Információk, érdekességek

Két és fél milliárd dolláros gyógyszeripari felvásárlás

2006. október 24.

Mintegy fél év után lezárult a kelet-közép-európai régió legnagyobb gyógyszergyáráért, a Pliváért folytatott párharc. Az amerikai Barr Pharmaceuticals Inc. részvényenkénti 820 kunás ajánlatára, amely mintegy 2,5 milliárd dollárra értékelte a céget, az elõzetes várakozásoknak megfelelõen már nem licitált rá az izlandi Actavis, sõt feltehetõen maga is beleadta az október 11-én zárult nyilvános ajánlatba a (korábban megvásárolt opciókkal együtt számolva) több mint 20 százalékos pakettjét.

Gyártók, kereskedõk sarc elõtt

2006. október 18.

Bár a parlament egészségügyi bizottságának ellenzéki képviselõi elõkészítetlennek minõsítették a gyógyszer-gazdaságossági törvénytervezetet, a kormánypártiak általános vitára alkalmasnak tartják. Vitája várhatóan jövõ kedden kezdõdik.

 

A gyógyszerpiac valamennyi szereplõjének kiszámíthatóságot, biztonságot és átláthatóságot ígér a törvényt elõkészítõ tárca. Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a felelõsség megosztását is várja a gyártók, a forgalmazók, a betegek és az orvosok között. Úgy tartja, túlzott a hazai gyógyszerfogyasztás, a tendenciát vissza kell fogni, s a gyártók versenyeztetésével csökken a medicinák ára, a patikaliberalizációval kényelmesebb lesz a kiszolgálás. Ha a T. Ház megszavazza a jogszabályt, a társadalombiztosító által fix összeggel támogatott készítmények után a gyártók 14 százalékos rabattot (egyfajta adó) fizetnek az egészségbiztosítási alapba.


Ároktatás után szignálniuk kell a betegeknek a recepteket

2006. október 16.

Kiszámíthatatlan, hogy a kormány új gyógyszertörvény- javaslata milyen hatással lesz a terápiás szokásokra. Most minden második magyar rendszeres gyógyszerfogyasztó. Az általuk kiváltott szerek harmada a kukába kerül.

 

Mit ajánlj? Mibe kerül? Ez a legolcsóbb? E kérdéseket a jövõben a beteg éppolyan gyakran mondhatja ki orvosa elõtt, mint az állapotát jellemzõ tüneteket. Azok úszhatják meg ugyanis a patikaszámla drasztikus növekedését, akik tudják, hogy melyek az olcsóbb gyógyszerek. A parlament elõtt lévõ, a gyógyszerkiadások ésszerûsítésére hivatott törvényjavaslat a piac valamennyi szereplõjét, köztük a betegeket is érdekeltté teszi a takarékosságban.


Akár 10 százalékos gyógyszeradó

2006. október 11.

Elérheti a tíz százalékot a gyógyszercégek adója, amelynek alapja a termékeikre fizetett tb-támogatás öszszege lenne. Ha ez sem fedezné a biztosító hiányát, forgalomarányos befizetésre is kényszerülnének - áll a gyógyszerpiacot szabályozó törvénytervezetben, amelyrõl vélhetõen ma tárgyal a kormány.


Megsarcolnák a 6 százalékos árréssel dolgozó nagykereskedõket is, akik emiatt csökkenthetik a patikáknak eddig nyújtott kedvezményeket. A szakminiszter nem enged a patikaliberalizációból.


Keményen érintené a gyógyszerpiac valamennyi szereplõjét a gyógyszer-gazdaságossági törvény, amely szerint a cégek befizetésének alapja a készítményeikre fizetett társadalombiztosítási (tb-) támogatás összege lenne, annak százalékos mértéke elérheti a 10 százalékot. Megsarcolnák a 6 százalékos árréssel dolgozó nagykereskedõket is, akik e jövedelemkiesés miatt csökkenthetik a patikáknak eddig nyújtott kedvezményeket, s akár megszûnhet a gyógyszertárakba történõ napi többszöri áruszállítás.


Csökkenthetik a közgyógykeretet

2006. október 09.

A miniszterelnökhöz fordultak a gyógyszerészek, miután a szombati siófoki kongresszuson a szaktárca vezetõje és államtitkára sem jelent meg. A mintegy 300 oldalas törvénytervezetet továbbra sem lehet részleteiben ismerni, de folyosói pletykák szerint csökkenhet a közgyógykeret, és liberalizálnák a vény nélküli készítmények árrését.

 

Mivel a jelenlegi egészségügyi miniszter érdemben nem hajlandó velünk tárgyalni, a miniszterelnökhöz fordultunk - mondta a NAPI Gazdaságnak Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke. A levelet a mintegy 8000 patikust tömörítõ három szervezet: MGYK, Magán Gyógyszerészek Országos Szövetsége, Magyar Gyógyszerészek Egyesülete fogalmazta meg. Minderre azután került sor, hogy a három szervezet szombaton Siófokon tartott konferenciát, amelyre hivatalos volt Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Horváth Ágnes, a tárca államtitkára is, ám végül egyikük sem jelent meg. Hávelné szerint ez a helyzet méltatlan és a továbbiakban nem tekintik tárgyalópartnernek az egészségügyi minisztert.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...204205206...223