Információk, érdekességek

Puffadás - a leggyakoribb hasi panasz

2008. augusztus 10.

A kezelõorvos sokszor tanácstalanul tárja szét a kezét, ha betegeitõl azt hallja: puffadok. Betegség vagy neurotikus tünet a bélgázok felszaporodása? Nehéz kérdés.

 

 

A képzettebb betegek tudni vélik, hogy a puffadás akár a hasnyálmirigyrák elsõ tünete is lehet. Azonban szerencsére többnyire nem mutatható ki szervi elváltozás. Persze, ha a betegnek egyéb súlyos tünetei vannak, feltehetõen már hosszabb ideje fennálló folyamatról van szó.


Az érintés ereje

2008. augusztus 10.

Érzékeink közül a tapintás a legszemélyesebb. A másik embert megérinteni azt jelenti, hogy mélyen behatolunk a személyes terébe. Ezt nem mindenki fogadja szívesen, így aki elutasítja az érintéseket, vagy "megállítja" az arra irányuló mozdulatot, azt mindenképpen tudomásul kell vennünk és tiszteletben kell tartanunk.

 

 

Az érintés lehetõségét szabályozza a két ember közötti viszony, a társadalmi különbség, a nem, a kor, a kulturális szokások. Gyereket például nem csókolunk szájon, aggastyánt nem veregetünk vállon.


Tízféle genetikai rendellenességre hoztak létre õssejteket

2008. augusztus 09.

Parkinson-, Huntington-, Down-kórral élõ emberek bõrsejtjeit és csontvelõjét használták fel õssejtek elõállítására.

 

 

Õssejtek egész tárát hozták létre amerikai kutatók; ezekkel laboratóriumi körülmények között vizsgálhatják a betegségek kialakulását, felgyorsíthatva az orvosi kutatásokat.

 


Gyógyszergyárat terveznek Káptalanfára

2008. augusztus 09.

A leendõ gyár "százas nagyságrendben igényelne képzett munkaerõt".

 

 

Gyógyszergyár építését tervezi Káptalanfára Horváth István professzor - adta hírül pénteki számában Veszprém megye napilapja, a Napló.


A Szputnyik-vírus más vírusokat is megfertõz

2008. augusztus 08.

A vírusok is kaphatnak vírusos fertõzést - közölték francia kutatók a Nature címû tudományos folyóirat eheti számában.

 

 

Az elsõ mesterséges hold után Szputnyiknak nevezték el felfedezõi azt a kis méretû vírust, amelyet egy szintén most felfedezett óriásvírusban talált Bernard La Scola kutatócsoportja. A nagyobb vírust egy párizsi hûtõtoronyban izolálták a marseille-i Université de la Mediterranée munkatársai.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...365366367...450