Információk, érdekességek

Évek óta jelentős számú új gyógyszer kap tb-támogatást

2022. február 25.

Fotó: gettyimages.com

Évek óta jelentős számú gyógyszer kap újonnan társadalombiztosítási (tb-) támogatást, tavaly húsz betegségcsoportnál 31 új gyógyszer befogadásáról született döntés – mondta az emberi erőforrások minisztere Budapesten.

Kásler Miklós közölte a készítmények között van daganatos betegségekre, vérzékenységre, szívelégtelenségre, Parkinson-kórra, szklerózis multiplexre, ízületi gyulladásos megbetegedésekre és asztmára adható gyógyszer. Egy részükhez a beteg szakorvosi felírás után a patikában juthat hozzá, ezek a készítmények már január 1-je óta elérhetők. A korábban már támogatott, de most új betegségekre, kórházban adható gyógyszerek februártól lesznek hozzáférhetők, míg a teljesen új hatóanyagot tartalmazó készítményeket – a közbeszerzési eljárások lefolytatása után – áprilistól kaphatják az érintettek, kórházi körülmények között – ismertette.

A szaktárca háttéranyaga szerint 2018-ban négyezer hepatitis-C fertőzésben szenvedő beteg kezelése vált lehetővé a legújabb terápiák bevezetésével. Szintén abban az évben 29 új készítmény került a támogatási rendszerbe. 2019-ben 26 új készítmény kapott tb-támogatást, míg 2020-tól az egy év alatti gyerekeknek adandó K-vitamin kapott kiemelt támogatást, amelynek révén csak a háromszáz forintos dobozdíjat kell megfizetniük a szülőknek.

2020-tól minden gyermeket vállalni kívánó párnak térítésmentes a meddőségi kivizsgálás, az ehhez kapcsolódó ellátás, valamint a meddőség kezeléséhez szükséges gyógyszer. 2021-ben pedig megteremtették annak lehetőségét is, hogy a gerincvelő eredetű izomsorvadásban (SMA) szenvedők kezelésére alkalmazott Zolgensma készítményt egyedi méltányossági támogatás keretében ingyenesen kapják meg a rászoruló gyerekek.


Nincs kockázata a bőrön keresztüli hormonpótlásnak

2022. február 04.

A hormonpótló terápia (HRT) egészségi kockázatairól készült újabb nagyszabású brit tanulmány kimutatta, hogy nincs kockázata a hormontapasz, -gél vagy -krém alkalmazásának, a tabletta formában történő hormonpótlás azonban növeli a trombózis kialakulásának lehetőségét.

A Nottinghami Egyetem kutatói a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban mutatták be eredményeiket. A szakemberek a nőgyógyászati praxisokban 1998 és 2017 között regisztrált több mint 470 ezer nő HRT-adatait elemezték, közülük több mint 80 ezer 40-79 éves nő esetében alakult ki vérrög, míg 390 ezer esetében nem tapasztaltak ilyet.

A HRT-t a menopauza tüneteinek csökkentésére alkalmazzák, a tünetektől függően rendelnek el az orvosok különböző kezeléseket, köztük ösztrogén vagy ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmazó tabletták szedését, vagy bőrön keresztül hormontapaszok, -krémek, gélek alkalmazását.

Korábbi kutatások már kimutatták a trombózist okozó vérrögök keletkezésének magasabb kockázatát a terápiában részesülő nőknél, de kevés adat létezik a különféle terápiákkal kapcsolatos kockázatokról.

A nottinghami kutatók is megerősítették a trombózis kialakulásának magasabb kockázatát (58 százalék) a hormonpótló tablettákat szedő nőknél szemben azokkal, akik nem részesültek semmilyen terápiában. 40 százalékkal volt magasabb a kockázat azoknál, akik ösztrogén tartalmú tablettákat szedtek és 73 százalékkal azoknál, akik ösztrogén-progeszteron hatóanyagú tablettákat.

A bőrön keresztüli alkalmazásnál egyetlen formában – legyen az tapasz, krém vagy gél – sem mutattak ki semmilyen kockázatot a trombózisra” – írták a szakemberek tanulmányukban.

Ez egy megfigyelésen alapuló tanulmány, így nem állapította meg az okokat és a kutatók szerint vannak bizonyos korlátok, amelyek hatással voltak az eredményre. Mindezek ellenére ez a tanulmány “egy jóval részletesebb képet adott a HRT-készítmények alkalmazásának trombóziskockázatairól és segítheti az orvosokat és a nőket a megfelelő terápia kiválasztásában” – olvasható a tanulmányban.


Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a cukorbetegség kialakulását

2021. december 20.

Fotó: gettyimages.com

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek világszerte többmillió embernél csökkenthetik a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állapította meg brit kutatók tanulmánya a The Lancet című orvostudományi folyóiratban.

Az orvosok eddig is írtak fel olcsó vérnyomáscsökkentő gyógyszereket az életveszélyes szívroham vagy agyvérzés esélyének mérséklésére. Eddig azonban megválaszolatlan maradt az a kérdés, hogy vajon ezek a gyógyszerek meg tudják-e akadályozni a kettes típusú diabétesz kialakulását is.

A kutatók most arra jöttek rá, hogy ezeknek a gyógyszerek védőhatása sokkal szélesebb körű, mint eddig vélték. A vizsgálat szerint egyes ilyen gyógyszerek közvetlenül képesek csökkenteni a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

Az Oxfordi és a Bristoli Egyetem kutatóinak vizsgálata a legnagyobb ilyen jellegű kutatás: átlagosan öt éven át végzett, 19 globális méretű randomizált klinikai vizsgálatban részt vevő több mint 145 ezer ember adatait elemezték.

A szisztolés vérnyomás 5 higanymilliméterrel való csökkentése – ami könnyen elérhető vérnyomásgyógyszerrel vagy életmódváltással – 11 százalékkal csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A tudósok eredményei szerint az angiotenzin-konvertáló enzimgátlók (ACE-gátlók) és az angiotenzin-II-receptorblokkolók (ARB-k) rendelkeznek a legerősebb védőhatással. Mindkettő 16 százalékkal csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét. A kalciumcsatorna-blokkolókról ezt nem tudták kimutatni.

A bétablokkolókról és a tiazid vízhajtókról azonban azt mutatták ki, hogy növelik a cukorbetegség kockázatát, annak ellenére, hogy köztudott jótékony hatásuk a szívroham és agyvérzés megelőzésében.


Újabb betegségről derült ki, hogy gyógyításában hatásos lehet a Richter gyógyszere

2021. december 10.

Kedvező hírek érkeztek a Richter gyógyszeréről: igazolódott, hogy a major depresszióban szenvedő (MDD) betegeknél is hatásos kiegészítő kezelésre a cariprazine – közölte a Richter Gedeon Nyrt. a tőzsde honlapján pénteken, miután partnere, az amerikai AbbVie bejelentette az ennek bizonyítására irányuló vizsgálatainak előzetes eredményét.

Fotó: gettyimages.comA cariprazine nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert az Amerikai Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazzák, amit az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az I-es típusú bipoláris zavar depressziós, illetve akut mániás és kevert epizódok kezelésére, valamint felnőtt betegek esetében skizofrénia kezelésére engedélyezett.

A közlemény idézi Orbán Gábor vezérigazgatót, aki ismertette: a legújabb klinikai vizsgálatok pozitív eredményeire, valamint az összes rendelkezésre álló adatra alapozva az AbbVie kiegészítő engedélykérelmet tervez benyújtani az FDA-hoz, hogy a cariprazine használatát terjesszék ki a major depresszió (MDD) kiegészítő kezelésére is.

A cariprazine-t a Richter Gedeon Nyrt. és az AbbVie közösen fejlesztette. Utóbbi cég felelős az értékesítésért az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Tajvanban és egyes latin-amerikai országokban.

A vezérigazgató hangsúlyozta: büszkék arra, hogy a legújabb vizsgálat statisztikailag szignifikáns és klinikai szempontból releváns eredményt mutatott egy ilyen jelentős, kezelésre nem reagáló betegcsoport számára.

Az MDD gyakori betegség, ami az Amerikai Egyesült Államokban 19 millió embert érint, fiatalokat és időseket egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a depressziót a normális életvitelt ellehetetlenítő állapot vezető okai közül harmadikként, és a globális betegségteher egyik jelentős komponenseként tartja számon. A betegség gazdasági terhét 211 milliárd dollárra teszik.

A budapesti székhelyű Richter az egyik legnagyobb kelet-közép-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint Latin-Amerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2020. év végén a 3,8 milliárd euró tőzsdei értékű vállalat mintegy 1,6 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el ugyanebben az évben. A cég termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – felöleli.


Gyógyszer helyett: az egészség 12 alappillére

2021. november 29.

Manapság egyre többet költünk betegségeink kezelésére, egészségünk helyreállítására, gyógyszerekre, terápiákra. Az az igazság, hogy nincs az a tabletta vagy orvosi kezelés, ami többet segítene az egészség tartós megőrzésében, mint az életmódunk: az, hogy napról napra mennyire egészséges életet tudunk élni. Ma már számtalan módszer és eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy visszatérjünk eredendő állapotunkba, a tökéletes testi-lelki jólétbe. Az alábbiakban azokat gyűjtöttem össze, amelyeket bárki könnyen megvalósíthat egy kis odafigyeléssel, különösebb időbeli vagy anyagi ráfordítás nélkül.  

Mi a helyzet a genetikával?
Sokan gondolják azt, hogy azok az öröklött betegségek, amelyekben a felmenőik szenvedtek, szükségszerűen megjelennek majd az ő életükben is, ebbe jobb hát beletörődni. Pedig egyáltalán nem vagyunk a génjeink áldozatai!
A Humán Genom Projekt nevű hatalmas kutatás, melynek során feltérképezték a teljes emberi génállományt 1996 és 2006 között, rávilágított, hogy minden egyes génünk 30.000 fehérjét képes létrehozni, amelyek különböző módon jelennek meg végleges formájukban a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy lehet ugyan egy genetikai hajlamunk egy bizonyos betegség tekintetében, de egyáltalán nem szükségszerű, hogy az valóban ki is alakuljon az életünkben.
Az életmód ugyanis a génjeinkre is hatással van: ha folyamatosan stresszben élünk, génjeink egész mást valósítanak meg, mintha a pozitív dolgokra összpontosítanánk. Ehhez hasonlóan, ha egészséges, friss, teljes értékű ételeket eszünk,  egész mást valósítunk meg génkészletünkből, mintha gyorsételeken élünk.

Mely betegségek előzhetőek meg az egészséges életmóddal?
Talán helyesebb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy ’Melyek nem?’. Minden egyes döntés ugyanis, ami napi életminőségünket érinti, hatással van a szervezetünkre és így a lehetséges betegségekre is. Még az alábbi súlyos betegségek is kivédhetők a megfelelő étkezéssel, elegendő mozgással és az érzelmi egyensúly kialakításával:

  • Rák
  • Szívbetegségek
  • Diabétesz
  • Alzheimer- és Parkinson-kór
  • Magas vérnyomás
  • Hormonális zavarok

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...72