Információk, érdekességek

Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

2007. február 13.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez, a növekedéshez, valamint a sejtek, a szövetek regenerációjához és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megõrzéséhez.

 

A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (nitrogéntartalmú kémiai anyag) szavakból alakult ki, bár késõbb kiderült, hogy nem minden vitamin nitrogéntartalmú vegyület.


Jaj, a derekam!

2006. december 29.

Élete során szinte mindenkinek fáj a dereka néhány napig. Lehet, hogy húzódás, rándulás, huzat, megfázás okozta, és spontán vagy pihenésre, fájdalomcsillapító bevétele után el is múlik. Érdemes lenne minden esetben drága, bonyolult, sokszor nem is veszélytelen vizsgálatokat végeztetnünk? Természetesen nem. 


De ha a beteg fájdalma többször kiújul vagy hetekig fennáll, mélyebbre kell tekintenünk, jobban "át kell ismernünk" a helyzetet. Néhány napig tartó, de néha igen kellemetlen, heves derékfájdalmat többféle dolog okozhat:


Naponta 1 pohár bort igyanak az idõsödõ hölgyek?

2006. december 23.

Naponta 1 pohár bor javíthatja az idõsõdõ hölgyek egészségét és csökkentheti a szív- és érrendszeri halálozást is.


A Journal of the American Geriatrics Society oldalain nemrégiben publikált ausztrál vizsgálatban közel 12.000, a hetvenes éveiben járó nõt figyeltek meg 6 éven keresztül. A hölgyeket alkoholfogyasztásuk szerint 3 csoportba sorolták: absztinensek, ritkán, illetve mérsékelten ivók.


A vizsgálat eredményei szerint az egyáltalán nem, vagy csak ritkán alkoholt fogyasztó hölgyek közül statisztikailag jelentõs mértékben többen haltak meg, mint a rendszeresen, de mértékletesen - a hét 3-6 napján - naponta 1-2 italt fogyasztó nõk közül.


Az ízületi porcok egészségéért

2006. december 22.

Egy rossz mozdulat. Egy nyilalló érzés a térdünkben vagy a vállunkban. Sokak ekkor szembesülnek azzal, hogy ízületeik nem mûködnek úgy, ahogy szeretnék. Valami baj van. A problémának pedig számtalan oka lehet. Fiatalabbakat és idõseket egyaránt érinthet. Hiszen ízületeinket sokféle módon terheljük.

 

Terheljük a mindennapos mozgásunkkal is, de fokozott megterhelésnek vannak kitéve intenzív sportoláskor vagy túlsúly esetén, amikor a normálisnál nagyobb súly nehezedik a csípõ-, a boka- és a térdízületekre.


Az egészséges bélflóráért

2006. december 18.

Ellenség vagy barát - a baktériumokról hallva az átlagember, érthetõ módon, azonnal a betegségek okozóira gondol, hiszen ezek felelnek a különféle gyulladások, fertõzések kialakulásáért. Kevesen tudják, hogy léteznek egyéb, számos pozitív tulajdonsággal rendelkezõ baktériumok is.
 

Az ember és a környezetében található baktériumok között az idõk folyamán sajátos együttélés fejlõdött ki - kialakítva az ember mikroflóráinak sokszínû összetételét. Csak a bélben mintegy 100 billió baktérium található. Ez több mint duplája a testünket felépítõ sejtek számának. Erre gondolva is egyértelmû, hogy a baktériumok túlnyomó többsége békében él az emberrel, sõt, fontos feladatot lát el. Baktériumok nélkül az ember nem élhet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...140141142...152