okozhat a nátha és a pollenallergia tüneteinek megkülönböztetése. Emiatt fordulhat elő az, hogy gyakran hetek elteltével, több eredménytelen otthoni próbálkozás, recept nélkül beszerezhető készítményektől hiába várt javulás után fordulnak csak hozzánk – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Fontos, hogy a szénanátha és a meghűlés közti eltéréseket a betegek is ismerjék, így idejében megkezdett kezeléssel a panaszok mérsékelhetők és a felesleges gyógyszerszedés is elkerülhető.


Allergia, vagy nátha?

2013. június 25.

A légkondicionáló berendezések, hűtött üdítők, vagy a jelenleg is jellemző változékony időjárás miatt nyáron is könnyen megfázhatunk. A klasszikus náthás panaszok könnyen összetéveszthetők az ebben az időszakban gyakori allergiás tünetekkel. Szakértők segítségével a kettő közti hasonlóságokat és különbségeket vesszük sorra.

Későn fordulunk allergológushoz
A tünetek azonossága miatt a betegek számára problémát okozhat a nátha és a pollenallergia tüneteinek megkülönböztetése. Emiatt fordulhat elő az, hogy gyakran hetek elteltével, több eredménytelen otthoni próbálkozás, recept nélkül beszerezhető készítményektől hiába várt javulás után fordulnak csak hozzánk – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Katalin allergológus főorvosa. Fontos, hogy a szénanátha és a meghűlés közti eltéréseket a betegek is ismerjék, így idejében megkezdett kezeléssel a panaszok mérsékelhetők és a felesleges gyógyszerszedés is elkerülhető.


Allergia ellen szteroid

2013. június 18.

A szteroid szó hallatán a legtöbb beteg még mindig pánikba esik. Pedig a lokálisan ható, gyulladáscsökkentő hatású összetevő, az allergiás tünetek kezelésében hosszútávon is alkalmazható orrcsepp, orrspray készítmények fontos alkotóeleme.

Ha nyár, akkor allergia
Az allergiás tünetek egyik kellemetlen megjelenési formája: az orrdugulás. A pollenallergia tünetei a tavaszi-nyári időszakban heteken, sőt hónapokon keresztül is megkeseríthetik a betegek életét. Poliszenzitizált személyek esetén több allergénre is tünet jelentkezik, így előfordul, hogy míg az egyik növény pollenszórása épp a végéhez közeledik, a következő allergén virágzása máris kezdődik. Hiába a jó idő, a kirándulásokat, a szabadban töltött időt az allergiás tünetek határozzák meg. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...444546...68