Információk, érdekességek

Férfi meddőség: alacsony tesztoszteron szint a háttérben?

2013. április 26.

Az erősebbik nem tagjai rendszerint nem szívesen beszélnek egészségügyi gondjaikról. Számukra kényes, a férfiasságukat érintő problémával pedig még nehezebben fordulnak orvoshoz. Az alacsony tesztoszteron szint a testi tünetek mellett az életminőséget is jelentősen befolyásolja, azonban a kezelés sem minden esetben szövődményektől mentes.

Az alacsony tesztoszteron szint tünetei
A tesztoszteron a férfi nemi jelleg – izomtömeg, szőrnövekedés, a libidó és az erekció képességének - kialakításáért felelős hormon. Normális esetben a hormon 10-30 nmol/l mennyiségben van jelen a férfiak szervezetében – magyarázza dr. Koppány Viktória endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa. Magasabb érték esetén a külső férfias jellegek erősödése és a magatartás változása: agresszív viselkedés figyelhető meg. Az átlagosnál alacsonyabb érték is kedvezőtlen hatásokat idéz elő a szervezetben. A hormon képtelen betölteni eredeti funkcióit és megjelennek az alacsony tesztoszteron szint jellegzetes tünetei: gyengébb izomzat, ritkuló testszőrzet, a herék méretének csökkenésével párhuzamosan az emlők növekedése.


Fájdalmas, sebes mellbimbó? - 7+1 tipp a gondtalan szoptatásért!

2013. április 24.

A baba születése után amikor elkezdődik a szoptatás, sokaknál kisebesedik a mellbimbó. Ilyenkor minden érintés, akár még a melltartóé is, fájdalmas lehet, ami az anyákat gyakran a szoptatás felfüggesztésére, extrém esetben abbahagyására ösztönzi. Nem kell így lennie! Mik lehetnek az okok és mi a valódi megoldás? Fájdalommentes szoptatás pici kortól!

Sok mindentől kialakulhat, helytelen leválasztás a szoptatás végén, nedves melltartóbetét viselése, a baba szájpenésze, lapos vagy befelé forduló mellbimbó.


Mikor kapjon új ételt a baba? Táplálás babatípusok szerint!

2013. április 23.

6 hónap viszonylagos állandóság után, fél éves kora körül a baba felfedezésre indul. Ebben az időszakban a csecsemő már nem csak forog, hanem már aktívan mászik is. A baba általában 8-9 hónaposan már stabilan ül a járókában vagy önállóan eljátszik a szőnyegen, naponta többször körbemássza a lakást, pakol, kommunikál a saját kis nyelvén. Rengeteg energiára van szüksége, táplálkozásában is változásoknak kell bekövetkeznie.

A kicsi szervezete 6 hónapos kortól igényel olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyek a gyümölcsökből, főtt zöldségekből nyerhetőek, ezért 6 hónaposan a hozzátáplálást feltétlenül érdemes elkezdeni
Minden anyuka izgalommal várja, mit fog szólni a baba az első kanál friss gyümölcsléhez, a főtt zöldséghez, ugyanakkor aggódunk is: és ha nem lesz jó evő a gyermekem?


Mennyit kell a baba súlyának növekedni? Vajon elég a tejem? - A legfontosabb kérdések

2013. április 22.

Te is azok közé tartozol, akik aggódnak a szoptatás miatt? Felmerült benned is a kérdés, hogy biztos eleget eszik a baba? Netán naponta vagy hetente méred a súlyát és nem nagyon gyarapszik? Kezdesz aggódni? Vagy már fontolgatod, hogy biztos kevés a tejed és adni kellene tápszert? Ha már kapott, akkor azt tapasztalod, hogy utána édesdeden alszik? Ismerős kérdések, melyekre rengeteg válasz létezik. A szakemberek között sincs sajnos egyetértés ezen a kényes területen, ami pedig rendkívül fontos időszak, mind a gyermek, mind a család életében.

Mennyit hízott? 
Halottad már ezt a kérdést anyaként? Ha igen akkor te is tudod, milyen amikor keresgéled a szavakat ha választ kell adnod, miközben esetleg arra gondolsz, hogy miért is fontos ez ennyire? – hiszen a múlt héten már mondtam mennyit növekedett a súlya. A legutóbbi kutatások, szerint a mamák nagy százaléka aggódik a baba fejlődése miatt, vagy mert a hozzátartozók adnak kelletlen tanácsokat, vagy, mert a védőnő és esetleg az orvos véleményével nem tud egyet érteni. Ez az aggódás pedig kihat a babára is aki nyűgösebb lesz, ezáltal kevesebbet fog szopizni és nyugtalanabbá válik. Így az orvosok azt ajánlják, hogy lehetőleg, minél kevesebbet aggódjon az anyuka.


Lelki Evolúció - mit adsz tovább a gyermekednek?

2013. április 19.

Találós kérdés. "Nem tanítják meg az iskolában, később mégis állandóan számon kéri rajtunk valaki. Rengeteg hozzá az információ, érzéseink szerint mégsem vagyunk képesek valódi előrehaladást elérni benne. A világot mozgató erők egyike, mégsem figyel rá a többség. Mi az?"

Senki többet harmadszor? Akkor elárulom a választ. Ez a rejtélyes dolog nem más, mint a kiegyensúlyozott, harmonikus szülő-gyerek kapcsolat. Az az energiamező, amely az indítója földi életünknek, az az erő, ami formálja az általunk hozott alapot. Ami hat ránk akkor, amikor elindulunk, és nekifogunk életünk feladatainak kibontásához, és hogy újabb és újabb fejlődési lépcsőfokot tegyünk meg az Úton.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...229230231...280