Információk, érdekességek

Rendezzünk gyerekzsúrt!

2007. június 21.

Tippek anyukáknak és apukáknak, hogy tökéletes legyen a gyerekparti! 


Óvodás és kisiskolás gyerekek gyakran kapnak meghívót társaiktól, barátaiktól, amiben valamilyen alkalom apropóján - névnap, születésnap - rendezett gyerekzsúrra invitálják õket. Ha viszonozni szeretnénk ezeket a meghívásokat, idõben lássunk hozzá a szervezéshez és lehetõség szerint vonjuk be gyermekünket is az elõkészületekbe.


A gyerekeket is fenyegeti a cukorbetegség!

2007. május 31.

Az Egy csepp figyelem Alapítvány Erõs Antónia alapítóval 510 ember vércukorszintjét mérte meg a budapesti Városligeti Gyereknapon.
A vasárnap délutáni rendezvényen több ezer család vett részt, így szülõk és gyerekek közösen próbálták ki a MOL sátorban a vércukorszint mérési lehetõséget is. Voltak olyanok, akik nem tudnak arról, hogy valaha ellenõrizték-e náluk ezt az értéket, így azt sem tudták megmondani, hogy mennyi a kívánatos vércukorszint. Az érdeklõdõk között akadt olyan, akinél a megengedett ötszöröse volt a vércukorérték.

Egykék

2007. május 30.

A több gyermeket nevelõ család eszményképe mára már megfakult. Volt idõ, amikor az egyetlen gyermek szinte ritkaságszámba ment, és rossz szemmel néztek arra a családra, ahol nem neveltek két vagy több csemetét. Napjainkban azonban átalakult ez a szemlélet. Anyagi megfontolásból vagy a karrier-építés célját szem elõtt tartva mind több családban található "egyke" - és a vele kapcsolatos nevelési problémák fokozottan jelentkezhetnek.

 

Hány gyereket szeretnétek? Gyakran teszik fel ezt a kérdést fiatal házasoknak, tartósan együtt élõ pároknak, amikor a jövõjük kerül szóba társaságban vagy a családon belül. Egy, a közelmúltban végzett, nemzetközi felmérés szerint az érdeklõdés nyomán a fiatalok többsége azt válaszolja, hogy a két- vagy háromgyermekes családmodellt tartja ideálisnak. De a legtöbbször hozzáteszik: õk azért nem valószínû, hogy követni fogják ezt az ideát... Így növekszik az egy-gyermekes családok száma Európa szinte minden országában. A jelenség a leggyakrabban gazdasági, szakmai elõmeneteli vagy a párkapcsolat megromlására vezethetõ vissza. A nagycsalád eszményének megszûnte után azonban tanácsos jobban ügyelni a kisebb (egy-gyermekes) családokban jelentkezõ, sajátos problémák megoldására, már a csemete egészen kicsi korától...


Még egy szó a szoptatásról…

2007. május 23.

Az anyatejes táplálás a legjobb választás mind a baba, mind pedig a mama egészsége szempontjából. 


Szerencsés esetben az édesanya már a kórházban eltöltött napok alatt megismerkedhet a szoptatás semmihez nem hasonlítható érzésével, s otthonában is lehetõsége nyílik nyugodt körülmények mellett biztosan elsajátítania az anyatejes táplálás minden apró részletét.


Lázas görcsroham gyermekkorban

2007. május 19.

Lázas görcsrohamnak vagy lázas eklampsziának nevezzük a 6 hónap és 5 év közötti gyermekekben a lázas állapot okozta izomgörcsöket. Többnyire az elsõ lázkiugrással egyidejû görcsök a vázizomzat fokozott feszülésével és rángásával járnak. A minden esetben eszméletlenséggel jelentkezõ roham a gyermekek 3–4%-át érinti. Az esetek 25–30%-ában a lázas eklampszia többnyire az elsõ életévben ismétlõdik. Ennek oka elsõsorban az, hogy a csecsemõknél még hiányzik a “szigetelés” az idegpályák között. Ezért az egyes területek izgalma könnyen kiterjed az egész agyra és az ehhez kapcsolódó koponyaüregi nyomásfokozódás eklampsziában nyilvánul meg.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...270271272...280