Információk, érdekességek

Vitaminok: fogyóban a bizalom

2009. március 16.

Az egészségesek a gyógynövényekben, a betegek a gyógyszerekben bíznak leginkább.

 


A magyar lakosság összességében a gyógynövény alapú készítményekben (gyógyteák, tinktúrák, gyógykenõcsök stb.) bízik leginkább, amennyiben a készítmény hatékonyságát és mellékhatás-mentességét vesszük alapul. A lista második helyén – alig valamivel lemaradva – a vényköteles gyógyszerek állnak - derült ki a Szinapszis Kft. által a WEBbeteg megbízásából készített, ezer véletlenszerûen kiválasztott ember megkérdezésén alapuló legújabb felmérésébõl.


Cukorbetegség kezelése fokhagymával

2009. február 10.

Egerek után embereken is tesztelik a fokhagyma vércukorszintet csökkentõ hatását.

 

 

A fokhagyma évezredek óta használatos nemcsak fûszerként, hanem gyógyszeres kezelésre is. A korszerû vizsgálati módszerek bizonyították, hogy valóban csökkenti a vérzsírok szintjét, alvadásgátló és mérsékli a magas vérnyomást is. Ezek a tulajdonságai hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében.


Ginszeng

2008. december 25.

- az ókori Kínától napjainkig

 

A korai települések i. e. 8000 körül a Sárga-folyó és a Jangce torkolatánál szervezõdtek, ahol az élõvilág gazdagsága megteremtette az élet feltételeit. Az elsõ kínai dinasztiát (Shang-dinasztia) i. e. 1600 körül alapították.


A varázslatos tea

2008. november 17.

A teacserje Kína déli tartományaiban õshonos, melyet a levelei miatt kezdtek termeszteni. Belõlük készül az illatos fõzet, a tea. A tea egyrészt élvezeti cikk, másrészt gyógyító ereje is van, de mindkettõ függ a minõségétõl.

 

 

A kínaiak a teáról azt tartották, hogy ápolja és meghosszabbítja az életet, ezért eleinte orvosságként itták. Kezdetben csak az uralkodók itala volt, késõbb azonban már általánossá vált. A tea a XVII. században kezdte meghódítani Európát.


Immun­rendszer-erõsítõ gyógy­növények

2008. február 11.

Fehér fagyöngyA fertõzéseket elõidézõ kórokozókkal (vírusok, baktériumok, gombák stb.), a szervezetünkben képzõdõ deviáns vagy aberráns sejtekkel, illetve az élettõl idegen – az immunrendszert valamilyen módon kedvezõtlenül befolyásoló – anyagokkal (ilyen a gyógyszerek egy része) szemben bonyolult felépítésû és mûködésû, fajlagos (vagy specifikus) és nem specifikus védelmet biztosító immunrendszer áll szemben. Ez utóbbi befolyásolására többféle növényi hatóanyag, ill. készítmény használható. Szervezetünket a fentieken kívül tartós idegi és fizikai megterhelések is érhetik, az ezekhez való alkalmazkodás (adaptáció) elõsegítésére számos ún. adaptogén hatású növényi szer áll rendelkezésünkre.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...313233...38