Információk, érdekességek

Megoldások puffadás ellen: gyógyszereken innen és túl

2024. január 19.

Fotó: gettyimages.com

Leggyakrabban a puffadás csak átmeneti panasz, ami alkalmanként jelentkezik. Elsősorban akkor léphet fel, ha puffasztó ételeket fogyaszt valaki. Káposzták és babok fogyasztása után nem meglepő, ha gázokkal teli a has. A mozgásszegény életmód sem kedvez az emésztésnek, és az elősegíti a székrekedés és a kínzó puffadás kialakulását. Rossz szokások (pl. kapkodva evés, rágógumizás) is okozhatnak „gázos” tüneteket. Bizonyos gyógyszerek, pl. az antibiotikumok szedése is megzavarhatja a bélflóra egyensúlyát és kiválthat puffadást. Sok nő számára pedig ismert lehet a menstruációs ciklussal összefüggésben, időszakosan jelentkező „felfúvódás”.

10 tanács puffadás ellen

1. Legyen fizikailag aktív, mozogjon, sportoljon! A fizikai aktivitás, akár egy séta vagy kertészkedés formájában is, fokozza a bélmozgást, ami elősegíti a megrekedt béltartalom és a szelek távozását. Próbálkozhat jógával is. Bizonyos jógapózok hozzásegíthetnek ahhoz, hogy a puffadás enyhüljön. A legtöbbet ajánlott póz ebből a célból a boldog baba póz.

2. Masszírozza meg a hasát! A bélmozgásokat serkentő masszázs javíthatja a bélműködést. Az alhas jobb alsó területéről körkörös irányba haladó mozdulatok (jobb oldalon fel, majd vízszintesen át a bal oldalra, majd le a bal oldalon, az alhas irányába) enyhíthetik a hasi kellemetlenséget.

3. Ha gyógynövényekkel szeretné a panaszát mérsékelni, a borsmenta jó választás lehet. Fordulhat illóolajokhoz is. Az édeskömény illóolaja vagy a kapormagolaj régóta ismert szerek, amelyek hatásosak lehetnek a puffadás csökkentésében.

4. Vegyen egy meleg fürdőt és relaxáljon! A meleg és az ellazulás segíthet a gázoktól való megszabadulásban.

5. Étkezzen rendszeresen! Kerülje a habzsolást, a gyorséttermi ételeket és a szívószállal ivást! Inkább többször egyen keveset, mint egyszerre túlságosan sokat! Ügyeljen a rostfogyasztásra! Érdemes lépésről lépésre megemelni a napi rostbevitelt azáltal, hogy fokozatosan több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárut szerepeltet az étlapján. Ha a rostbevitel növelése pusztán a táplálkozással nem sikerül, akár rostkészítményeket is fogyaszthat. A diéták közül az alacsony FODMAP-diétát próbálhatja ki, mert az pozitív hatású lehet puffadásos tünetekkel rendelkezőknél is.


E-receptjeink az egészségablak mobilalkalmazásban is elérhetőek

2024. január 01.

Elérhetővé váltak az EgészségAblak applikációban is az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (az EESZT-be, köznyelvben a „felhőbe”) feltöltött gyógyszeres- és gyógyászati segédeszköz receptek, ill. egészségügyi dokumentumok. Az okostelefonokra letölthető ingyenes alkalmazás minden, tajszámmal és Ügyfélkapuval rendelkező állampolgár számára hozzáférhető. Az alkalmazás a közelmúltban történt fejlesztéseknek köszönhetően számos új szolgáltatással bővült, amelyeknek nemcsak kényelmi szerepük van, de nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek tudatosabbá, tájékozottabbá váljanak, és javítja az orvos–beteg–gyógyszertár–gyógyászati segédeszköz-forgalmazó együttműködést is.

A korábban myEESZT néven ismert mobilapplikáció a koronavírus-járvány alatt vált népszerűvé, mivel rajta keresztül könnyen és digitálisan elérhetőek voltak a Covid-igazolványok, valamint az oltásokkal, tesztekkel, átesettséggel kapcsolatos adatok és információk is. A megújult, EgészségAblak névre keresztelt alkalmazás a fejlesztések során modernebb külsőt és számos új funkciót kapott.

Milyen új funkciókkal bővül az EgészségAblak?

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően valamennyi, az egészségügyi felhőbe feltöltött dokumentum már visszamenőleg is kereshető, szűrhető, megjeleníthető és letölthető az applikációban, így később akár internet nélkül, offline is elérhető. Valamint a letöltött dokumentumok e-mailen vagy más üzenetküldő alkalmazás segítségével is megoszthatóak és továbbíthatóak.A Receptek menüpontban külön füleken tekinthetők meg a Gyógyszer és GYSE (gyógyászati segédeszköz) elektronikus receptek (eReceptek), valamint a vények további besorolást kaptak – Aktív receptek és További receptek megnevezéssel.

• Az Aktív receptek kategóriába kerülnek a nyitott, azaz a kiváltásra váró receptek.

• A További recepteknél a vényelőzmények tekinthetők meg, pl. a kiváltott vagy lejárt receptek. A funkció segítségével így már könnyen visszakereshetők a korábbi vények adatai (pl. a felírt termékek neve, az orvosi utasítások, készítmények hatóanyagai, adagolása).

Hogyan történik a gyógyszerek kiváltása a patikákban?

• A gyógyszer kiváltásakor a saját telefonunkon megnyitott eRecepten található vonalkódot kell felmutatni (vonalkód csak az érvényes, azaz kiváltható eRecepten jelenik meg).

• A gyógyszerkiadó szakember a kézi szkenner segítségével egyenként olvassa be az eRecept-azonosítókat a benyújtott telefon képernyőjéről.

• Több vény kiváltása esetén, a következő vényazonosító beolvasásához a telefon kijelzőjén lapozni szükséges (ujjelhúzás jobbra-balra). A beolvasások gyorsaságán és sikerességén a képernyő fényerejének növelésével javíthatunk.

Már otthon össze lehet gyűjteni a szükséges vényeket

Több recept esetén az applikációban előre ki lehet válogatni a kiváltandó elektronikus vényeket. A kiválogatott receptekből a lista alján található, „Tovább” gombra kattintva a kiváltani kívánt receptek vonalkódjai jelennek meg, egyesével leválasztva. A QR-kód fülre kattintva a rendszer egy QR-kódot (speciális vonalkódot) hoz létre, amely egy kódba „tömöríti” az összes kiválasztott recept listáját. Kiváltáskor csak a vonalkódokat kell felmutatni, vagy – az erre felkészült gyógyszertárakban – már elég csak a QR-kódot beolvasni, így a kívánt vényköteles termékek ki-adása felgyorsul és csökken a várakozási idő.


A paracetamol: csak óvatosan!

2023. december 10.

A paracetamol széles körben alkalmazott, vény nélkül is kapható láz- és fájdalomcsillapító. Terápiás dózisban biztonságos, azonban véletlen túladagolásból vagy gondatlan alkalmazásból mérgezések is előfordulhatnak. Ha valaki nem úgy szedi a gyógyszert, ahogy kellene, annak súlyos májkárosodást is okozhat.

Fotó: 123rf.com2001-ben megjelent cikk alapján egy kórház adatai szerint már akkor 30–50 paracetamol okozta gyógyszermérgezés fordult elő. Tanulságos annak a betegnek az esete, aki panaszaival először elment a háziorvoshoz, majd később a patikába, végül az éjszakai ügyelethez. Mindháromszor paracetamoltartalmú gyógyszert vett be, de egyiknél sem említette a már előzőleg beszedett készítményt. Szerencsére a kialakult májkárosodásából fel tudott épülni. A szervezetben a túladagolt gyógyszerszint elérhet egy olyan kritikus határt, ami fölött már májkárosodás léphet fel, sőt akár májelégtelenség is kialakulhat. Az italozástól meggyengült máj akár már néhány szem paracetamolkészítménytől is mérgezést szenvedhet.

De pl. 12 db tabletta már normál esetben is okozhat mérgezést. Ennyit nagyon könnyen be lehet venni egy nap alatt, ha pl. valaki a megfázásra szed valamit, ha mellette lázcsillapítót is bekap és a fejfájás-csillapítót is szükségesnek véli. Ha történetesen mindegyiknek paracetamol az alapanyaga – amire megvan az esély – már komoly baj származhat belőle.

Le kell szögezni, hogy valójában nem a gyógyszer, hanem a gyógyszer nem megfelelő szedése okoz károsodást. Azoknál a gyógyszereknél, amelyeknél a hatásos adag és a mérgező adag között viszonylag kicsi a különbség, különösen fontos a használati utasítás pontos betartása.

A szakemberek már régóta figyelmeztetik a lakosságot, hogy az öngyógyszerelésnek megvan a felelőssége, de ennek fontosságát csak kellő információ tudatában lehet belátni.

Ezt az információt a gyógyszer szakértője: a gyógyszerész és a terápia meghatározója, az orvos tudja megadni a beteg részére. Ha a vásárló megkérdezi, hogy mely gyógyszereket lehet együtt szedni, vagy mely recept nélküli szer javasolható az adott krónikus betegségére felírt gyógyszere mellé, a gyógyszerész szakszerű információt tud adni mindezekre.


Az orvos, a gyógyszerész, az internet és a szomszédasszony

2023. november 23.

Fotó: 123rf.com

Honnan szerzi be információit egy-egy új készítményről vagy egyéb egészségügyi tudnivalóról? Biztos, hogy mindig a leghitelesebb utat választja? A szakemberre hallgat, vagy a szomszédra?

Tegye a szívére a kezét, kedves olvasó, és vallja be, hogy kire hallgat a gyógyszerszedést illetően! Sok mindenkire?! Ehhez még közrejátszik a hangulat, a reklámok, a média, a tapasztalat, na és az internet. Jó esetben a vényköteles gyógyszerek alkalmazását az orvos/gyógyszerész utasításai szerint végzik a betegek.

Legalábbis kezdetben. Felmérések viszont sajnos azt mutatják, hogy a krónikus betegek fele a terápia első évének végére már nem szedi a gyógyszerét, vagy nem úgy, ahogyan azt kellene. Pedig a gyógyszer nem egy darab keksz, hogy akkor vegyük be, amikor akarjuk, amikor eszünkbe jut, és annyit, amennyi jólesik vagy amennyit éppen gondolunk.

Az alapellátásban a gyógyszeres kezelések fele (!) nem jár „egészségnyereséggel”, tehát nem gyógyul tőle a beteg. És ez még a jobbik eset, mert sokszor éppenséggel kárt okoz (mellékhatás, interakció, allergia stb.) Ez több mint 200 milliárd forint veszteség évente, amit hol az állam, hol a beteg fizet ki értelmetlenül.

Mindez azért, mert a páciens
• nem szakembertől tájékozódik,
• nem úgy szedi a gyógyszert, ahogyan azt előírják,
• önhatalmúan egyéb gyógyszereket is szed a többi mellé,
• gyógyterméket, étrend-kiegészítőket és egyéb házikészítményeket is alkalmaz a kezelőorvos tudta nélkül.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság kiemelt szempontja, hogy ebben a témában, amit szaknyelven adherenciának neveznek, minél hatékonyabban világosítsa fel a betegeket.


Mikor vegyem be a gyógyszert?

2023. november 22.

A gyógyszerek szedésénél nemcsak a helyes dózisra, hanem a bevétel időpontjára is fontos odafigyelni. A szervezetben zajló számos biokémiai folyamat ugyanis egy, a „belső óra” által diktált biológiai ritmust követ; ezt figyelembe véve fokozódik a gyógyszerhatás, és a mellékhatás csökken.

Fotó: 123rf.comAkarantén, a megváltozott munkahelyzet, az állandó stressz megviseli a szervezetet, ezért még inkább oda kell figyelni a megfelelő gyógyszerszedési tanácsokra. A biológiai ritmus figyelembevétele minden esetben a hatásosabb és kevesebb mellékhatással járó gyógyszeres terápiát szolgálja. Ahhoz, hogy ajánlásokat tudjunk tenni az optimális gyógyszerbevételi időpontra, részleteiben kell ismerni a cirkadián ritmust és a gyógyszeres terápiában betöltött szerepét. Ezzel kapcsolatosan napjainkban is folynak kutatások.

A hormontermelés napszakonként változik
A napi ritmus, a belső óra kifejeződésének a legismertebb példája a kortizol nevű hormonnak a termelődése. A szteroid jellegű kortizol jelentős szerepet tölt be a szervezetet érő stresszre adott válasz kialakításában. Naponta körülbelül 15-60 milligramm kortizol termelődik, azonban stressz hatása alatt a mennyiség a 240 milligrammot is elérheti.

A kortizol felszabadulása a szervezetben nem folyamatos, hanem a napi ritmust követve változik. Ez azt jelenti, hogy a maximális vérplazmaszintet a kortizol reggel 6 és 9 óra között éri el, míg a minimális koncentrációt éjféltájban.

Mi ebből a tanulság?

A szteroid gyulladáscsökkentővel végzett terápiában részesülő, kortizolszerű gyógyszert szedő betegeknek (pl. rheumatoid arthritisben szenvedők) a szájon át szedett szteroidos gyógyszereiket érdemes a reggeli órákban bevenniük, hogy az adagolás a természetben jellemzőhöz minél inkább hasonló lehessen. Megfigyelték azt is, hogy a szervezet bioritmusához igazodó tablettabevétel kevesebb mellékhatást vált ki, mint az egyéb napszakokban történő bevétel.

Változó gyomorsavmennyiség
A gyomorban a savtermelődés is napi ritmust követ, ami a maximumát este 10 óra körül éri el, míg reggel 8 óra tájban minimumszinten áll. Tudva ezt, a gyomorsavtermelést csökkentő hatóanyagoknál is lényeges a belső óra figyelembevétele. Egyes hatóanyagok (ranitidin, famotidin) akkor a leghatékonyabbak, ha a beteg este veszi be őket. A többit (omeprazol, pantoprazol, ezomeprazol, lanzoprazol, rabeprazol) éppen ellenkezőleg, reggel ajánlott bevenni.

Az ún. savkötők (antacidok), mint például a szódabikarbóna vagy a nátrium-, a kalcium- és a magnézium-karbonát, azonnal reagálnak a gyomorban fölös mennyiségben jelen lévő savval. A savkötők a bevételt követően a gyomor kémhatásának gyors emelkedését idézik elő, ilyen módon a gyomorégés tüneteit szinte azonnal képesek enyhíteni; a bevételüket nem kell a belső órához igazítani.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...79