Információk, érdekességek

A páratartalom befolyásolja a szívrohamok alakulását

2006. július 16.

A Nemzeti Meteorológiai Társaság napi jelentéseire alapozva a görög Hyppokration Kórház kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a levegő relatív páratartalma és a halálos kimenetelű szívrohamok előfordulása között szoros kapcsolat lehet. Megfigyeléseik eredményét a British Medical Journal c. orvostudományi lap internetes kiadásában tették közzé.

Számítástechnika és meteorológia

2006. július 13.

Időjárás mindig van, ezért mindig lehet róla beszélni, hol hideg van, hol meleg van, hol sok a csapadék, hol kevés, és ráadásul az átlagidőjárás az olyan, mint az átlagember, nem létezik - mindig rendkívüli az időjárás.

 

A Meteorológiai Intézet kapott egy szuperszámítógépet, meg egy még szuperebb szuperszámítógépet, mert már volt egy. Tudjuk, hogy a meteorológusok használják a legnagyobb számítógépeket, de hát mire jó ez az egész? Egyre jobbak az időjárás-jelentések, és nem lehet arra számítani, hogy úgy sem jön be az, amit mondanak, de azért mégis nagyon sok hibával megy az előrejelzés. Sallai Márta, az előrejelzőknek a vezetője válaszolt ezekre a kérdésekre.


Vágás nélkül

2006. július 11.

Lágyéksérv esetén elfogadott orvosi gyakorlat az operáció, ami nem mindenkinek és nem minden esetben jelent megoldást.

 

Létezik a sérvpanaszoknak egy természetes, műtét nélküli kezelése konzervatív-ortopédiai úton, amelyet ha tökéletesen hajtanak végre, gyakorlatilag teljesen kockázatmentes. A gyógyulási eredmény annál jobb és biztosabb, minél korábban felismerik és kezeltetik a sérvet.


Szegedi hallgatók a legszorgalmasabb véradók

2006. június 27.

A főiskolásoknak és egyetemistáknak meghirdetett országos véradóversenyen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói győztek.


Keczer Gabriella, az SZTE szóvivője a Weborvost arról tájékoztatta: a Fiatalok a véradásért elnevezésű országos véradóversenyen első helyezést értek el az egyetem hallgatói, az erről szóló oklevelet a napokban vették át az Országos Vérellátó Szolgálattól (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszttől.


Ma szőke leszek és kékszemű

2006. június 25.

Ha az ókori görögök nem is, Leonardo da Vinci már a XV. században tudta milyen egy kontaktlencse, mivel egyes történészek szerint egyik rajzában ennek optikáját vázolta fel. Az már vita nélkül tudható, hogy az első prototípus az 1880-as évek végén készült, de nem került kereskedelmi forgalomba, a kutatók tovább dolgoztak a tökéletesítésén. 1963-ban egy cseh kutató kifejlesztett egy alapanyagot, melynek licence-éből 1971-ben elkészült az első használható lágylencse.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...360361362...370