Információk, érdekességek

Recept az egészséges szívhez: tippek felnõtteknek és gyerekeknek

2007. február 27.

Mindennapi teendõink mellett néha szakítsunk pár percet arra, hogy megvizsgáljuk, milyen állapotban van a szívünk.


Dr. Gregg C. Fonarow, az UCLA munkatársa, a szív- és érrendszeri betegségek gyógyászatának és kutatásának professzora szerint az Egyesült Államokban továbbra is szívkoszorúér-betegség miatt következik be a legtöbb haláleset, mind a férfiak, mind a nõk körében. Ez annak ellenére így van, hogy az egészséges életmód segíthet megelõzni a betegséget - de legalább is egy jelentõsen jobb életminõség elérését.


A negatív szûrõvizsgálati eredmény sem mindig biztos

2007. február 26.

Az Oregon Egyetem kutatói kitaláltak egy olyan módszert, mellyel minden prosztatarák szûrésen megjelent esetében megmondható, hogy a kapott negatív eredmény ellenére kinek kell mégis egy második mintavételre jelentkeznie.


Eddig nem volt egy általánosan elfogadott és bevált módszerünk arra, hogy milyen idõközönként hívjuk vissza kontrollra azokat a férfiakat, akiknek a szûrõvizsgálat negatív eredményt hozott. Munkánk során sikerült egy olyan markert találnunk, melynek segítségével az urológus könnyen és gyorsan meg tudja határozni azt, hogy ki tartozik a magas rizikójú csoportba. - magyarázta Dr. Mark Garzotto, a kutatócsoport vezetõje.


Bõrápolás fogyás után

2007. február 23.

Öröm számunkra, ha eltökéltségünk vagy egy megfelelõen kiválasztott fogyókúra eredményeképpen sikerül leadnunk fölösleges kilóinkat. Utána azonban gyakran elõfordul, hogy bõrünk miatt aggódhatunk, hiszen az a (jelentõsebb) súlycsökkenés következtében kisebb-nagyobb mértékben, megereszkedhet. 
Hasonló kitartással kell hát küzdenünk bõrünk korábbi állapotának visszaállítása érdekében - számos eszköz vehetõ igénybe hozzá. Közülük most a fogyás utáni bõrápolás néhány módozatával foglalkozunk, és az ilyenkor elõforduló bõrproblémák kiváltó okaira is igyekszünk rávilágítani.

Megérteni a fájdalmat

2007. február 21.

Legyen szó operáció utáni fájdalomról vagy hosszú távú szenvedést okozó betegségekrõl (mint például a rák), a morfin és egyéb opioid gyógyszerek hatásosnak bizonyulnak. A Nature idegtudománnyal foglalkozó számában a Brown Egyetem tudósai megmagyarázzák, miért mûködnek ilyen jól ezek a szerek.


A Brown Egyetem munkatársai 2004-ben felfedezték az N-típusú kalcium csatornák egy egyedülálló formáját a nociceptorokban. A nociceptorok olyan, a fájdalom érzékelésére specializálódott idegsejtek, amelyek érzékelik és továbbítják a fájdalomjeleket a gerincvelõbe. De mitõl olyan különlegesek ezek a kalcium csatornák?


A zsír impotenciát okoz

2007. február 17.

A nagy has, a kedvezõtlen vérzsírszintek jelentõsen fokozzák a merevedési zavar kockázatát.


Török kutatók 393 személynél vizsgálták a metebolikus szindróma és a merevedési zavar lehetséges kapcsolatát. A vizsgálatba olyan 40 és 70 év közötti férfit vontak be, akiket 2005 februárjában és márciusában kezeltek 4 különbözõ urológiai klinikán.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...139140141...152