Információk, érdekességek

Terjed a szifilisz, eltûnt a gyógyszere

2008. június 18.

Hatvan százalékkal nõtt a hazai egészségügyi intézményekben regisztrált szifiliszes esetek száma az elsõ negyedévben.

 

Ez az adat a nemi betegségek általános terjedését is jelzi – figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem (SE) bõrklinikája. Az intézmény tájékoztatójából kiderül, hogy az országos adatokat a SE Bõrklinika Nemibeteg Centrumának regisztrációi is igazolják. Míg országosan 89-rõl 140-re, addig az egyetem klinikáján a múlt év hasonló idõszakához képest 41-rõl 98-ra nõtt a diagnosztizált szifiliszes esetek száma. Tehát több, mint kétszer annyian kapták meg ebben az évben ezt a betegséget, mint az elmúlt esztendõ júniusáig.


Utazás cukorbetegként

2008. június 17.

A mérési eredmény pontosságát több tényezõ befolyásolja, fõképpen nyáron.

 

A diabétesz meglehetõsen komplikált betegség, amelyet a megszokott környezetben sem könnyû kézben tartani. Éppen ezért a cukorbetegnek gondosan fel kell készülnie a külföldi utazásra, ismernie kell a szokásostól eltérõ ételek, körülmények kockázatát, a helyi orvosi ellátás jellemzõit, s azt is, gyógyszereibõl mennyit és hogyan kell becsomagolnia az indulás elõtt.


Mégis veszélyes az amalgámtömés?

2008. június 17.

Az amalgámtömések magas higanytartalmuk miatt veszélyt jelentenek a terhes nõkre és a kisgyermekekre.

 

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalának (FDA) közleménye szerint az amalgámtömések magas higanytartalmuk miatt veszélyt jelentenek a terhes nõkre és a kisgyermekekre. A múltban az orvosok csak bizonyos magas higanytartalmú halak fogyasztásától intették óva a kismamákat, az FDA nyilatkozata szerint azonban az amalgámtömések is hasonló veszélyeket rejthetnek. A higany igen veszélyes méreg, amely komolyan károsíthatja a fejlõdõ szervezetet.


Biztonságos szex távirányított spermákkal

2008. június 16.

A férfiak nagy többsége boldogabb lenne, ha a szexuális tevékenységet nem követné fogamzás.

 

A szexuális aktust gyakran követõ, nem kívánt terhesség elkerülésére õsidõk óta léteznek százszázalékos biztonságot nem szavatoló módszerek. A legújabb kutatások a férfiak nemzõképességének idõszakos, nem végleges, de teljesen biztonságos megszüntetésére irányulnak.


Percek alatt gyógyítható az alkoholizmus?

2008. június 16.

Alig tíz perc alatt megszüntethetõ az alkoholvágy az emberi szervezetben is megtalálható, GDNF elnevezésû fehérje segítségével, legalábbis patkányoknál.

 

Az állatkísérletek eredményei bíztatóak, mert az embereknél és a patkányoknál nagyon hasonló módon alakul ki a függõség a különbözõ anyagoktól, például az alkoholtól - állítják a Kaliforniai Egyetem tudósai. Dorit Rot és munkatársai közvetlenül a középagy úgynevezett ventrális tegmentális területébe (VTA), a jutalmazó rendszerben központi szerepet játszó agyterületbe injekciózott GDNF-proteinnel sikerrel szüntették meg az alkoholra rászoktatott kísérleti patkányok függõségét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...385386387...450