Információk, érdekességek

Tessék mondani, vesznek vissza gyógyszert?

2008. június 13.

Ha a minõségbiztosító felemeli a zöld tárcsát

 

Egyre gyakrabban találkozom olyan esetekkel, amikor a betegek vagy a gyógyszerészek a felbontatlan, fel nem használt, illetve valamilyen okból nem megfelelõ gyógyszert, gyógyhatású készítményt visszahozzák a patikába azzal, hogy cseréljük ki, vagy vegyük vissza. Érveik logikusak, hiszen gyakran elõfordul, hogy az orvos más gyógyszert rendel - például a mellékhatások: allergia vagy a másik gyógyszerrel való együttszedés kockázatai miatt -, vagy terápiás okokból át kell térni egy másik gyógyszerre. Így a korábbi gyógyszer megmarad, gyakran az eredeti, bontatlan csomagolásban. Sokan pazarlásnak tartják, hogy a patikus ilyenkor is határozottan nemet mond, mert úgy gondolják, hogy a gyógyszert egy másik beteg még fel tudná használni.


Mit egyen a gyerek?

2008. június 13.

A sort a csokoládé nyitja, rögtön ezt követi a gumicukor, majd a savanyú, édes, kerek és szögletes cukorkák jönnek, végül a csokoládékrém...
 
Ha azt kérdik tõle, mit is enne ebédre, a pilláit villogtatva, ártatlan mosollyal a szemében azt mondja, hát tudjátok, mit szeretnék… Az angyali tekintetû illetõt Gáspárnak hívják, és hét évesen már mindenért rajong, ami az édesség varázsszó alatt szerepelhet. A paletta széles, a sort a csokoládé nyitja, rögtön ezt követi a gumicukor, majd a savanyú, édes, kerek és szögletes cukorkák jönnek, végül a csokoládékrém – szigorúan kanállal mérve.

Betiltott étrend-kiegészítõk

2008. június 12.

Az országos tisztifõorvos közleménye több étrend-kiegészítõ termék forgalmazásának megtiltásáról.

 

Az országos tisztifõorvos közlerményben hívja fel a potenciális fogyasztók figyelmét arra, hogy a Magyar Köztársaság Legfelsõbb Bíróságának ítélete alapján tilos az alábbi termékek étrend-kiegészítõként történõ forgalmazása a Magyar Köztársaság területén:


Vizeletvizsgálattal a prosztatarák ellen

2008. június 12.

Világszerte évente 780 ezer férfinál állapítanak meg prosztatarákot.

 

Az agresszív prosztatatumor egy olyan vegyületet termel, amelynek a vizeletbõl való kimutatásával meghatározhatóak lehetnek majd a legveszélyesebb daganatok - közölték amerikai kutatók.


Megugrott a levegõ pollenterhelése

2008. június 11.

A 22. héten jelentõsen megnövekedett a pollenterhelés, a legnagyobb mennyiségben a csalánfélék virágpora volt jelen a légkörben.

 

Ugrásszerûen megemelkedett és a legnagyobb mennyiségben volt jelen a légkörben a csalánfélék (Urticaceae) virágpora - az állomások felénél magas, felénél közepes szintet mértek - áll az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentésében. Hasonlóan nagy mennyiségben és erõsen növekvõ koncentrációban regisztrálták a pázsitfûfélék (Poaceae) pollenszemeit - 8 városban nagyon magas, a többi helyen magas, illetve közepes szintet mértek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...386387388...450