Információk, érdekességek

Közös játékkal a gyermeki kreativitás fejlesztéséért

2014. február 23.

A magyar gyermekek körében a kreativitást fejlesztő játékok a legnépszerűbbek - derült ki egy nemrégiben elkészített kutatásból. A 2013 végén lezárult Mesefaragó pályázat is ebben a szellemiségben zajlott.

A legnépszerűbb játéktípusok mindegyike a kreatív játékok csoportjába tartozik – mutatta ki a Jól játszó család című szakértői felmérés, mely a hazai családok játszási szokásait és legkedveltebb játéktípusait térképezi fel. A kutatás eredményeiből pontosan kirajzolódik, hogy a legkedveltebb játékok aktívan igénybe veszik és fejlesztik a gyermekek kreativitását.A tanulmány több mint 400 szülő közreműködésével készült interjú statisztikáit feldolgozva mutatja be, hogyan és milyen játékokkal játszanak a magyar családok. 


Gyermekvállalás sokízületi gyulladással

2014. február 15.

Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, a reumás ízületi gyulladás kapcsán is kérdések sora vetődik fel a gyermekvállalás előtt. Veszélyesek-e a szedett gyógyszerek a magzat egészségére? Mennyire nehezítik majd meg a betegséggel járó tünetek a terhességet? Ilyen és további, gyakran felmerülő kérdésekre keresünk választ dr. Kádár János immunológus segítségével.

Kilenc tünetmentes hónap? 
A reumás ízületi gyulladással kezelt kismamák többsége a tünetek jelentős javulásáról számol be a várandósság időszaka alatt – mondja dr. Kádár János. Az összefüggés pontos okai ugyan nem tisztázottak, de feltehetőleg az immunrendszer csökkent működése okozza a pozitív változást. A sokízületi gyulladás autoimmun betegség: a szervezet a saját sejtjeit tévedésből veszélyesnek ítéli meg, és támadást indít ellenük. A terhesség létrejötte azonban elnyomja az immunrendszer működését, hiszen az „idegen test”, a magzat megtartására törekszik. Az immunrendszer kevésbé aktív működése miatt, a kismamáknál jelentősen csökken a betegséggel járó gyulladás és fájdalom mértéke.


Mit jelez a hasmenés kisgyermekkorban?

2014. február 10.

hasmenés kisgyermekkorA csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

Fertőzések, gyomorrontás, allergia
A gyomor- és bélrendszert érintő fertőzésekkel a gyermekek elsősorban a közösségbe kerülés után találkoznak, persze előfordulhat kisebbeknél is, ők általában a nagyobb testvértől kapják el a fertőzést. Leggyakrabban a Salmonella, calici-, vagy rotavírus okoz panaszt, utóbbi ellen védőoltás is létezik – sorolja dr. Polgár Marianne.  Alkalmanként jelentkező hasmenést okozhat – főként ünnepi időszakban – ha a gyermek a kelleténél többet fogyaszt a kedvenc ételből, süteményből és gyomorrontást kap. Elhúzódó hasmenés esetén, különösen, ha az valamely új élelmiszer bevezetéséhez köthető, vegyük komolyan a tüneteket. A hasfájással, haspuffadással, intenzív bélhangokkal társuló hasmenés ételallergia jele is lehet.


Vérzékenyen is vállalhat gyereket

2014. január 31.

A szülés már önmagában sem egy veszélytelen vállalkozás, és ha az édesanya tudja magáról, hogy vérzékeny, természetes jobban aggódik. Pedig, ha ismert a betegsége, akkor nem kell tartani az esetleges szövődmények miatt, hiszen a véralvadási faktorok pótolhatók. A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus főorvos beszélt.

Természetes, hogy a leendő anyuka tart a teherbeeséstől és a szüléstől, főleg, ha vérzékenységben szenved. Persze ilyenkor is bátran vállalhat gyereket, de a lényeg, hogy még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok.

Sokféle vérzékenység létezik, és különböző súlyosságúakat ismerünk: közülük a leggyakoribb Von Willebrand betegség.


Egy hirtelen jövő front növeli-e a koraszülés veszélyét?

2014. január 28.

Magyarországon átlagosan minden tizedik gyermek koraszülöttként jön világra, ami azt jelenti, hogy éves szinten körülbelül 10 000 csecsemő a vártnál hamarabb születik meg. A koraszülésnek számos oka lehet, de vajon az időjárási változások és a hirtelen jövő frontok növelik-e a koraszülés veszélyét?

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy az időjárás ingadozással járó frontok hatással lehetnek a koraszülésre, elsősorban a hirtelen érkező komolyabb hidegfrontok esetén vettük észre, hogy sok kismamánál a vártnál hamarabb megindulhat a szülés. Erre azonban nincs bizonyíték, csupán városi legenda.” – mondta Dr. Boross Gábor, a Péterfy Kórház Neonatológiai és csecsemő osztályának főorvosa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...221222223...278