Információk, érdekességek

Az apának se könnyű! - pláne, ha serdül a gyereke

2013. február 01.

serdül a gyerekeA serdülőkor időszaka minden szülő fejében egy kaotikus periódust feltételez. Felerősödnek azok a félelmek, miszerint gyermekük drogozni, inni fog, valamint tartanak attól, hogy „elveszítik” gyermeküket, aki a felnőtté válás útján halad. Ilyenkor az apák általában szigorral próbálják megfékezni a serdülőt. De jól teszik? 

A legtöbb szakirodalom azt mondja, hogy a serdülőkor egyfajta második születés, vagyis átmenet a gyermekkor és a felnőttség között. Valóban a változások kora, amit a szülő sokszor nehezen él meg, azonban ne felejtsük el, hogy mi magunk is voltunk kamaszok és „túl is éltük” (ahogy a szüleink is).


Mit játszunk a gyerekkel?

2013. január 30.

Odafigyeléssel többet hozhatunk ki a játékkal töltött órákból…

Az egyik legnagyobb hazai játékforgalmazó, a Formatex Kft. tavaly ősszel országos rendezvénysorozaton igyekezett felhívni a szülők figyelmét a helyes játékválasztás és a tudatos együttjátszás jelentőségére. A Geomag mágneses építőjátékot és a Sylvanian Families babaházak, állatfigurák békés világát bemutató kezdeményezés a budapesti helyszínek mellett eljutott Pécsre, Győrbe, Egerbe, Székesfehérvárra és Debrecenbe is. A vándorkiállítás és játszóház állomásain az érdeklődő szülők szakemberektől kérhettek tanácsot: hogyan tegyék a lehető legtartalmasabbá a gyerekükkel töltött játék óráit. A helyszíni beszélgetések mellett a kiosztott összefoglaló kiadványok is hasznos ötleteket adtak az érdeklődő szülőknek.


Éjszakai ágybavizelés – nem kell szégyellni!

2013. január 29.

Éjszakai ágybavizelésAz akaratlan ágybavizelés betegsége minden ötödik gyermeket érint, és ha nem kezelik megfelelően, akár a felnőttkorig is elhúzódhat. A betegséget kevesen ismerik fel: amikor a tünetek jelentkeznek, a legtöbben szégyenkeznek és igyekeznek elfelejteni a történteket. Pedig ha a gyermek még iskoláskorban is rendszeresen bepisil, akkor nem kerülhető el, hogy komolyan vegyük a problémát.

A vizsgálatokról és a kezelés lehetőségeiről, a Heim Pál Gyermekkórház gyermeknephrológusa nyújt tájékoztatást.


A patikai mosdatókrém

2013. január 02.

A patikai fürdetőkenőcs (Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII.) testápolóként, habfürdőként és samponként is funkcionál.

Latinul Unguentum hydrophilicum nonionicum Ph. Hg. VII-nek, magyarul fürdetőkrémnek, mosakodókrémnek vagy fürdetőkenőcsnek, mosdókenőcsnek is nevezik azt a fehér színű kenőcsöt, amit sok szülő elsőként vált ki a patikában újszülött gyermekének.

A fehér színű, kedvező árú kenőcs az újszülöttek és csecsemők, de akár a nagyobb gyermekek testének bekenésére is testápolószerűen alkalmazható. Az Unguentum hydrophilicum nonionicum használatát követően a baba bőre selymesen puhává válik. Újszülöttek és csecsemők esetén akár a hajas fejbőrön is használható a fehér kenőcs. Lényeges azonban, hogy a mosdókenőcs nem popsikenőcs, nem kifejezetten a pelenkázott bőr ápolására ajánlott.


Mennyit híznak az újszülöttek?

2012. november 16.

Mennyit híznak az újszülöttek?Amikor az újdonsült anyukák az újszülött gyermeküket hazaviszik a kórházból, alig van fogalmuk arról, hogy közelítőleg mennyit kell havonta a kicsi súlyának gyarapodni. Attól tartanak, hogy éhen marad a gyermekük, alultáplált lesz, és nem hízik kellőképpen. A bölcs tanácsok közt szereplő, „minden rendben van, ha van elegendő nedves pelenkája”, vagy „ha kiegyensúlyozott a gyerek, akkor nyilvánvalóan nem éhes” megállapítások nem sok támpontot adnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...231232233...280