Információk, érdekességek

Szép és egészséges

2005. november 17.

A sütõtök õshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke, állítólag texasi és mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken.

 

Az átlagban 6-8 kilós növényt hazánkban is régóta termesztik.

 

A nagydobosiak például – 1998-óta – minden év szeptemberében egy hétvégét sütõtökük népszerûsítésének szentelnek.


Elhamarkodott döntések

2005. november 15.

Ma Magyarországon minden második házasság válással végzõdik – évente több tízezren élik át ezt a traumát. A lélekgyógyászok szerint a válás a második legnagyobb krízis, ami érheti az embert. A legsúlyosabb az, amikor egy nagyon szeretett személyt ragad el tõlünk a halál. Mégis, mintha alábecsülnénk az elválás súlyát, mintha nem vennénk elég komolyan. Sem akkor, amikor felhõk gyülekeznek házasságunk egén, de még meg lehetne menteni a közös életet, sem akkor, amikor meghozzuk a döntést és beadjuk a válókeresetet.

Tanulás – a tudás alapú társadalomban

2005. november 15.

“Tanulás” – nem sok olyan dolog van, ami a mai “tudásalapú társadalomban” nagyobb jelentõséggel bírna. Gyakran szóba kerül a tömegkommunikáció különbözõ csatornáin keresztül, de nagyon sok családban is rendszeresen visszatérõ témaként szolgál. “Tanulj, hogy sokra vidd az életben!” – hangzik el sokszor, s talán nem minden alap nélkül.Bár nem mindenki gondolja ezt így, hiszen Robert T. Kyosaki és Sharon L. Lechter “Gazdag papa, szegény papa” címû mûvében olvashatsz arról hogy a mai (pénzközpontú) világban egyáltalán nem biztos, hogy az lesz hosszútávon a sikeresebb, aki sok-sok évet az iskolapadban tölt.

Zsíros falatok

2005. november 14.

Francia kutatók felfedezték: a szájban levõ szenzor szabályozza a szervezet zsíréhségét, mely egyúttal stimulálja a zsírtartalmú ételek emésztését is.
Ha csülökpörköltre, zsíros sültekre fáj a fogunk, ha úgy érezzük, hogy azonnal ennünk kell valamilyen tartalmas, laktató, és nem utolsó sorban zsírdús ételt, az nem véletlen: a szájunkban levõ szenzor – egy speciális protein – szabályozza a szervezet zsíréhségét, ugyanakkor stimulálja is a zsírtartalmú ételek emésztését is.

A cukorbetegek világnapja

2005. november 14.

A Diabétesz Világnapot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében e napon tartják 1991 óta. A világon mintegy 150 millióan szenvednek ebben az anyagcserezavarban, ami sajnos gyors ütemben nõ. Magyarországon 550 ezer körüli a nyilvántartott cukorbetegek száma és mintegy két-háromezer kiskorút érint a diabétesz egyik formájának a kialakulása. A mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás miatt keletkezõ túlsúly elõidézõje lehet a cukorbajnak, tehát az egészséges életmód a legfontosabb prevenciós módszer.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...153154155...163