Információk, érdekességek

8 dolog, melyet érdemes tudni a pajzsmirigy daganatról

2023. május 11.

A pajzsmirigy daganatos megbetegedése igen sok embert érint, melyre a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Inkább az ún. hideg göbök esetén áll fenn a veszély a rosszindulatúságra, így alapos kivizsgálást igényel, ha valakinél göbök keletkeznek. Hogy mi mindent érdemes tudni a pajzsmirigy daganatáról, arról dr. Békési Gábor PhD., a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Az utóbbi évtizedekben megduplázódott a pajzsmirigy daganattal diagnosztizált betegek száma

Statisztikák szerint az utóbbi két évtizedben duplájára nőtt a pajzsmirigy daganatosok száma. Ennek fő oka azonban nem a betegség gyors terjedése, hanem az egyre fejlettebb diagnosztikus eszközök megjelenése, melyek segítségével sokkal pontosabb és részletesebb képet lehet kapni a pajzsmirigy szerkezetéről és az esetleges elváltozásokról. A szerv ultrahangos vizsgálatán túl nagy segítségre van az MRI vizsgálat, valamint az ún. aspirációs citológia is. Ezekkel nem csak a göbök jelenléte fedezhető fel, hanem megállapítható, hogy jó-vagy rosszindulatú elváltozásokkal állunk szemben.

Leginkább a fiatalabb nőket veszélyezteti

Bár senki sincs védve a pajzsmirigy daganattól, ám az ACS (American Cancer Society) felmérése szerint leginkább a fiatalabb nőknél diagnosztizálják a pajzsmirigyrákot. Ennek oka pontosan még nem tisztázott, ám valószínű, hogy a hormonális rendszerben kell keresni a magyarázatot.

Rekedtség, nyelési nehézég és megnagyobbodott nyirokcsomók

A pajzsmirigyráknak egyértelmű tünetei nincsenek, hiszen a jóindulatú göbök is ugyanolyan tüneteket produkálhatnak. Mégis, akkor gyakoribb, amikor rekedtségről, a hang mélyüléséről, nyelési és légzési nehézségről, valamint megnagyobbodott nyirokcsomókról panaszkodik a beteg. Természetesen ilyen esetekben sem kell megijedni, ugyanis a jóindulatú elváltozások is hasonló tünetekkel járhatnak.

A rosszindulatú pajzsmirigyráknak több típusa is van

A pajzsmirigyrákoknak több típusa van, szöveti szerkezetük és aszerint, hogy mennyire kifejlett sejtből indulnak ki.  Ezek alapján megkülönböztetünk papilláris, follikuláris, medulláris és anaplasztikus rákot. A prognózis az első két esetben a legjobb, és szerencsére ez a kettő fordul elő a leggyakrabban.


Ez is okozhatja, ha a szénanátha mellett légzési panaszai vannak

2023. május 04.

Az allergia és az asztma gyakran együtt jár, és allergiásoknál az sem ritka, hogy idővel asztmás tüneteik is jelentkeznek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán gondoljunk allergiás asztmára.

A szénanátha tünetei

Légúti allergia esetén „szénanáthás” tünetek jelentkeznek. Ha a beteg valamilyen növény pollenjére allergiás, akkor a virágzás időszakában jelentkeznek a tünetei, majd annak végeztével el is múlnak. Ha állandóan jelenlévő allergénre pl. poratkára, állati szőrre, vagy gombára allergiás, a tünetek egész évben fennállnak. A szénanátha tünetei: az orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés és a tüsszögés.

Allergiából asztma

A légúti allergiások kb. 30%-ánál az allergiából idővel asztma alakul ki, ennek oka, hogy az allergiás gyulladás jelei már nemcsak az orrnyálkahártyán jelennek meg, hanem az alsóbb légutakban is. Ilyenkor a betegnél a náthaszerű tünetek mellett már megjelenik a köhögés, nehézlégzés is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

– ha ki-, vagy belégzés során sípoló hangot hallunk, és ez a tünet ismétlődően jelentkezik,

– intő jel lehet az indokolatlan elhúzódó fáradtság érzés,
– megfázások után elhúzódóan fennmaradó rohamszerű köhögés, / légzési nehezítettség esetén

– ismétlődően, vagy elhúzódóan jelentkező köhögési roham, vagy az éjszaka, fekvő helyzetben ránk törő köhögés is.

A nehézlégzés, köhögés sok esetben csak terhelésre jelentkezik, sportolás vagy például lépcsőzés közben, sírás vagy nevetés hatására. Ha ilyenkor nem fordulunk orvoshoz, akkor a tünetek egyre gyakrabban, idővel már nyugalmi helyzetben is jelentkeznek.

Elkerülhetjük allergia mellett az asztmás tünetek megjelenését?

Ahhoz, hogy a betegség súlyosbodását megelőzzük, fontos, hogy ismerjük az allergént és tüneti szerekkel kezeljük a betegséget. Ha valaki az év egy adott időszakában ugyanazokat a náthaszerű tünetek észleli magán évről-évre, akkor végeztessen allergiavizsgálatot és kezdje meg a kezelőorvos által felírt allergiaellenes szerek használatát. Allergéntől függően életmódi ill. környezeti változtatásokkal esetleg az egyéni allergénterhelést is lehet mérsékelni. Ezek fontos lépések a betegség súlyosbodásának megelőzésében.


A legfontosabb tudnivalók a pikkelysömörről

2023. május 03.

A pikkelysömör bármely életkorban kialakulhat, de az első tünetek jellemzően 15 és 35 éves kor között jelentkeznek. Bőrbetegség vagy sem? Nézzük, mit érdemes tudni a pikkelysömörről!  

Bőrbetegség vagy sem?

A pikkelysömör (psoriasis), bár tünetei miatt a legtöbben bőrbetegségként gondolnak rá, valójában egy krónikus autoimmun betegség. A pikkelysömörös betegek immunrendszere nem működik megfelelően, emiatt az immunsejtjeik megtámadják bőrüket. Ez az „indokolatlan támadás” a bőr hámsejtjeinek a természetesnél gyorsabb osztódásához vezet. Egészséges esetben a bőr hámsejtjei nagyjából 1 hónap alatt cserélődnek le (ennyi ideig tart míg a bőr mélyrétegeiből az új hámsejtek a felszínre jutnak, ahol elhalnak, majd lehámlanak). A pikkelysömörös betegek bőrsejtjei mindössze néhány nap alatt jutnak el a bőr külső rétegéhez, de mivel ennyi idő kevés ahhoz, hogy megérjenek, és lecserélődjenek, a felesleges sejtek plakkokban gyűlnek össze a bőr felszínén.

Így jönnek létre az ezüstfehér, pikkelyszerű megvastagodások. A foltok igen sokfélék lehetnek, az egészen apró, alig néhány kiütéstől, az akár teljes testrészeket borító bőrelváltozásokig. A foltok jellemzően a könyökön és térden jelennek meg, de gyakori a talpon, tenyéren, fejbőrön, arcon és nyaktájékon is. Ritkább esetben előfordulhatnak a körmökön, a száj vagy nemiszervek környékén.

A pikkelysömör során, az egész szervezetben gyulladásos folyamatok alakulnak ki, ezért ez a betegség súlyos szövődményekkel is járhat. Társbetegségei lehetnek: a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a veseproblémák és a depresszió. Semmiképpen se kezeljük csupán bőrbetegségként tehát.

Gyógyítható a pikkelysömör?

A pikkelysömör jellemzője, hogy kétféle szakasz váltakozik a betegség során:

A tünetes szakaszok, melyeket fellángolásnak is nevezünk. Ezek az időszakok néhány hétig vagy hónapig is eltarthatnak.

A tünetmentes időszakok, amikor a tünetek csökkennek vagy teljesen meg is szűnnek. Ezeket a szakaszokat remissziónak nevezzük.

A pikkelysömör nem gyógyítható betegség, de tünetei enyhíthetőek, illetve a tünetmentes időszakok meghosszabbíthatóak a megfelelő kezeléssel.


A depresszió valódi okai - és ami miatt igenis érdemes kigyógyulni belőle

2023. május 01.

A depresszió nem évszakhoz, nem embertípushoz, nem életkorhoz kötődik, hanem energiahiányos állapot váltja ki, és bizony nem válogat. A depresszió jelentése: levert lelki állapot, leromlott hangulat, nyomáscsökkenés. Milyen érdekes kifejezések, ugye? Levertség: miért hagytad magad leverni? Leromlott hangulat: hogyan engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy leromoljon a hangulatod? Nyomáscsökkenés: csökkent az energia szinted, alacsony rezgésszámon, alulműködve tengeted a léted. Néhány jótanács, amelyek valóban segíthetnek!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Kutatások bizonyítják, hogy Európa lakosságának közel 60 százaléka a depresszió valamelyik típusában szenved. Gondolhatnánk, hogy az északi országok vezetnek, hiszen ott kevesebb a napsütéses órák száma, emiatt rossz a hangulat. A tények azt igazolják, hogy a depressziós populáció százalékát tekintve Magyarország vezető helyen van. Ősidők óta széthúzó, elégedetlenkedő, irigykedő nemzet vagyunk. Ahelyett, hogy összetartanánk és egyesítenénk az erőinket, örülve egymás sikereinek is, bizony ki-ki a maga belső lázadásaival is rombolja saját magát és a mikrokörnyezetét is.

Mindenkinek vannak hangulatingadozásai. Véleményem szerint a nagyon nagy ingadozások akkor következnek be, ha a napi történéseket valaki egyre nagyobb félelmekkel kezeli és az időnként vagy gyakorta bekövetkező kudarcokon nem tud túllépni. Amikor a problémákat nem megoldandó feladatként, kihívásként kezeli, hanem azokat sokk-ként éli meg.

Lazulj el egy kicsit, nézd meg távolabbról önmagad, engedd el a félelmeidet. Isten betölti minden szükséged, tehát nincs okod aggódni a napi problémák miatt sem.

Minden, amit megélünk, jó valamire. A depresszió arra jó, hogy felismerjük a gyengeségeinket. A depresszióval kommunikálni kell, szembenézni vele, felismerni és nem megadni neki magad.

A betegség alapja a pesszimizmus, az igaz hit hiánya és a melankólia. A melankólia egészséges mértékben és jól kezelve hasznos lehet például az alkotó művészetben. A depressziós populáció három százaléka például tevékeny és sikeres alkotó ember, művész, aki ösztönzően hat másokra és dolgozik. A kérdés az, hogy a maradék kilencvenhét százalék mit csinál azon kívül, hogy az állapota tovább romlik?


Ez az inkontinencia 6 típusa

2023. április 30.

Fotó: 123rf.com

Az inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletszivárgás sok embert érintő, rendkívül kellemetlen probléma, amelynek típusairól dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa beszélt.

Nőknél gyakoribb az inkontinencia

Az akaratlan vizeletszivárgás olyan gyakori probléma, hogy az Amerikai Urológiai Társaság szerint a 30-60 év közti nők közel 30 %-a, a férfiaknak 1,5-5 %-a tapasztalja. Az inkontinencia okai szerteágazók, de az biztos, hogy az elhízás és a dohányzás önálló rizikófaktornak számítanak. Ahhoz, hogy kezelhető legyen a kínos panasz, elsősorban arra van szükség, hogy megszülessen a pontos diagnózis, vagyis hogy a szakorvos kiderítse, milyen típusú inkontinenciáról van szó. 

Íme, a 6 típus:

Stressz inkontinencia
Ez a leggyakoribb típus, különösen a már szült nők és a menopauzát átélő nők közt. A stressz kifejezés ebben az esetben jóval inkább utal fizikális nyomásra, mint mentális stresszre, egész pontosan arra a helyzetre, amikor a húgyhólyag és az vizeletkontrollért felelős izmok valamiért nagyobb nyomás alá helyeződnek. Ilyenkor az érintettnek akaratlanul szivárogni kezd a vizelete. Ez az extra nyomás lehet például köhögés, tüsszentés, nevetés, nehéz tárgy emelése vagy valamiféle mozgás.   

Késztetéses inkontinencia
A hiperaktív hólyag szindrómának is nevezett típus fő jellemzője, hogy a vizelés inger igen sürgetően jelentkezik, a húgyhólyag izmainak hirtelen fellépő görcse vagy a hólyag nyálkahártyájának fokozott ingerlékenysége miatt. Ez azt inger pedig olyan gyors és erős, hogy a páciens sokszor nem tudja elodázni az ürítést. Gyakori kiváltó okok közé tartozik többek közt a hirtelen pozícióváltás, a folyó víz hangja, a szex, a prosztata megnagyobbodás, a méheltávolítás és bizonyos idegrendszeri betegségek.  

Túlfolyásos inkontinencia
Amikor a húgyhólyag nem képes az összes termelődő vizeletet megtartani vagy a nem tud tökéletesen kiürülni, egy kis mennyiségű vizelet elszivároghat. Ez a típus inkontinencia gyakoribb prosztata problémák, különösen prosztata megnagyobbodás, a hólyag sérülése és cukorbetegség esetén. A páciensek nem csak a szivárgással, de gyakoribb vizelési ingerrel is küzdenek. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...219