Információk, érdekességek

Mi a metabolikus szindróma?

2009. április 20.

A metabolikus szindrómát "halálos négyesnek" is nevezik...

 

 

A gyógyszerészi gondozás annak a szemléletváltásnak az eredménye, amely az elmúlt két évtizedben a termékrõl (gyógyszer) a személyre (beteg) terelõdött át, igazolva a gyógyszertár egészségügyi intézmény, s a gyógyszerészet hivatás jellegét! - fogalmazta meg a tevékenység szellemiségét dr. Szabó Sándor, a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának elõzõ elnöke. A jelenlegi elnök, dr. Soós Gyöngyvér vezetése alatt jelentõsen kibõvült a gyógyszerészek e téren végezhetõ kommunikációja a lakosság felé. Ez pedig a különbözõ betegségcsoportok komplex elnevezésébõl eredõ metabolikus szindróma témakör.


Hólyagrák: a több nem jobb

2009. április 14.

A túlélési arány nem volt jobb azok körében, akik átlagosan kétszer nagyobb költségû, intenzívebb kezelést kaptak.

 

 

Semmivel nem voltak jobban azok a páciensek, akik intenzívebb, drágább kezelést kaptak hólyagrákjukra, mint azok, akik kevesebb procedúrán estek át - közölték amerikai rákkutatók kedden. A Medicare elnevezésû szövetségi egészségbiztosító - amely idõsebb emberek ellátásáért felel - kiadásait és az elért túlélési arányt elemezte hólyagrákosok esetében Brent Hollenbeck, a Michigani Egyetem kutatója. Megállapította, hogy a túlélési arány nem volt jobb azok körében, akik átlagosan kétszer nagyobb költségû, intenzívebb kezelést kaptak.


Minél elõbb az AIDS koktélt!

2009. április 12.

A HIV-fertõzött páciensek korábbi gyógyszeres kezelését javasolják több tanulmány elemzése alapján brit kutatók.

 

 

Eredményesebb a nagy aktivitású antiretrovirális terápia (az angol elnevezés rövidítése alapján: HAART), vagy közismertebb nevén az "AIDS-koktél", ha akkor kezdik alkalmazni, amikor a HIV-fertõzött páciens immunrendszere még erõsebb - állapították meg a Bristoli Egyetem kutatói. Jonathan Sterne csoportjával európai és észak-amerikai tanulmányok adatait elemezte, melyekben összesen 45 ezer HIV-fertõzött ember egészségét követték nyomon a koktél alkalmazása elõtt és után.


Szívelégtelenség ellen sejtterápia

2009. március 29.

A beteg saját csontvelõjébõl vett mintájából tenyésztik ki, és stimulálja a kardiopoetikus sejteket.

 

 

A belga Cardio3 Biosciences bejelentette: egy II/III klinikai vizsgálat során elsõ ízben alkalmazta szívelégtelenségben szenvedõ humán páciens gyógyítására „C-Cure" elnevezésû sejtterápiáját.


Parazita válthatja ki a skizofréniát

2009. március 22.

A parazita olyan enzimet termel, amely növeli a dopamin termelõdését az agyban.

 

 

A toxoplazmózist okozó egysejtû élõsködõt már korábban összefüggésbe hozták a skizofréniával, brit kutatók most felfedezték a lehetséges okot is: a parazita olyan enzimet termel, amely növeli a dopamin termelõdését az agyban. A toxoplazma elnevezésû élõsködõt jellemzõen a macskák hordozzák, de bármely emlõst megfertõzhet. Az emberek többsége élete folyamán átesik a fertõzésen, a kialakuló toxoplazmózis általában enyhe lefolyású, influenzához hasonló betegség. Súlyos következményei akkor lehetnek, ha terhes nõrõl kerül át a magzatra, illetve a legyengült immunrendszerû emberek agyának fertõzõdése okozhat problémát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...201202203...239