Információk, érdekességek

Összetettebb a veserák, mint hittük

2010. január 09.

A látszólag egyszerû rákfajta is számos további altípusra osztható.

 

 

Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tûnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban szerdán megjelent tanulmányukban. Az eredmény azt mutatja, hogy ez a látszólag egyszerû rákfajta is számos további altípusra osztható, ami megnehezítheti a személyre szabott kezelést.


Genetikai gyenge pontok a tüdõben

2010. január 07.

A negyedik X-ben minden tizedik embert utolér a krónikus obstruktív szindróma.

 

 

Egy részben az Európai Unió által finanszírozott, nagyszabású tüdõ- és tüdõfunkció-vizsgálat eredményeirõl számol be a World Pharma News az amerikai Natural Genetics januári kiadása alapján. A projekt során a kutatók öt olyan új „genetikai locust/helyet" (génkészlet beli „pontot") azonosítottak, amelyek valamiképpen kapcsolatban vannak az emberi tüdõvel és annak mûködésével. Az eredmények a team szerint új fényt vetnek az olyan tüdõbetegségek molekuláris hátterére, mint például a krónikus obstruktív szindróma, az asztma, és hasonló állapotok.


Májrákprevenció: Bealkonyult az aflatoxinnak?

2010. január 06.

A legzöldebb hír: Új kutatási módszerrel vizsgálják a klorofill toxin-ellenes hatásait.

 

 

A Biospace.com biotech- és farmakológiai site nagy horderejûnek tûnõ kutatási eredményrõl számol be: az oregoni állami egyetem (OSU) egy tudóscsoportja megállapította, hogy a klorofill és származéka, a klorofillin hatásosan akadályozza az aflatoxin felszívódását az emberi szervezetben. Ezt a méreganyagot az Aspergillus-csoport szóján, kukoricán, mogyorón és egyéb terményeken megtelepedõ penészgombái állítják elõ. A vegyi fegyvernek is alkalmas, primer májrákot okozó vegyületet Magyarországon 2004-ben például import paprikaszállítmányokban fedezték fel nagyobb mennyiségben.


Megtorpant a járvány az ünneptõl

2010. január 05.

Az 52. héten csökkent az influenza aktivitása, a lakosság érintettsége alacsonynak minõsíthetõ.

 

 

A 44-50. hét között tapasztalt folyamatos emelkedés után az influenzaszerû megbetegedések számának az 51. héten megindult csökkenõ tendenciája az 52. héten tovább folytatódott: az elõzõ hetinél 58%-kal kevesebb beteget jelentettek a figyelõszolgálatra kijelölt orvosok. A három munkanapos 52. héten, a téli tanítási szünet kezdetén az október végén regisztrálthoz közeli szintre csökkent az esetek száma. A figyelõszolgálatban résztvevõ orvosoktól beérkezett jelentések alapján a 2009. december 21-27. közötti héten az országban kb. 15 200 fõ fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ.


Mérsékelten/közepesen vagyunk influenzásak

2009. december 30.

Az ország keleti felében még terjed az influenza, de országosan csökkent az influenzás betegek száma.

 

 

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi osztályának friss értékelése szerint a 44-50. hét között tapasztalt folyamatos emelkedés után az 51. héten csökkent az influenzaszerû megbetegedések száma. A figyelõszolgálatban résztvevõ orvosoktól beérkezett jelentések alapján megállapítható, hogy a 2009. december 14-20. közötti héten az országban kb. 36 600 fõ fordult orvoshoz influenzás panaszok miatt. Az 51. héten 20%-kal kevesebb beteget regisztráltak a figyelõszolgálatra kijelölt orvosok, mint az 50. héten.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...188189190...236