Információk, érdekességek

Ha drága a gyógyszer, az orvos is fizet

2006. október 06.

Pénzbüntetéssel kellene számolnia annak az orvosnak, aki indokolatlanul a drágább gyógyszert rendeli. Az orvosok diszkriminatívnak érzik a készítmények közötti különbségtételt.


Saját pénzük is bánja azoknak a háziorvosoknak, akik elfogadható indok nélkül az azonos hatóanyagú készítmények közül a drágább gyógyszert írják föl betegeiknek - errõl beszélt az egészségügyi miniszter tegnap a Nap-kelte adásában.
- Ne fizessenek többet az emberek csak azért, mert más színû vagy más csomagolású a gyógyszer. Az orvosnak is felelõssége, hogy a gyógyításra rendelkezésre álló pénz jól hasznosuljon, s ha nem a legolcsóbb megoldást választja, azt szakmailag meg kell indokolnia. Ha nem tudja, akkor a biztosító a finanszírozásnál bünteti - fogalmazott Molnár Lajos.


Ezernyi háziorvos tiltakozik a bõvített adatszolgáltatás miatt

2006. október 04.

Körülbelül 1000-1300 háziorvos készül megtagadni vagy hiányosan benyújtani a szeptembertõl kötelezõ többletjelentést - közölte lapunk kérdésére a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi tagozatának elnöke.

 

Kertai Aurél szerint Budapesten 2-3 kerületben tárgyalnak arról a doktorok, hogy összefognak és kollektívan tiltakoznak majd, vidékrõl pedig csaknem ezren jelezték, hogy nem fogadják el a kormány döntését. Aki megtagadja az elõször október 10-ig teljesítendõ adatszolgáltatást, attól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyebek mellett megvonhatja vényírási jogosultságát, s legvégsõ esetben szerzõdést is bonthat vele, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy háziorvosként nem dolgozhat tovább.


Gyógyszercégek sikerei

2006. október 03.

A gyártó cégeket is be kell vonni a betegségekre vonatkozó információcsere folyamatába - ilyen körülményesen fogalmazza meg az Európai Bizottság azt a kezdeményezését, amely megvalósulása esetén lényegében a gyógyszerpiaci reklámtilalom feloldását jelentené.


A jelenlegi uniós és nemzeti szabályok értelmében a gyógyszergyártók csak szakmai publikációkban népszerûsíthetik termékeiket, a nagyközönséget viszont még akkor sem tájékoztathatják a készítmények tulajdonságairól, ha konkrét kérdés érkezik hozzájuk. Megfigyelõk éppen ezért rendkívüli horderejûnek nevezik a brüsszeli kezdeményezést, amely megteremtheti az amerikai típusú gyógyszerreklámozás feltételeit - számol be a Financial Times.


Hogyan szabályozná a gyógyszerpiacot?

2006. október 01.

Gyógyszer-gazdaságossági törvényt tervez az egészségügyi tárca, ebben szabályozná a gyógyszerpiacot. Az egészségbiztosító árversenyt hirdetne a cégeknek, s legnagyobb vásárlóként kedvezményt várna a gyártóktól. Átalakul a gyógyszerár-támogatási rendszer, s megszûnik a medicinák ingyenessége. Feloldják a patikaalapítás korlátait, bizonyos szereket patikán kívül is árusítanának.

Patikaadót vezetne be a tárca?

2006. szeptember 28.

Szakértõi szinten a patikaadó bevezetését is fontolgatja az Egészségügyi Minisztérium - tudta meg lapunk. Információink szerint a szaktárca a gyógyszertárak árbevételéhez mérten róná ki az Európa több országában is létezõ adónemet.

 

A fizetendõ rész százalékos mértéke nem ismert, de Németországban például a bevétel 6 százalékát fizetik ki a gyógyszertárak. Úgy tudjuk, hogy bár döntés még nincs, a kérdés várhatóan szóba kerül Molnár Lajos egészségügyi miniszter és a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke, Hávelné Szatmári Katalin holnapi találkozóján is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...205206207...223