Információk, érdekességek

A szívmegállásnak hetekkel korábban lehetnek tünetei

2022. április 16.

Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontszakorvosa azonban olyan amerikai kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint lehetnek előzetes tünetek.

Fotók: pixabay.comTudatosan kellene figyelnünk a tünetekre

Már eddig is ismertek voltak olyan tanulmányok, amelyek szerint az akut szív-érrendszeri történéseknek lehetnek – akár hetekkel korábban – bizonyos előjelei. A szakemberek szerint éppen ezért nagyon fontos sokat beszélni e témáról, és éppen ez az oka annak is, ami miatt feltétlenül tovább kell kutatni ezt a területet.

Az American Heart Association szakmai lapjában, a Circulation-ben megjelent publikáció szerint a sporttal összefüggésben bekövetkező szívmegállásnak az esetek közel 54 %-ban voltak előzetes tünetei és ezen belül 71 %-ban legalább egy tünet már négy héttel korábban is jelentkezett. Egy korábbi tanulmány szerint az érintett atléták 30 %-a az eseményt megelőzően tapasztalt mellkasi fájdalmat, légszomjat, teljesítményromlást, remegést, ájulást. Ugyanakkor az Annals of Internal Medicine 2016-os cikke szerint nem csak a sportolókra vonatkoznak ezek a megfigyelések, ugyanis a középkorú személyek szívmegállása előtt is legalább az esetek felében jelentkeztek figyelmeztető tünetek.

Ezen tünetek egy része elég konkrétan értelmezhető, ilyenkor gyakrabban fordulnak is orvoshoz az emberek. Ugyanakkor az általánosabb, kevésbé egyértelmű jeleket is muszáj lenne komolyan venni, különösen a veszélyeztetett csoportoknak, így például a koszorúér-betegeknek, illetve a magas vérnyomással, koleszterinszinttel, cukorbetegséggel élőknek, az elhízottaknak és a dohányzóknak, a passzív életmódot folytatóknak.

Nem mindig van tünet

– A ” hirtelen szívhalál” egy speciális esetre fenntartott terminus technicus. Lényege, hogy szinte minden bevezető tünet és jel nélkül lép fel. Természetesen, a pontos megfigyelések szerint az érintett – és erre vonatkozik az idézett hivatkozás – bizonyos előjeleket már észlel. Az esetek legnagyobb részében a halált megelőzően egy “malignus (vagyis rosszindulatú) ritmuszavar” lép fel. Ilyen például a kamrafibrilláció, a kamrai tachycardia, az “R on T” jelenség, stb. Az esetek egy másik részében a koszorús ereken valamilyen strukturális elváltozás vagy fejlődési rendellenesség áll fenn – ismerteti Vaskó doktor.

A hirtelen szívmegállás azért következhet be, mert egy elektromos zavar áll be a szívben, ami azonnali megállásra kényszeríti, ezáltal az agyba és az életfontosságú szervekbe sem jut vér. A halál pedig pár percen belül bekövetkezhet, ha nem sikerül visszaállítani a szívritmust. Ez a drámai esemény azonban sajnos csak esetek egy részében okoz előzetes tünetek, sokaknál semmiféle erre utaló jel nincs korábban.

A magyar felmérések szerint a betegek túl sokat várnak a segítségkéréssel, pedig tisztában kell lenni azzal, hogy ha nyomó jellegű mellkasi fájdalom nem múlik el 5 percen belül, azonnal mentőt kell hívni. Emellett a diszpécser már a mentő kiérkezése előtt telefonon is tud segíteni a beteg környezetének abban, hogy mit tudnak tenni, szükség esetén hogyan kezdjék meg az újraélesztést.


Elképesztő tények és tévhitek a kullancsról!

2022. március 25.

Rengeteg történetet hallottunk a kullancsról már gyerekkorunkban is, rémisztgettek vele és magyaráztak róla. Sokat hallunk és olvasunk róla, mégis, ha kell, egyetlen embert sem ismerünk, aki tudja, hogy miként kell szabályosan eltávolítani, és hogyan kell a kullancscsípés után a tüneteket megfigyelni.  

Az alábbiakban összefoglaltuk azokat a tényeket és tévhiteket a kullancsról, amelyek közszájon forognak, reméljük mindenki hasznára. Ebben a cikkben a kutyák /cicák kullancsfertőzésével nem foglalkozunk, csak az emberével.

Miért fontos ez, mit okozhat a kullancs szervezetünkben?

Sajnos komoly kórokat közöttük a Lime kórt, az agyhártyagyulladást és krónikus mozgásszervi panaszokat. A kullancsok csípésének igen jó része valóban ártalmatlan, de az a 10 % ami a maradék esetet jellemzi kellően nehéz helyzetet tár elénk ahhoz, hogy a megelőzésre, ismeretekre több időt fordítsunk.

Kullancs a barátunk?

Sajnos nem, aligha lehet hasznos állatnak nevezni. A kullancs egy olyan vérszívó lény, amely mások vérének fogyasztásából él. Nem, nem a barátunk.

Hogyan lehet a kullancsok ellen védekezni?

Zárt szárú öltözetet kell hordani, lehetőleg bőr cipőt, nagy erdei túrák előtt érdemes a zoknit kullancsriasztóval befújni e termékekből kapható már, bio, vegyszermentes verzió is! Egy jó tanács, ne legyints erre a részre, tényleg védekezz ellene!

Elég a zártszárú öltözet

Sok esetben ez védelem, de nem zárja ki a kullancsok érkezését életünkbe, mert ruhára, fodrokba, hajlatokba ragad, tapad. Fontos a séta utáni ellenőrzés!

Mikor veszélyes a kullancs? Ha belém mászik?

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a kullancs mindig beléd mászik. Sajnos ez csak nőstény kullancsokra jellemző, akik petét szeretnének rakni. A hím kullancs nem akaszkodik az emberre, vagy állatra, de csípése lehet fertőzéses! Így a kis apró ismeretlen csípéseket inkább mutassuk meg bőrgyógyásznak!


Pörgesd fel az agyadat - a 15 legjobb módszer

2022. január 28.

Felpörgetnéd az agyadat, turbóznád a memóriádat, fejlesztenéd a kreativitásodat? Energikusabb, éberebb szeretnél lenni, pengeéles gondolatokkal? 15 bevált módszer az agyműködés fokozására.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.1. Mozgasd meg magad!

A testünkben keringő vér és oxigén több mint 20 %-a közvetlenül az agyba jut. A mozgás, különösen a kardióedzés remekül stimulálja ezt a folyamatot. Ha nem annyira vagy híve az izzasztó sportoknak és a megerőltető mozgásnak, válaszd a jógát! Jónéhány ászana, például az egyszerű gyertyaállás révén is sokkal több vér áramlik az agyba.

2. Hidratálj!

Ha szükséged van egy kis energialöketre, ne dobj be automatikusan egy kávét – próbálkozz egyszerű vízzel! A kávéban és a kólában található koffein rövid távon éberebbé tesz,  de hosszú távon erőteljesebben érvényesül majd a fáradtságérzés, mivel a kávé dehidratálja az izmokat és összehúzza a véredényeket. Ha azonban naponta elegendő mennyiségű vizet iszunk (1,5 -2 liter), a szervezetünk minden életfolyamatot megfelelően tud kivitelezni, köztük természetesen a kifinomult agyi működéseket is.

3. Stimuláld az érzékszerveidet!

Ez ösztönző hatással van az agyműködésre is. Például ha elhelyezel az irodában egy-két figyelemfelkeltő dekorációt, vagy időnként átváltasz valamilyen különlegesebb betűszínre a szövegszerkesztődben, plusz inspirációt adhatsz az agyadnak. A citrom, a menta és a ciprus aromaolajok párologtatása is ösztönzőleg hat az agytekervényekre.

4. Összpontosíts örömteli gondolatokra!

Az agyunk, különös tekintettel a memóriánkra, nem igazán szereti a stresszt. Ha feszült, fáradt vagy boldogtalan vagy, az agyad sem működik a maximális sebességen. Találj módot a stressz megfelelő kezelésére, átalakítására, akár a munkád, akár a magánéleted terén küzdesz épp kihívásokkal.

5. Játssz!

Elbutulásban szenvedő alanyokkal végzett kísérletekkel is sikerült igazolni, hogy a szójátékok és kirakók növelik, sőt, képesek helyreállítani is a kognitív agyi funkciókat.

6. Nézz igényes műsorokat!

A témában végzett kutatások szerint passzívan bambulni a képernyőt egyáltalán nem hat ösztönzőleg a produktivitásunkra és agyi funkcióinkra. A Legyen Ön is milliomos-típusú kvízműsorok viszont nagyon is hatékonynak bizonyultak e tekintetben:  számos új információt észrevétlenül felszív az agyunk közben. Az ehhez hasonló podcastek, vagy youtube csatornák (Tanulom magam péládul ilyen) nagyon hasznosak és követésre méltók!

7. Szörfölj a neten!

A legfrissebb amerikai tanulmányok szerint a világhálón való keresgélés, böngészés az agy döntéshozásért és komplex gondolkodásért felelős részét stimulálja – így egy egyszerű guglizás is valószínűleg elősegíti az agy finom ideghálózatának gyarapodását.


Ne csak a gyerekedet neveld pénzügyekre - magadat is!

2022. január 25.

Sokaknak vannak manapság pénzügyi gondjaik. Ezek megoldására már sokféle kormányzati elképzelés született, sőt egyes pénzintézetek, alapítványok is szerveznek tanulmányi versenyeket, pályázatokat, tréningeket - amelyek eddig átfogó, érzékelhető hatást sajnos nem eredményeztek. A magyar lakosság pénzügyi kultúrája nem sokat javult, bár kétségtelenül nagyobb a megtakarítási hajlandóság, és visszafogottabban költekeznek az emberek. Ez azonban sokkal inkább a válságból nyert tapasztalatok javára írható, semmint a képzések, tréningek, tájékoztatás számlájára. Most itt van egy újabb lehetőség - amely sokak számára elérhető, közérthető és gyakorlatias megközelítésű.  

“Nagyon sok olvasóm, ügyfelem panaszkodik, hogy már szinte küzd a pénzügyeivel. Annyira, hogy sokszor már úgy kell rábeszélnie magát arra, hogy egyáltalán foglalkozzon ezzel a “nemszeretem” dologgal” – meséli Himer Csilla pénzpedagógus, pénzügyi coach. A szakértő szerint a jelenség egyre általánosabb, mivel a folyamatosan romló gazdasági körülmények között egyre nagyobb stresszt jelent a pénzzel foglalkozni az átlagembereknek. Ami igazán érdekes ebben a “pénzstresszben”, hogy nem is az okozza, hogy nincs tehetsége, érzéke hozzá az embereknek, mert ilyen nem is igazán létezik. Sokkal nagyobb gond az, hogy nincs elegendő ismeretük.

“Márpedig amit nem ismerünk, attól ösztönösen félünk, az természetszerűleg nyomás alatt tart minket. Az igazán ijesztő pedig az, hogy ez a fajta “tudatlanság” generációról generációra öröklődik is a pénzügyekben.” – magyarázza a szakértő, aki erre az örökölhető pénzügyi intelligencia hiányra megalkotta a diszfinancia kifejezést is. Bár a diszfinancia ellen már többen – pénzintézetek, egyesületek, alapítványok,stb.–is harcot hirdettek, ezek még mindig nem elég hatékonyak ahhoz, hogy viszonylag gyors, látványos változást lehessen velük elérni. “Jó dolog, hogy a gyerekek pénzügyi ismereteit különböző versenyeken, képzéseken pallérozzuk, de ha a gyerek hazamegy, és otthon a szüleitől a szöges ellentétét látja annak, mint amit a versenyre készülve megtanult, akkor könnyebb benne ragadni a megszokottban – vagy, ami rosszabb, teljesen összezavarjuk vele a gyereket. Éppen ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy először igenis a szülők tanuljanak meg helyesen bánni a pénzzel, és ami még fontosabb, helyesen gondolkodni a pénzről.” – hangsúlyozta Himer Csilla.

A szülők, fiatal felnőttek számára éppen ezért készített egy szabad hozzáférésű tréningsorozatot is. “A tréning bárki számára hozzáférhető, aki tud netezni, hiszen ingyenes, és a weboldalamon a nyilvános blogomba teszem fel az egyes leckéket. – magyarázza a pénzügyi coach – Bárkinek kérdése van, azt a kommentekben vagy emailben felteheti, és választ kap rá. Tudom, nem szokványos, hogy így adjanak egy ilyen szintű oktatócsomagot, én azonban úgy gondolom, hogy ez az a minimális tudás, amellyel hosszú távon is biztos lábakra állítható bárki családi kasszája – tehát ez az a minimum, amit mindenkinek tudnia kell(ene) a pénzről, ezért nem is adhatom pénzért.” – vallja a szakértő.


Védje magát! – Támad az influenza!

2022. január 15.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát arról kérdeztük, hogy a védőoltás mellett milyen praktikákat érdemes bevetni, hogy elkerüljük az influenzát vagy továbbadjuk a fertőzést.

Fotó: gettyimages.comTényleg használjon zsebkendőt!

Az influenzáról tudjuk, hogy cseppfertőzéssel terjed. Egy tüsszentés alkalmával közel 40 ezer apró nyálcsepp kerül a levegőbe, az influenzát okozó vírusok ezekhez tapadva még órákig lebegnek a levegőben és képesek nagyobb távolságra is eljutni. Ezért nagyon fontos, hogy ha ön vagy a környezetében valaki beteg, tegye a kezét vagy zsebkendőt a szája elé, hogy megakadályozza a kórokozók levegőben való terjedését!

Fordítson elég időt a kézmosásra!

A legkorszerűbb, antibakteriális és illatos kézmosó sem ér semmit, ha elnagyoltan, a kézmosást összecsapva használjuk. Szánjunk rá legalább 20 másodpercet, átdörzsöljük a kezünket és ne feledkezzünk meg az alapos öblítésről sem!

Ne látogassa a beteget!

Sokan akkor sem pihennek, ha már betegek. Ezzel viszont nemcsak a saját gyógyulásukat nehezítik, de a többieket is könnyen megfertőzhetik. Az sem szerencsés, ha túl hamar térünk vissza a munkába, a náthával ellentétben az influenza vírusát nemcsak 3, de akár 5-7 nap múlva is tovább adhatjuk.

Viseljen maszkot!

Megfelelő távolságot tartani jóval nehezebb, ha a velünk egy lakásban élő családtagunk lett beteg. Ilyen esetben csakis a zsebkendő használat, a rendszeres kézmosás, illetve az orrot és a szájat betakaró egészségügyi védőmaszk viselése segíthet meggátolni a kórokozók terjedését.

Tudja, hogy mitől beteg!

A téli időszakban gyakori nátha és az influenza tünetei hasonlóak lehetnek, ám van néhány olyan eltérés, ami alapján mi magunk is el tudjuk dönteni, hogy melyik betegség miatt érezzük rosszul magunkat.

  • A magas láz és az erős fejfájás náthában ritkább, és az izomfájdalmak és erős fáradtságérzet is az influenzára jellemző.
  • A náthából gyorsabb a felépülés, influenza után a fáradtság és a gyengeség még akár 2-3 hétig is megmaradhat.
  • Torokfájás mindkét betegség esetén gyakori tünet,
  • az orrdugulás és a tüsszögés azonban a nátha jele.
  • Köhögés is mindkét esetben előfordulhat, ám influenza esetén jóval erősebb és elhúzódó lehet.

Aludjon sokat, egyen jókat és mozogjon!

A fenti mondatban tulajdonképpen minden benne van, amit tudnunk kell arról, hogyan csökkenthetjük a téli betegségek kockázatát. Kutatások igazolják, hogy aki keveset – napi 7 óránál kevesebbet – alszik, könnyebben megbetegszik. Igyekezzünk változatosan táplálkozni, és mozogjunk! Ezzel nemcsak az ellenállóképességünket növeljük, hanem az immunrendszer működését gyengítő stressz levezetésének is remek eszköze.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...156