Információk, érdekességek

Van ismét Konakion injekció a patikákban

2020. március 31.

Fotó: 123rf.com

Az oltást minden csecsemőnek pár órával a születése után meg kell kapnia a kórházban, majd otthon folytatni az adagolását. A közösségi portálokon december eleje próbálnak a szülők megbontott, más gyerek oltásából megmaradt készítményhez jutni. Mindkét hatáserősségben (10 és 2 milligrammos) szállít a patikáknak Konakion injekciókat a Hungaropharma – tájékoztatta a Népszavát Feller Antal vezérigazgató.

Azt is elmondta, hogy a szerből egy nagyobb mennyiség érkezett az országba. A készletet a hazai előírásoknak megfelelően még át kellett csomagolni, de folyamatosan szállítanak a patikáknak. A közösségi portálokon december eleje próbálnak a szülők megbontott, más gyerek oltásából megmaradt készítményhez jutni. A bejegyzésekből az is látszik hogy azért az országban itt-ott egy-egy patikában volt aki tudott szerezni. Ez az injekció már tavaly tavasz végén is hiánycikké vált és most megint nem lehetett kapni.

A Konakionban a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formája található. Az oltást minden csecsemőnek pár órával a születése után meg kell kapnia a kórházban, majd otthon folytatni az adagolását. A szájon át is beadható készítményt otthon hat hónapos korig többször adják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a babának.

A Népszava több – fővárosi és Pest-megyei – patikában is érdeklődött, mindenütt volt a készítményből. A gyógyszerészek szerint ugyan nem korlátlanul, de a szükséges mennyiséget szállítja a Hungaropharma. A készítményt csak recept ellenében adhatják ki a gyógyszerészek. 


Az ibuprofen nem súlyosbítja a koronavírus tüneteit

2020. március 24.

Az EMA tudatában van a közösségi médiában megjelent híreknek, amelyek szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), például az ibuprofen, súlyosbíthatják a koronavírus betegség (COVID-19) tüneteit.

Fotó: gettyimages.comJelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy összefüggés állna fenn az ibuprofen és a COVID-19 súlyosbodása között. Az EMA szorosan nyomon követi a helyzetet, és felülvizsgál minden új információt, amely a kérdés kapcsán a pandémiával összefüggésben tudomására jut.

Az EMA Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) 2019 májusában elkezdte a nem szteroid gyulladáscsökkentő ibuprofen és a ketoprofen felülvizsgálatát a francia gyógyszerhatóság (ANSM) tanulmányát követően, amely szerint ezek a gyógyszerek súlyosbíthatják a bárányhimlő (varicella) és egyes bakteriális fertőzések tüneteit. Számos NSAID készítmény kísérőirata már tartalmazza a figyelmeztetést, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk elfedheti a súlyosbodó fertőzés tüneteit. A PRAC felülvizsgálja az összes rendelkezésre álló adatot, hogy megvizsgálja, vajon szükség van-e további intézkedésre.

A koronavírus betegség kezelésénél a láz- vagy fájdalomcsillapítás megkezdésekor a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek mérlegelniük kell az összes rendelkezésre álló kezelési lehetőséget, beleértve a paracetamolt és a nem szteroid gyulladáscsökkentőket is. Minden gyógyszernek megvannak a maga előnyei és kockázatai, amelyek szerepelnek a kísérőirataikban is, és amelyeket figyelembe kell venni a nemzeti irányelvekkel együtt. Az Európai Unióban ezek többsége a paracetamolt ajánlja elsőként láz vagy fájdalom csillapítására.

A nemzeti klinikai irányelvekkel  összhangban a betegek és az egészségügyi szakemberek folytathatják az NSAID-ok (például az ibuprofen) alkalmazását a jóváhagyott kísérőiratoknak megfelelően. A jelenlegi ajánlás szerint ezek a gyógyszerek a lehető legrövidebb ideig a legkisebb hatékony adagban alkalmazhatók.

Ha bármilyen kérdése lenne, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével. A fentebb leírtak alapján nincs semmi ok arra, hogy az ibuprofent szedő betegek megszakítsák kezelésüket. Ez különösen fontos azoknál a betegeknél, akik krónikus betegségek kezelésére szednek ibuprofent vagy más NSAID gyógyszert.


Mit adjunk köhögésre? – Köptetők, köhögéscsillapítók

2020. február 17.

A köhögés valamilyen baktérium vagy vírus okozta fertőzés, refluxbetegség vagy akár félrenyelés kísérőjelensége is lehet, így a megszüntetésén túl a köhögést kiváltó ok kezelése is elengedhetetlen.

Fotó: gettyimages.comA köhögés sokféle lehet. A legalapvetőbb csoportosítás szerint száraz vagy hurutos

A száraz köhögés köpetürítéssel nem jár, ugyanakkor ingerlő típusú; míg a hurutos köhögés fokozott légúti váladéktermeléssel, nyák- és köpetürítéssel jellemezhető. A száraz köhögés kezelésére köhögéscsillapítókat, a hurutos kezelésére köptetőket lehet alkalmazni. A kettőt nem szabad felcserélni!

Alapvető szabály, hogy a hurutos köhögést visszafojtani, vagy köhögéscsillapítókkal enyhíteni nem szabad, épp ellenkezőleg: a váladék „felszakadását elő kell segíteni”, erre szolgálnak a köptetők.

A gyermekek kezelése speciális gyermekgyógyszereket igényel, így van ez a köhögéscsillapítókkal is. Amennyiben nem állnak speciális, kicsiknek formulált készítmények rendelkezésre, akkor a felnőtteknél alkalmazott hatóanyagok kerülnek megfelelő dózisban alkalmazásra.

A csecsemőjük köhögésére a gyógyszertárakban gyógyírt kereső szülőket gyakran ki kell ábrándítani: egy éves kor alatt alkalmazható, vény nélkül kapható köhögéscsillapító szer nincs a patikákban. A különféle hatóanyagú köptető vagy köhögéscsillapító készítmények betegtájékoztatóit olvasva az is kiderül, hogy két év alatt általában nem vagy csak orvosi utasításra szedhetők a szerek.

Mivel lehet a száraz köhögést csillapítani?

  • Leggyakrabban a dextrometorfán hatóanyagú szereket ajánlják, amik az irritáló köhögést az agyi köhögési központban hatva enyhítik, illetve szüntetik meg. Gyermekek esetén a kis betegek által is elfogadott ízű (pl. banán, cseresznye) szirupok, belsőleges oldatok állnak rendelkezésre. Ezek vény nélkül is beszerezhetők, de alkalmazásuk – készítménytől függően – csak kettő, illetve hat éves kor fölött ajánlott. Adagolásuknál szigorúan be kell tartani az adagolási útmutatóban foglaltakat.
  • Hatásosan csillapítják a száraz köhögést a kodeint tartalmazó patikaszerek, ezek egy része azonban vényköteles. Használatuk hat hónapos kortól lehetséges, de hosszú ideig történő alkalmazásától óva intenek, ugyanis függőséghez vezethet a morfinhoz hasonló kémiai szerkezetű kodein tartós alkalmazása.

Erre ügyeljen, ha antibiotikumot szed a gyermeke!

2020. február 11.

Az antibiotikumok hatásos fegyverek a legkülönfélébb baktériumok okozta fertőzésekkel szemben, de csak akkor, ha az előírásoknak megfelelően alkalmazzák őket. A helytelen antibiotikum-alkalmazás számos esetben a várt terápiás hatás elmaradásához vezethet.

 

AFotó: gettyimages.com nem ésszerű alkalmazás további súlyos következménye lehet az – mint az már több antibiotikumnál be is következett -, hogy a kórokozók gyógyszerrel szembeni érzékenysége csökken. Bekövetkezhet, hogy egyes hatóanyagok hatástalanná válnak, azaz kialakul és terjed a rezisztencia,- ennek pedig igen komoly következményei lehetnek a jövőre nézve. Előfordulhat, hogy néhány év elteltével számos baktériummal már nem tudjuk felvenni a harcot, tehetetlenül állunk velük szemben, mert nem lesz hatásos gyógyszer a kezünkben.

Mire kell ügyelni antibiotikum szedésekor?

  • Az antibiotikumok csak és kizárólag baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgálnak

Ebből következik, hogy vírusok és gombák ellen hatástalanok. Fölösleges, sőt – a rezisztencia veszélye miatt – veszélyes gyakorlat a legenyhébb nátha esetén is antibiotikum szedésére gondolni, vagy arra kérni az orvost, hogy írjon fel antibiotikumot. Az influenzát is vírusok okozzák, az antibiotikumoktól nem gyógyul meg az influenzás beteg.

Attól függően, hogy melyik baktérium okozza az adott megbetegedést, más-más típusú antibiotikumot rendelnek az orvosok. Ritkán egyértelmű azonban, hogy melyik baktérium támadta meg a szervezetet. Emiatt a súlyos, makacs, kiújuló megbetegedések esetén mikrobiológiai laboratóriumban történő tenyésztéssel történik a kórokozó pontos meghatározása, és a legalkalmasabb antibiotikum kiválasztása.

  • Mennyi ideig tart az antibiotikumos kezelés?

A kezelendő kórképtől és az antibiotikum fajtájától függően különböző ideig tarthat egy terápia, lehet például 5 nap vagy 7 nap is. Általában ennek megfelelő számú tabletta (pl. 10 vagy 14 darab) található a csomagolásokban, illetve a folyékony gyógyszerformák esetén is ennek megfelelő mennyiséget tesznek egyetlen kiszerelésbe.


Orrcseppet, vagy orrspray-t használjunk?

2020. február 06.

A jól ismert, régóta bevált orrcseppek mellett ma már a legtöbb gyártó orrspray formában is forgalmazza termékeit. Milyen szempontok alapján érdemes választani, van-e különbség a csepegtetős és a befúvós módszer közt?

Fotó: 123rf.comHa nem szelel az orr

A kiváltó októl függetlenül – mely lehet allergia, nátha, vagy irritáló tényező – az orrdugulás során az orrnyálkahártya megduzzad, az itt található gazdag érhálózat erei kitágulnak, az orrnyálkahártya vizenyőssé, ödémássá válik. Ezt az állapotot az ún. lohasztó, vagy dekongesztív hatóanyagot tartalmazó orrcseppek, orrspray-k képesek kezelni. A készítmények az orrnyálkahártyában futó ereket összehúzzák, ezáltal a kialakult duzzanat is csökken, az orrjárat szabaddá válik, a beteg újra kap levegőt.

Azonos hatás, más csomagolás

Ha két megegyező hatóanyagot, vagy hatóanyagokat tartalmazó készítményről beszélünk, akkor többnyire csak egyéni szimpátia kérdése, hogy az orrcsepp, vagy az orrspray mellett dönt-e a beteg – mondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Felnőtteket, de főként gyerekeket irritálhat a garatba lecsorgó orrcsepp, számukra felüdülést jelenthet az ilyen „kellemetlen mellékhatás nélkül”, közvetlenül az orrnyálkahártyára juttatható orrspray. Egyszerűbb és könnyebb alkalmazhatóságuk mellett az orrspray-k előnye, hogy a bennük lévő hatóanyagok porlasztva az orrnyálkahártya nagyobb felületén terülnek szét, míg az orrcseppek által bejuttatott hatóanyag csak a közvetlen érintkezés helyén tudja kifejteni a hatását.

Ne essen túlzásba!

A modern készítmények alacsony hatóanyag szinttel is biztosítani tudják a kívánt hatás elérését, de bizonyos szabályokat így is mindenképp be kell tartani a használatukkal kapcsolatban. A készítményeket a tájékoztatóban leírt határidőn, de két hétnél semmiképp se alkalmazzuk tovább, mert nem tesz jót, ha ezeket az ereket túlságosan hosszú ideig összehúzott állapotban tartjuk – figyelmeztet a Fül-orr-gége Központ orvosa. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...161718...81