Információk, érdekességek

Kétszáz forintos receptdíj

2006. szeptember 01.

A következõ két évben az idén elfogadott adójogszabályok maradnának érvényben - ez a két koalíciós párt kompromisszuma. A másik tétel: 2011 elõtt nem változhat az adószint, csak az adózók körének szélesítésével lehetne egyes csoportok terheit mérsékelni. A kormány szükségesnek tartja a rendszer egyszerûbbé, igazságosabbá tételét is.


Mindez a konvergenciaprogram véglegesítése és számos más (reform)kérdés mellett szóba kerül a Balatonõszödön ma kezdõdõ kétnapos kormányülésen. Döntenek az egészségügyi reform elsõ lépéseirõl is. Egységesen 200 forintos lenne a receptdíj, megszûnnének a térítésmentesen felírható gyógyszerek. Bevezetnék a betegek gyógyításiönrész-fizetését: a vizitdíj az alapellátásban 300, az ügyeletes orvosi díj 600, az orvos házhoz látogatásáé ezer forint lenne. Fizetni kellene a kórházban is.


Már most ötvenmilliárd a hiány

2006. augusztus 29.

Augusztus elejére elérte az 50 milliárd forintot a gyógyszerkassza hiánya, miközben az egész évre tervezett csaknem 300 milliárd forintból eddig 227 milliárdot fizettek ki a patikaszerek állami dotációjára.

 

A kormány ugyan júniusban közölte, hogy lépéseket tesz a kassza évek óta tarthatatlan deficitjének mérséklésére, de a konvergenciaprogram szerint ezek hatása azonban csak jövõre érvényesül. Az évrõl évre nagyobb - és mindig alultervezett - pénzalap tavaly 348 milliárdos teljesítéssel, valamint 60 milliárdos hiánnyal zárt. Idén elképzelhetõ, hogy a hiány év végére eléri a 80 milliárd forintot is.


Élõlánccal is tiltakoznak a patikusok

2006. augusztus 29.

Élõláncot vonnának a Magyar Gyógyszerészkamara épülete köré tíz perc erejéig ma a patikusok. Ezzel akarják kifejezni, hogy a kormányzati tervek miatt védelemre szorul a kamara mûködése és a biztonságos gyógyszerellátás.

Nincs még döntés az ingyenes gyógyszerek megszüntetéséről

2006. augusztus 26.

Az MSZP egészségügyi politikusa azt mondta: nincs még döntés az ingyenes gyógyszerek megszüntetéséről. A kormányzat azon dolgozik, hogy igazságosabbá tegye a gyógyszertámogatási rendszert. Gál Ildikó kérdezte Vojnik Máriát.


Vojnik Mária (egészségügyi politikus, MSZP): - Azt tudjuk mondani, hogy nemcsak azok árához ad a társadalombiztosítás támogatást, akik nem tudják a szegénységük okán kifizetni a gyógyszerek árát, nekik a közgyógyellátási rendszeren fizetünk. A gyógyszertámogatás részben történelmi okok miatt alakult ki, részben pedig a támogatáspolitikánk alakította ki az évtizedek során. Ilyen értelemben szakmailag megalapozatlan a mai sajtótájékoztatón elhangzott összes mondat.


Megszűnhet az ingyengyógyszer

2006. augusztus 25.

Indokolt és hatékony lépés lenne, ha a jelenleg ingyenes gyógyszerekért a jövőben minimális térítési díjat kellene fizetni - mondta Molnár Lajos szakminiszter szerdán, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Ezt azzal indokolta, hogy az ingyenesség növeli a gyógyszerfogyasztást.

 

Magyarországon az életmentő készítmények, valamint a ritka vagy nagyon súlyos, élethosszig tartó terápiák gyógyszerei járnak térítésmentesen a betegeknek. Lapunk úgy tudja: az augusztus végén a kormány elé kerülő reformjavaslat eleve számol a most 100 százalékban támogatott szerek fizetőssé tételével.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...209210211...223