Információk, érdekességek

Elbutulás ellen jobb az internet mint a könyv!

2008. október 19.

A vizsgálat arra kereste a választ, hogy hogyan hat az emberi agy mûködésére az interneten való szörfölés.

 

 

Ha valaki jobban szereti az interneten való szörfölést mint a könyvolvasást, még akár jót is tehet, különösen ha korosodó illetõrõl van szó. Tudósok állítása szerint, ha szellemi energiánkat növelni akarjuk, vagy frissességét fenntartani, és középkorúak vagy idõsebbek vagyunk, a leghatásosabb eszköz - a könyveket is megelõzve - az internet.


Emlõmûtét kulcslyukon keresztül

2008. október 15.

Egy angol nõ volt az elsõ európai, akinek emlõeltávolítását a forradalmian új „kulcslyuk" technikával oldották meg.

 

 

A 46 éves Paula McGinley volt az elsõ, akinek jobb emlõje szövetét úgy távolították el, hogy azon két apró metszést ejtettek ahelyett, hogy a hagyományos módszerrel az egész emlõt megnyitották volna alulról. A mûtét igen apró sebzéssel jár, a felépülési idõ sokkal rövidebb, és bizonyos betegek a mûtéttel egy idõben implantátumot is kaphatnak, hogy emlõjük formája még rövid idõre se változzon.


Megsüketülhetnek a MP3-hoz ragadt zenebarátok

2008. október 15.

Az MP3 lejátszót, illetve discmant használók nagyjából 10 százaléka halláskárosodást szenvedhet.

 

 

Az MP3 lejátszót, illetve discmant használók nagyjából 10 százaléka halláskárosodást szenvedhet a hallójárataikban túl hangosan dübörgõ zenétõl - derül ki az Európai Unió friss vizsgálatából. Az Európai Bizottság által megrendelt kutatás eredményei szerint azok, akik több mint öt éven keresztül hallgatnak hangos zenét napi egy óránál hosszabb idõtartamban, komoly veszélynek teszik ki hallószerveiket. Európa-szerte nagyjából 10 millió ember tartozik a veszélyeztetett zenebarátok csoportjába, köztük megannyi fiatalkorú.


Izületpótló mûtétek: utána sem egyszerû

2008. október 14.

A Scrip szerint az innovatív véralvadásgátlók gyökeres változást hoznak a klinikai gyakorlatban.

 

 

A Bayer Schering Pharma Xarelto márkanevû új Xa-faktor-inhibítora (hatóanyag: rivaroxaban Kanadában) megkapta az egész világra szóló forgalmazási engedélyt. A készítmény elsõdleges indikációja thromboembolikus események (TEEk) megakadályozása teljes térdízület-csere vagy teljes csípõízület mûtéten átesett betegeknél – közölte a gyártó a Scrippel.


Megmentheti a baba látását a kukucskálós játék

2008. október 13.

Látásproblémára figyelmeztetõ jel lehet, ha a baba hunyorog, az egyik szemét be-becsukja.

 

 

Szemész szakorvosi vizsgálat javasolt, ha bármilyen rendellenességet észlel a szülõ a kisbaba szemén; például a szembogár területe nem egyenletesen fekete, vagy a szivárványhártya nem szabályos, vagy a szemek állása nem párhuzamos. Kancsalság gyanúja esetén azonnal el kell menni szemorvoshoz. Inkább egy felesleges vizsgálat, mint hogy valami rejtett öröklött, vagy szerzett betegség maradjon titokban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...341342343...450