Információk, érdekességek

Tavaszi fáradtságnak hisszük, de komoly problémát jelezhet

2023. április 19.

dr. Lenkei.A tavaszi fáradtság témája minden évben előkerül március környékén, ám azt kevesen tudják, hogy ez a jelenség valójában nem is létezne, ha egész évben gondoskodnánk a megfelelő vitaminmennyiség beviteléről. Nem mindegy azonban, milyen vitaminkészítményt veszünk le a polcról.  

Ki ne ismerné az érzést, amikor a tél végén, a jó idő beköszöntével egyre nehezebbnek érezzük a reggeleket, és ez az érzés estére csak még inkább erősödik? Hajlamosak vagyunk ilyenkor legyinteni, mondván, ez az a bizonyos tavaszi fáradtság, amiről olyan sokat hallunk mindenhol. Nem szabad azonban beletörődnünk abba, hogy ezen minden tavasszal átesünk, hiszen a fáradtság, a feszültség, a rossz hangulat és a gyakori betegségek komoly vitaminhiányra is utalhatnak. A szakértő szerint az előszeretettel tavaszi fáradtságnak hívott tünetegyüttes ugyanis nem létezik, a vitaminhiány ellenben egy nagyon is jelen lévő, sokakat érintő probléma.

A mentális állapotra is negatívan hat a vitaminhiány

„Nem létezik olyan, hogy tavaszi fáradtság, hiszen amikor a páciensektől megkérdezzük, hogy vajon nyáron is fáradtak-e, a többségük igennel válaszol. Majd rögtön ezután következik a magyarázat, miszerint a munka, a gyerekek, a problémák, a rohanás miatt érzik magukat fáradtnak. A legtöbb esetben azonban vitaminhiányról van szó, ami nemcsak a testünkre, de a mentális állapotunkra is negatív hatást gyakorol. Azt ugyan már sokan tudják, hogy a C-vitamint az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell pótolni, azt a tényt azonban már kevesen ismerik, hogy az idegrendszerünk és a hangulatunk megfelelő működéséhez is szükség van extra vitaminbevitelre. Ha tehát egész évben kiegyensúlyozottan szedünk vitaminokat, és megtaláljuk a számunkra legjobb hatást biztosító összetételt, akkor sem tavasszal, sem pedig nyáron, télen vagy ősszel nem leszünk fáradtak, kivéve, ha valóban van okunk rá” – fejtette ki dr. Lenkei Gábor, a Cenzúrázott Egészség című könyv szerzője.


Amivel kicsinálnak! A gyors méregtelenítés ígérete

2023. április 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Fogyókúrás gyorstalpaló: igen, ez létezik. Méregtelenítő gyorstalpaló. Pár nap alatt sok-sok kilót. Nem. Ez az, amivel átvernek, megmérgeznek és tönkretesznek... Méregtelenítés csak lassan történhet! Tiszta vizet a pohárba!  

A fogyókúrák

Fogyni lehet könnyedén, gyorsan. A legrövidebb fogyókúrák a vizet hajtják ki belőled, esetleg átmenetileg megtisztítanak egy alapos, sosem látott hashajtással, amely 1-2-3 kg-os testsúlycsökkentést eredményez.

A zsírszövet csak lassabban kezd leépülni rólunk, és nem megy, ha koplalunk, vagy megijesztjük szervezetünket. Ilyenkor ugyanis ösztönösen zsírtartalékokat képezünk.

A méregtelenítés

A méregtelenítés egy lassú folyamat. A belünkből való egyszeri, vagy néhány alkalommal való gyors kiürülés, különösen, ha az heveny hashajtás, akkor ez nem felel meg annak. Miért?

A méregtelenítés egy több szinten megtörténő dolog. A vízháztartás helyreállása kíséri, így sok folyadék fogyasztandó. Nem egy hétig, két hétig, hanem rendszeresen. Szervezetünk kb. 70%-a víz, ezért ezt a vizet, amire oly kényes a szervezet, s amit alig lehet belőle kivonni, ezt szépen lassan, hosszú hónapok alatt, le kell cserélnünk. Azután ott van a gyomorfal és a bél, amely perisztaltikus mozgást végez. Olyasmi, mint egy porszívó gégecső. Nem lehetséges gyors tisztítása és ürítése. A heveny hashajtás lehet az akár növényi út is, átkergeti a mérgeket és kiüríteni valót a bélkanyaron. Olyan lassú és rendszeres szilárd táplálékra is szükség van, ami lassan, komótosan haladva, kis repedésekből is kiszedi lerakódásokat. Ha megtisztultunk ezen a még elérhető szinten, akkor megkezdődik a sejtek tisztulása, sejtekben lévő folyadékok és kisebb részecskék, alkotóelemek. Ilyenkor áll át szervezünk PH-értéke lúgosabbra.

Ha elértük ezt a szintet, és képesek vagyunk tartani, akkor még csak 7 esztendő sem szükséges a test teljes lecserélődéséhez 4-5 év alatt végbemehet ez.


A vitaminfogyasztás napirendje

2023. április 04.

Gyakran olvashatunk arról, hogy a rendszeres testmozgás, valamint a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás az egészséges életmód alapja. Vajon mikor együnk zöldséget, gyümölcsöt? Mikor hasznosul leginkább a vitaminkomplexum a szervezetünkben? Erről kérdeztük Szász Máté biológust, a Scitec Nutrition szakértőjét.

Fotó: pixabay.comBár vitamin- és ásványianyagbevitel szempontjából a friss, nyers zöldségek és gyümölcsök egyaránt nagyon egészségesek, nem egyformán építik szervezetünket. Zöldséget fogyaszthatunk bármikor, hiszen többségük könnyen emészthető és alacsony kalóriatartalmú. Sőt, akkor teszünk legtöbbet alakunkért, ha a nap utolsó étkezése, a vacsoránk nagy része inkább zöldségből áll.

A gyümölcsökkel már más a helyzet. Egy finom, édes barackkal vagy banánnal ugyan kiválthatjuk az ebéd utáni hizlaló desszertet, de édes íze azt is jelzi, hogy magasabb a gyümölcscukor benne, mint mondjuk egy savanykás almában.  „Gyümölcsöket bátran fogyaszthatunk, de nem szabad megfeledkeznünk azok cukortartalmáról. Az édes, magas rost tartalmú gyümölcsöket célszerű a fő étkezésektől elkülönítve, külön időpontban fogyasztani – javasolja a szakértő –, így kevésbé terheljük emésztőrendszerünket, és hatékonyabban szívódhatnak fel az értékes tápanyagok, vitaminok.”

Egy pohár víz segíti a felszívódást

A zsírban oldódó vitaminok (például D-vitamin, E-vitamin) felszívódására rásegíthetünk, ha azokat olyan táplálék mellett fogyasztjuk el, amely sok zsiradékot tartalmaz. A vízben oldódó vitaminoknál (C-és B-vitaminok) értelemszerűen folyadékra van szükségünk. „Gondoljunk mindig arra, hogy egy nagy pohár víz mellett hasznosul leginkább az étkezést kiegészítő tablettánk” – tanácsolja a szakértő.

Egy ideális világban, amelyben mindenki kizárólag friss és minőségi zöldséggel, gyümölccsel, sovány húsokkal és sok belsőséggel lakna jól, nem lenne szükség multivitaminokra. Aki a mindennapokban így étkezik, elméletileg nem igényel különösebb plusz vitamint. Még számára is kivétel azon időszak, amikor beteg vagy betegségből lábadozik, rendszeres edzésmunkát végez, gyermeket vár, éjszakázik, vagy túl sok stressz éri.

Legnagyobb vitaminigényük a gyermekeknek van, főként serdülőkorban, ekkor épül be ugyanis a szervezetbe a legtöbb tápanyag. Időskorban pedig a bél felszívó funkciója lesz gyengébb, ezért ilyenkor az átlagosnál kevesebb vitamin és ásványi anyag hasznosul, ezért jobban oda kell figyelni a rendszeres pótlásukra” – mondja Szász Máté biológus.

Fontos leszögezni, hogy vitaminigényünket nem az időjárás, hanem főként az anyagcserénk befolyásolja. Rendszeres, heti 2-3 intenzív edzés mellett például már mindenképpen ajánlott multivitamin készítmények fogyasztása, amelyek nem csak aktívan tartanak, de a regenerációban is fontos szerepet játszanak. „A vitaminfogyasztásod mennyiségét és napirendjét tehát elsősorban az életviteled és étrended határozza meg!” – tanácsolja a Scitec Nutrition szakértője.


Tavaszi újjászületés: csak teáznod kell hozzá! (Receptekkel!)

2023. április 03.

A tavasz beköszöntével gyakran némi üröm vegyül az első napsugarak okozta örömünkbe. A legtöbben három alapvető problémával küzdünk ilyenkor: ezek a nyugtalanság, fáradékonyság és a napsütéses idő ellenére a rosszkedv. Ezeket a tüneteket azonban saját készítésű teakeverékekkel is orvosolhatjuk, amelyek még az egészségünknek is kedveznek!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Teajavaslatok tavaszi fáradtságra
A tél nemcsak plusz kilókat hagyott maga után, hanem gyakran érezhetjük magunkat kimerültnek, reggel pedig kész kínszenvedésnek tűnik kikelni az ágyból. Noha a jól ismert tavaszi fáradtság természetes, nem muszáj tétlenül tűrnünk a kellemetlen velejáróit. Ilyenkor a reggeli energizáló teákat érdemes fogyasztani, amelynek köszönhetően már pár nap elteltével érezni fogjuk, hogy kevésbé megerőltetőek azok a dolgok, amelyekhez eddig semmi kedvünk sem volt.

Illatos gyümölcsök a jó közérzetért
A vörös és a fekete áfonya, valamint az eper rengeteg antioxidánst és C-vitamint tartalmaz, melynek köszönhetően a sejtek megújulnak. Vérképző, tisztító hatásuk révén felpörgetik a fáradt szervezetet, így méregtelenítő kúrákhoz is javallott fogyasztásuk. Mi magunk is készíthetünk saját teakeveréket, ha az alapanyagul szolgáló aszalt, szárított gyümölcsöket a piacokon szerezzük be a magvakat kínáló árusoknál. Jóval olcsóbb, mintha a szupermarketben kapható előrecsomagolt fajtát választjuk, és még a tartósítószerek hatásaitól is megkímélhetjük magunkat.

A hozzávalókat alaposan mossuk meg, majd hagyjuk egy napig langyos vízben állni a gyümölcsöket, később pedig friss citrommal és mézzel ízesíthetjük a teánkat. További előnye ennek a variációnak, hogy a gyümölcsöket meg is ehetjük utána.

Méregtelenítésben elsőrangú: a csalán
Ha kevésbé rajongunk a gyümölcsökért, akkor reggel csalánteával is indíthatjuk a napot – ez egész napra elegendő energiával tölt fel, ugyanakkor élvezhetjük további jótékony hatásait is. A csalán ugyanis az egyik legkedveltebb gyógynövényünk, tisztító, májvédő és emésztést javító szerepe miatt. Ha harmonikusan és jókedvűen szeretnénk látni a világot, akkor a bodzavirág is alkalmas erre, aromája pedig mézzel keverve páratlan.

Ha nem jön álom a szemünkre
Noha nappal nincs elég energiánk és este alig várjuk, hogy ágyba kerüljünk, valahogy mégsem sikerül kellőképpen kipihenni magunkat, és az álmatlanságból fakadó fáradtság rányomja a bélyegét a másnapi teljesítményre. Ilyenkor érdemes este egy bögre nyugtató teát elkortyolgatni. A kamillát már évezredek óta használják, és talán ez a legismertebb pihentető gyógynövény.


A sárgarépa titkai

2023. április 01.

A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Világszerte több változata létezik, a legjobb az, amelyiknek szép narancs színe van, az tartalmazza ugyanis a legtöbb karotint, az A-vitamin, elővitaminját.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A sárgarépa táplálékunk szerves része, fogyasztjuk főve, párolva, vagy salátakeverékhez, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.

Tápértéke:
A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elővitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában fogyasztjuk.

Gyógyhatása:
A gyermekkor első zöldségleve. A baba cumisüvegből tejjel vegyítve fogyaszthatja, természetesen egy év kor felett. Még korábbra tekintve, a terhes anyának is ajánlatos a sárgarépa lé fogyasztása, valamint a szoptatós kismamának.

Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetõvé, a vér savtalanítását segíti elő. Ezért nehéz különválasztani egyedi hatásokra. Gyógyítása láncszerű, amilyen csak a betegség lehet. Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak, vagy azoknak, akik megszokásból rágnak valamit.

Májtisztítás:
A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe.

Bőrkiütés:
Azt is mondhatjuk, hogy a bőrkiütés valamilyen formája legtöbbször a máj gyengülő működésére vezethető vissza. Legyen az hosszantartó pikkelysömör, egyszerű gyomorrontás, vagy a mérgezõ fémek felszaporodása a májban, aminek következtében megváltozik a bőr színe. Ugyanez a helyzet, ha a táplálkozásunkban van a hiba, az elégtelen emésztésben, vagy ha a vérben felszaporodó sav okozza a panaszt. Ha ezt a problémát leküzdjük, bőrünk egyenletes tónust kap, amihez hozzájárulnak a sárgarépa B vitaminjai is.

Rák:
Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépalé, s ide tartozik a fertőzés is. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra. Kísérletekkel bebizonyították, azt is, hogy azok számára akik sokat dohányoznak az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet. Csak azok kapnak enyhülést, akik az A vitamint a természetes alakban, illetve az elővitaminban fogyasztják. A dohányosoknak ugyan nincs sok mentségük, de ha könnyíteni akarnak a jövõ kilátásukon legjobb, ha naponta elfogyasztanak egy pohár friss sárgarépa-lét. Természetesen ez sem lehet mindenkinél garancia.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...141