Információk, érdekességek

Ki figyel az SM betegekre?

2009. május 20.

Bárkit érinthet, az átlagember mégis keveset tud az SM betegségrõl, a közelgõ világnapon ezen akarnak változtatni.

 

 

Idén elsõ alkalommal hirdették meg május 27-re a sclerosis multiplex (SM) nemzetközi világnapját, amihez a hazai SM szervezetek is csatlakoztak. Nadabánné Benyik Éva, a Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezetõ titkára a Weborvosnak elmondta: a világnapon a Magyar Tudományos Akadémiára várják az SM betegeket, betegszervezeteket, az érdeklõdõ orvosokat és laikusokat.


Örökölhetõ a magas vérnyomás

2009. május 13.

A gének bizonyos területein elõfordulnak olyan eltérések, melyek a vérnyomás szabályozását torzítják.

 

 

A minden harmadik-negyedik felnõttet érintõ magas vérnyomás hátterében új vizsgálatok tanúsága szerint bizonyos esetekben genetikai okok állnak, melyeket a jövõben gyógyszerek célzott alkalmazásával remélhetõleg az eddiginél is hatásosabban lehet majd kezelni. Két nagy örökléstani vizsgálat eredményeit a magasvérnyomás-betegséggel foglalkozó amerikai kongresszuson ismertették.


Mi az az asztmás roham?

2009. május 11.

Gyakran halljuk, hogy az asztma népbetegség, egyre több és több gyermek asztmás. Mi is az asztma, hogyan lehet felismerni, gyógyítani, kinõhetõ-e a betegség? - Sokszor elhangzó kérdések ezek a gyermek-tüdõgyógyászati rendelõben.

 

 

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, melyben számos sejt és sejtalkotó rész vesz részt. A gyulladás következtében nyálkahártya-duzzanat, hörgõgörcs alakul ki, a hörgõkben sûrû tapadós váladék termelõdése indul meg. Ez a hörgõk átmérõjének csökkenéséhez vezet, így a légáramlás a tüdõben zavart szenved. A légzés nehezítetté válik, légszomj, mellkasi szorító érzés, köhögés alakul ki. A tünetek fõként kora reggel vagy éjszaka jelentkeznek leggyakrabban, spontán vagy gyógyszeres kezelésre megszûnnek.


Alzheimer-kór: egy reménnyel kevesebb

2009. április 26.

Elhalaszthatják, de nem elõzik meg a fájdalomcsillapítók az Alzheimer-kórt, sõt!

 

 

Az olyan gyulladáscsökkentõ fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen vagy a naproxen elhalaszthatják az Alzheimer-kór kifejlõdését, ám nem akadályozzák meg - közölték amerikai kutatók szerdán a Neurology címû szaklap online kiadásában.


Ingyenes kiadvány a daganatos betegségekrõl

2009. április 21.

A füzet-sorozat - amelyhez patikákban és orvosi várókban lehet hozzájutni - ezentúl 2-3 havonta jelenik meg.

 

 

Rákbetegeknek és hozzátartozóiknak szolgál hasznos tudnivalókkal a hat éve mûködõ Daganatok.hu internetes portál ingyenes betegtájékoztató kiadványa, a Mit tegyek?. A füzet-sorozat - amelyhez patikákban és orvosi várókban lehet hozzájutni - ezentúl 2-3 havonta jelenik meg.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...200201202...239