Információk, érdekességek

Erdei levegőben "fürdés", mint turisztikai szolgáltatás (más mint a szokásos erdei wellness)

2023. szeptember 30.

Az erdő légkörében való elmerülés segít érezni a nyugalmat, a tisztaságot, erősíti az immunrendszert, friss energiát ad, de ebben a projektben mindez nem a szokványos wellness erdei séta jellegű programkínálat, hanem egy egészen egyedülálló program  

Egy Európában egyedülálló, az erdei levegőn való tartózkodás kedvező hatásairól szóló orvosi tanulmány, valamint egy hasonló témájú ún. geomantikus (a galamantia egyfajta ezoterikus) tanulmány alapján különleges szolgáltatást indítottak be az osztrák Mühlviertler erdő régió turisztikai illetékesei: ez az erdei levegőben való fürdőzés, amelyhez a turisztikai szervek képesítést is adó ún. erdei levegő fürdőmester képzést is bevezettek.

Az erdő légkörében való elmerülés segít érezni a nyugalmat, a tisztaságot, erősíti az immurendszert, friss energiát ad, de ebben a projektben mindez nem a szokványos wellness erdei séta jellegű programkínálat, hanem egy egészen egyedülálló program, amellyel a régió elnyerte az EU támogatását is.

Ez az első turisztikai projekt, amely az erdő vitálenergetikai, éteri és esztétikai hatásaival, a földenergia gyógyító hatásaival, a mágneses erővonalakkal stb. is foglalkozik. Máris fogadnak befizetőket erre az ún. aktív szoft turisztikai programra: lehet választani 3 és 5 napos csomagok közül három témakörben: „ gondolatok nélkül érezni", „testet és lelket erősíteni" „magadnál lenni". 


A távolságot mint üveggolyót megkapod

2023. szeptember 30.

A modern fogyasztói társadalom egyik alapélménye az utazás, a szabadidő eltöltésének az a speciális esete, mikor a máshol levés által igyekszünk kiszakadni a mindennapok rutinjából. Hisz közismert, hogy a környezetváltozás eleve segíthet eggyel hátrébb lépni az életünket amúgy nagyrészt meghatározó gondoktól, kihívásoktól. A térbeli, földrajzi távolság egyben szimbolikus távolság is lesz, még ebben a behálózott világban is. De ez korántsem volt mindig ennyire kézenfekvő.

A nem utazás természetessége

A tradicionális társadalmak tagjai számára az utazás, a nagyobb távolságok megtétele jobbára kényszerűség volt, mint pl. a kereskedők vagy a vándorló idénymunkások esetében, ritkábban pedig valamiféle belső útkeresés külső megnyilvánulása, ennek legegyszerűbb példája a zarándoklat. A szent helyek felkeresése az a fajta utazás, amely talán a leginkább rokonítható a mai turizmussal, amennyiben a zarándokok is a megszokottól eltérőt keresték, olyan élményeken keresztül, melyekhez életük bevett keretei közt nem férhettek hozzá.

De a többség, aki életét jellemzően egy szűk területen belül élte le, nem utazott, hisz sem lehetősége, sem szüksége, így aztán igénye sem volt rá, mert elérhető közelségben volt minden, ami csak kellhetett neki: lakhely, élelem, mindennapi szükségleti cikkek, és maga a közösség, melynek tagjaként biztonságban érezhette magát a világban. Ehhez képest kilépni ebből a kicsi, de védelmet nyújtó közegből eleve veszélyes műveletnek tűnhetett, melyre csak az igen nagy szükség vitte rá az embert, hisz messzire menni otthonról nem csak kényelmetlen és veszélyes volt, de szó szerint egy ugrás az ismeretlenbe. Arról nem is beszélve, hogy az ember két lábán, vagy néha egy-egy lovon kívül eszköz sem igen volt hozzá.

A modern ember azonban egyre inkább birtokba vette a távolságot, a régi korok zarándokainak profán utódjaként épp azt keresve, ami különbözik az általa addig megismert életvilágtól. A kulcsszó tehát ebben az esetben is az élmény, amit a civilizációs fejlődés nem csak lehetővé tett, de végül egyfajta kulturális elvárássá is. (Elvégre miféle beszűkült alak az, aki nem hajlandó kimozdulni a falujából, városából, megyéjéből, csak mert szerinte minden megvan helyben is, amire neki szüksége van. A világ nagy, és csak arra vár, hogy felfedezzük – ez lett a modernitás lapállása a kérdésben.)

Az élmények társadalma

Gerhard Schulze német szociológus már néhány évtizede úgy írta le a jelen nyugati társadalmait, mint ahol meghatározó erejűvé vált az élmények folyamatos hajszolása. A relatív jólét (ahol nem mindenki feltétlen gazdag, de a közösség összességében magasabb színvonalon él, mint pl. a 3. világ országainak lakosai) idején sokak számára már nem az a kérdés, hogy sikerül-e kielégíteni az alapvető szükségleteiket, azaz lesz-e mit enni, lesz-e hol lakni holnap is, hanem hogy mi az az egyedi dolog, ami csak részben vehető meg pénzért (persze az is kell hozzá). Ami igazán tartalmassá teheti az életét, főleg azt a részét, amit szabadidőnek nevezünk, és ami a régebbi korokban a többség számára jórészt ismeretlen volt.

A ma embere azonban minden korábbinál hajlamosabb az élményracionalitásra, azaz, hogy viselkedését, egyes cselekedeteit ne az alapján szervezze meg, hogy azok anyagilag mennyire lehetnek hasznosak számára, hogyan viszik közelebb a jól meghatározható célok eléréséhez, vagy hogy hosszabb távon hogyan hathatnak ki életvitelére. Egyszerűen szólva megengedi magának a pillanatnak élés luxusát, függetlenül attól, hogy származik-e abból bármi közvetlen haszna.


A fogpótlás úgy szép, ha illeszkedik az arc karakteréhez

2023. szeptember 20.

Fotó: pixabay.com

Gyakran látunk embereket olyan fogakkal, amelyek egyáltalán nem illenek az arcukhoz.

Néha a tévében szereplő hírességek szájában is olyan fogsor van, amivel láthatóan nehezükre esik a beszéd. Legutóbb az egyik kiváló magyar színész mondatainak csak a felét értettem, mert nem tudott beszélni az új fogsorával. Ez azért van, mert a pótlás rosszul lett elkészítve.

Vagy a fogak nagysága lett rosszul meghatározva, vagy a száj felöli rész lett rosszul kiképezve, vagy mindezek együttvéve. És ezen – sajnos – az sem változtat, ha egy csomó pénzt kellett érte kifizetni. 

A diszharmóniát természetesen a páciens is érzi. Volt olyan eset, hogy a beteg reklamálni próbált és azzal akarták megvigasztalni, hogy sajnos ez már nem a saját foga, ezt így kell elfogadni. Teljességgel hibás felfogás! Ma már minden arctípushoz és harapási formához lehet megfelelően élethű és jól működő fogpótlást készíteni

Ha műfogsorról van szó, akkor is széles választék áll a páciensek rendelkezésére – úgy színben, mint formában – nem kell kompromisszumot kötni azért, mert „ez csak egy műfogsor”.


Hatóanyagok bőröregedés ellen

2023. szeptember 13.

Hialuronsav, A- és C-vitamin, rezveratrol – olyan hatóanyagok, melyek már bizonyítottak a  bőröregedés elleni küzdelemben. Így nem árt többet megtudni róluk, hogy a lehető legtovább megőrizzük (arc)bőrünk fiatalos jellegét, rugalmasságát.

Fotó: 123rf.comA többfunkciós hialuronsav

A hialuronsav (HA) fokozza a bőr vízmegtartó képességét, és saját súlya sokszorosát képes megkötni. Molekulasúlyától függően eltérő hatású összetevő: minél inkább frakcionált, annál mélyebbre hatol a bőr különböző rétegeibe. Egyúttal a bőr egyik természetes összetevője, bőrünk víztartalékának megtartója.

A hialuronsav vizes közegben géllé alakul, melyben ún. fibroblaszt sejtek, továbbá kollagén- és elasztin rostok úsznak. Ezek a bőrszövet szerkezetéért, a bőr rugalmasságáért felelősek. Mennyiségük az évek múlásával csökken.

Hogyan működik?

A nagy molekulasúlyú hialuronsav a bőr felszínén marad, és rendkívül magas vízmegtartó képessége révén hosszan tartó hidratálást biztosít. Egyúttal kisimítja a bőr egyenetlenségeit, feszesebbé teszi a bőrt.  A közepes méretű molekula serkenti a keratinociták (a felhám bőrsejtei) képződését, lassítja az atrófiát (bőrsorvadást), erősíti a bőr védőrétegét. A kis molekulájú hialuron a bőr mélyebb rétegeibe hatol, mivel kiváló felszívódású. Élénkíti a hialuronsav és a kollagén természetes szintézisét, aktiválja a bőr víztartalékát. Elősegíti a bőr teltségét, rugalmasságát és tömörségét, így ránctalanító hatás fejt ki.

A legtöbb, jó minőségű bőrápoló készítmény legalább 2-3, különböző méretű hialuronsav molekulát tartalmaz a többféle hatás kifejtése érdekében.

Kinek ajánlott?
– Száraz és nagyon száraz bőrűeknek, már 20-25 éves kortól.
– Nőknek, akik olyan komplett bőröregedést gátló hatású (anti-aging) készítményt használnának, amely egyszerre erősen hidratáló és bőrregeneráló hatású.
– Mindazoknak, akik olyan tartós hatású anti-aging készítményt kívánnak használni, melynél nem áll fenn a bőrirritáció kockázata, és az alkalmazás időtartama sem korlátozott.


Milyen napszemüveget viseljünk?

2023. augusztus 21.

Nem elég, hogy divatos legyen és tükrözze az egyéniségünket, olyan napszemüveget érdemes választani, amelyik teljes biztonsággal ellátja védelmi feladatát. Az UV-sugarak, de különösen az UVB-sugárzás olyan mértékben képes károsítani a szemfelszínt, hogy az idővel különböző szempanaszokat és szembetegségeket idézhet elő. Az alábbi tanácsok betartásával azonban sokat tehetünk szemünk egészségének megóvásáért.

Ellenőrizzük a címkét!

Csak 100% UVA- és UVB- vagy UV400-védelemmel ellátott napszemüveget vásároljunk! „A 100%-os UV-védelem nélküli napszemüveg viselése valójában komoly egészségügyi kockázatot jelent. Többek között a szürke hályog kialakulásában is jelentős szerepet játszik, hogy egyáltalán nem vagy nem jó minőségű napszemüveggel védjük a szemünket a nap káros sugaraitól. Az évek során a szemünket ért napégések hatása összeadódik, aminek egy idő után akár macula degeneráció vagy szemhéj környéki rákos bőrelváltozás is a következménye lehet” – figyelmeztet dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A sötétebb napszemüveg nem mindig nyújt nagyobb UV-védelmet!

Ne higgyük azt, hogy minél sötétebb egy napszemüveg lencséje, annál biztonságosabb. A fenti szabály a sötét lencsékre is igaz: csak a 100%-os UV-védelemmel ellátott napszemüveg biztosítja a szükséges biztonságot.


A méret is számít!

A napszemüvegnek a lehető legnagyobb lencsével kell rendelkeznie, hogy megvédje szemünket a szemből és az oldalról érkező napsugárzástól egyaránt. Szerencsére a nagy keretes szemüvegek divatosak és nagy belőlük a választék. Az extrém nagy méretű szemüvegek biztosítják a legjobb fedést, valamint a port is hatékonyabban tartják távol a szemfelszíntől.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...456...111