Információk, érdekességek

Kevés alvás, magas vérnyomás a tiniknél

2008. augusztus 25.

Ebben az életkorban kilenc óra alvásra lenne szükségük.

 

 

Azoknak a tiniknek, akik napi hat és fél óránál kevesebbet alszanak, kétszer nagyobb a kockázata a magas vérnyomásra, akik pedig rosszul is alszanak, azoknak háromszoros - írják a Case Western Reverse Egyetem kutatói az Amerikai Szívtársaság Circulation címû szakfolyóiratában.


Ütõs téma: a stroke

2008. augusztus 24.

A stroke kialakulásának okairól és a megelõzés lehetõségeirõl

 

 

Becslések szerint évente 40-50 ezer beteg kerül kórházba szélütés miatt és jelenleg körülbelül 250-300 ezer stroke-on átesett beteg van ma Magyarországon. Minden megelõzött stroke-esemény, minden megmentett élet nemzetgazdasági jelentõséggel bír, hiszen a stroke a második leggyakoribb halálok, emellett a rokkantság legfõbb okát, azaz a független életvitel megszûntét jelenti. A stroke-ra különösen illik az a megállapítás, hogy a legjobb kezelés a megelõzés, ezért fontos, hogy ismerjük a kialakulásához vezetõ okokat, illetve a veszélyeztetõ tényezõk csökkentésének lehetõségeit.


Egészségünkre

2008. augusztus 24.

Ügyeljünk a megfelelõ folyadék-utánpótlásra

 

A testünk több mint felét (50-60%) alkotó folyadék nem alkot zárt rendszert. A vízfelvétel és a vízleadás állandó egyensúlyban van, melynek eredményeként a test folyadékmennyisége csak szûk határok között ingadozik, kb. 500 ml határon belül. A szervezet állandóan üríti magából a folyadékot, melynek összemennyisége normális hõmérsékletnél, megerõltetés nélkül 2,5 liter naponta, kánikulában, sportolás közben akár 4-5 literig is felmehet. Az elvesztett folyadékot - amely vizelet (1300 ml), széklet (150 ml), verejtékezés (500 ml) illetve légzés (450 ml) útján távozik szervezetünkbõl - folyamatosan pótolnunk kell.


Jégkrémdivat

2008. augusztus 23.

Mikor melyik hûs finomságot válasszuk?

 

 

A jó idõ beköszöntével - ahogy a Forma-1 világában bemutatják az új fejlesztéseket az autókon - a kiélezett versenyben a jégkrémgyártók is bõséges választékról gondoskodnak: évrõl évre új ízekkel, összetétellel lepik meg a fogyasztókat. A kereskedelem április végétõl mindenhol telt hûtõvel és az aktuális év újdonságaival várja a vásárlókat.


Zsírdaganatok

2008. augusztus 23.

Szervezetünk igen fontos építõanyagai a különbözõ összetételû és funkciójú zsírok, amiket lipoidoknak, zsírnemû anyagoknak nevezünk.

 

A lipoidok zsírban oldódó szerves anyagok, igen nagy az energiatartalmuk, és a sejtek különleges építõanyagait képezik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...359360361...450