Információk, érdekességek

Immun­rendszer-erõsítõ gyógy­növények

2008. február 11.

Fehér fagyöngyA fertõzéseket elõidézõ kórokozókkal (vírusok, baktériumok, gombák stb.), a szervezetünkben képzõdõ deviáns vagy aberráns sejtekkel, illetve az élettõl idegen – az immunrendszert valamilyen módon kedvezõtlenül befolyásoló – anyagokkal (ilyen a gyógyszerek egy része) szemben bonyolult felépítésû és mûködésû, fajlagos (vagy specifikus) és nem specifikus védelmet biztosító immunrendszer áll szemben. Ez utóbbi befolyásolására többféle növényi hatóanyag, ill. készítmény használható. Szervezetünket a fentieken kívül tartós idegi és fizikai megterhelések is érhetik, az ezekhez való alkalmazkodás (adaptáció) elõsegítésére számos ún. adaptogén hatású növényi szer áll rendelkezésünkre.

Értékes teakeverék a bodza és a menta erejével

2008. január 24.

TeaJanuárban és februárban szervezetünk nehezebben tud ellenállni a természet kihívásaira.

 

Ez az idõszak különösen kedvez a kórokozók elszaporodásának, s a nyomukban kialakuló meghûléses, náthás tüneteknek, amelyek sokszor komolyak is lehetnek. Ezért tanácsos ezek ellen minél hatékonyabban védekezni, illetve kezelni a már kialakult betegséget!


Erre kitûnõen alkalmas, hatékony segítség az a bodzavirág és mentalevél keverékébõl álló fõzet, amely a régi angol népi gyógyításból hagyományozódott ránk.


Gyógynövényekkel az arcbõr szépségéért - körömvirág, kamilla, aloé

2008. január 16.

Arcbõr ápolásaA bõr normális fiziológiai állapotának fenntartására, illetve kóros elváltozásainak kezelésére belsõleg és külsõleg egyaránt alkalmazhatók gyógynövények/gyógynövényalapú készítmények, mivel számos gyógynövény hatóanyagai (pl. illóolajok, polifenolok, karotinoidok, zsíros olajok, nyálkaanyagok stb.) olyan terápiás hatásokkal rendelkeznek, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak a bõrön jelentkezõ tünetek eredményes kezeléséhez.


Íme néhány jó tanács a bõr természetes ápolására!


Kezeljük a köhögést természetesen!

2008. január 16.

TermészetesenA köhögés különbözõ formái számos betegségnek - pl. meghûlés, influenza, hörghurut, tüdõgyulladás, tuberkulózis stb. - lehetnek a fontos tünetei. Enyhítsük természetesen, mellékhatások nélkül a köhögéssel járó kellemetlenségeket...


Köhögéscsillapítók és köptetõk


A köhögések kezelésére elsõsorban köhögéscsillapító és köptetõ szereket használnak. A köhögési központ ingerlékenységét csillapító szereknek a nem produktív, száraz köhögés kezelésében van fontos szerepük. A köptetõket olyan esetekben használják, amikor a légutakban letapadt vastag vagy viszkózus nyák elfolyósítására, lazábbá tételére van szükség, mert az ily módon könnyebben felköhöghetõvé válik.


Ginkgo biloba - a páfrányfenyõ a memóriazavarok gyógyítója

2008. január 11.

Ginkgo bilobaSokan megcsodálják sétányok mentén, parkokban a dekoratív páfrányfenyõ legyezõ formájú, két lebernyegbõl álló, egyesek szerint szerencsét hozó leveleit. Azt azonban csak kevesen tudják róla, hogy a páfrányfenyõ, latin nevén Ginkgo biloba, a földön élõ egyik legõsibb és a környezeti ártalmaknak leginkább ellenálló fa. A második világháborús atombomba-robbanást Japánban a páfrányfenyõk - számos más növényi fajjal ellentétben - túlélték. Ma már ismert, hogy a fa szívósságát az általa termelt méreganyagok okozzák, és ezeknek köszönhetõ az is, hogy a fák számos bogárinváziót sikeresen átvészelnek.


A hagyományos indiai gyógyításban hosszú életet ígérõ, mitikus fának tartották a páfrányfenyõt, azonban a nyugati gyógyításban csak az elmúlt században figyeltek fel rá. Napjainkban a páfrányfenyõ a gyógynövények népszerûségi listáján az elsõk között szerepel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...323334...39