Információk, érdekességek
A gluténmentes diéta nem divat kérdése!
2014. április 07.
Az utóbbi években egyfajta divattá vált gluténmentes ételeket fogyasztani, a táplálkozási irányelv új kultuszát elterjedt fogyókúrás, életmódváltó programok is népszerűsítik. Valóban mindenkinek indokolt a glutén teljes mellőzése az étrendből?
Egy 2013-as kutatás szerint a megkérdezett felnőttek közel egyharmada szeretné jelentősen csökkenteni, vagy teljesen száműzni étrendjéből a glutént. Az Egyesült Államok táplálkozási szokásait célzó vizsgálatban ez eddig a legmagasabb arány. A NPD’s Dieting Monitor kampány 1976 óta követi nyomon a lakosság étkezési szokásainak változásait, s míg az elmúlt évtizedekben az egészséges táplálkozás mérföldköveit elsősorban a zsíros, cukrozott ételek kerülése, a sófogyasztás csökkentése, a koleszterinszint normál értéken tartása jelentette, az egészség zálogaként tavaly januárban a megkérdezettek 30 százaléka a glutén mellőzését jelölte meg. A hangsúly tehát eltolódott és ez a jelenség nemcsak a tengerentúlon, de Európában is megfigyelhető. Hazánkban is egyre nagyobb a választék gluténmentes ételekből, a diétához a liszt alternatívájaként kínált gabonafélékből, és az étel házhoz szállító cégek kínálatában is megtalálható a gluténmentes menüsor. De valóban mindenkinek szükséges a glutén fogyasztását kerülnie?
A hajfestéktől is lehet allergiát kapni
2014. március 29.
Viszkető, égő érzés, vörös kiütések és hajhullás – a hajfesték összetevőire bármikor kialakulhat allergia. Az is előfordul, hogy az éveken keresztül használt hajfesték vagy dauervíz ismételt alkalmazása okoz tüneteket. Kivizsgálással a későbbi panaszok megelőzhetők.
Ma már nem az ammónia a legfőbb gond
A nők életében számos alkalom adódik a megújulásra. Hajat festünk az aktuális trendektől függően, ha egy kapcsolat véget ér, egy új kezdődik, vagy egészen praktikus okokból: az ősz hajszálak eltakarására. Életünk során több termékcsalád színárnyalatait is kipróbáljuk, míg megtaláljuk az egyéniségünkhöz legközelebb állót, de ez a változatosság olykor kellemetlen meglepetésekkel is járhat. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy korábban a legtöbb panaszt a hajfestékek többségében megtalálható, főként szőkítésre használt ammónia és a peroxid keveréke okozta. Az ammónium-perszulfát gyakran égő, viszkető érzést, súlyos esetekben légzési nehézségeket, arcduzzanatot is okozott, emiatt a gyártó cégek egyre inkább törekednek ammónia-mentes hajfestékek előállítására. A probléma azonban ezzel nem oldódott meg, ma jellemzően a PPD és PTD okozza a legtöbb allergiás panaszt.
Erre figyeljen kertészkedésnél, ha allergiás
2014. március 27.
A pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a kisebb-nagyobb tavaszi kerti munkák elvégzéséről, de nem árt, ha ügyelnek arra, hogy mikor végezzék a munkálatokat és mit ültessenek. A tünetmentes kertészkedéshez dr. Pintér Judit allergológus nyújt segítséget.
Időben szerezze be gyógyszereit!
A pollenallergia által okozott szénanátha ,- az allergén növény pollenszórásának idején - jelentősen megnehezíti az allergiások életét. A már diagnosztizált allergiások minden bizonnyal felkészülten várják a szezont, ismerik a tüneteket okozó növényt és virágzásának időpontját. Dr. Pintér Judit szerint már az első pollenek megjelenésekor tanácsos felkeresni a kezelőorvost, így a gyógyszeres kezelés is időben megkezdhető. Ehhez azonban nem elég a pollennaptárt ismerni, mert az időjárási változások hatására a növények pollenszórása előbbre, vagy későbbre is tolódhat. Lényeges, hogy a betegek az aktuális pollenjelentést is kövessék. Ez mind a hétköznapi életben, mind pedig a tervezett kertészkedés során hasznos segítség lehet.
Ha a gabona okoz bajt…
2014. március 04.
A manapság népszerű diéták többsége nem csak a szénhidrát csökkentés céljából javasolja a pékáruk, tészták fogyasztásának mellőzését. Egyes felvetések szerint a gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.
Egyre gyakoribb
Ahogyan az allergiák esetében is, úgy különböző ételintoleranciával összefüggő problémák terén is az esetek számának emelkedése figyelhető meg napjainkban – számol be tapasztalatairól dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus. Egyre többen küzdenek gyomorégéssel, gyomorfájással, gyakori panasz a haspuffadás is. Emellett több vizsgálat kutatja a táplálkozás szerepét, bizonyos betegségek kialakulásában is. A ma legtöbbet gyanúba kevert élelmiszerek egyik csoportja kétség kívül a gabonafélék, különösen azok egyik alkotóeleme, a glutén. A lisztérzékenység és búza allergia mellett az orvosi szakirodalomban megjelent egy új kórforma, amit gluténérzékenységnek is nevezhetünk.
Ételek, fogkrém és fogtömés is okozhat szájüregi allergiát
2014. március 03.
A szájüregben, vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek kevésbé ismert kiváltó okait vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész segítségével.
Pollenallergiás? – ezeket az ételeket kerülje
Kémiai szerkezetük hasonlósága miatt bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Ezt a jelenséget keresztallergiánaknevezzük.
A keresztallergiák a kiváltói az orális allergia szindróma kialakulásának, melynek során az allergiás válasz először a szájüregben lép fel: kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán anafilaxia is előfordul.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...424344...68