Információk, érdekességek

Gyógyító fürdőzés

2023. október 24.

Hazánk világviszonylatban is bátran nevezhető termál- és gyógyvíznagyhatalomnak, hiszen kevés olyan hely van a világon, ahol a mélyből feltörő gyógyhatású vizek ekkora gazdagságban lennének jelen.  

A gyógyvíz jótékony hatását már a kétezer évvel ezelőtt itt élő rómaiak is felfedezték és ki is élvezték, hiszen Aquincumban és a Balaton-felvidéken is létrehoztak közösségi fürdőket. Sorolhatnánk császárokat, királyokat, hódító törököket hosszasan, akik mind-mind nyomot hagytak fürdőkultúránk történelmében, a lényeg talán az, hogy a 21. század elején is elmondhatjuk: nagyobb fejtörést jelent hazánkban olyan területet találni, ahol nincs termálvíz, mint olyat, ahol van.

A termálvíz, bármenyire is azt gondoljuk, nem a bolygó mélyén, hanem az égben csapadék formában terem. Gyógyvízzé válásának legfontosabb periódusa, mikor lassan a mélyebb rétegekbe szivárog és a hosszú út során érlelődik, töltődik, telítődik. A termálvíz összetételét az határozza meg, hogy milyen kőzetekkel találkozik útja során, milyen ásványi anyagokat old ki a különböző rétegekből. A mélyben szerencsés esetben egy forró gyűjtőben koncentrálódik, ahonnan vagy egy törésvonal mentén spontán a felszínre tör, vagy ma már mesterséges fúrásokkal a felszínre segítik. De mi is a különbség termál- és gyógyvíz között? A termálvíz olyan ásványvíz, amelyben literenként 1000 milligramm ásvány található, és legalább 33 fokos hőmérsékleten tör a felszínre. Gyógyvíznek azokat a termálvizeket nevezzük, amelyek bizonyítottan rendelkeznek gyógyhatással. Fontos kiemelni, hogy miközben egy kitermelt olajmező soha nem képződik újra, addig a termálvíznél folyamatos az utánpótlás.  

A szakemberek szerint ezek a vizek nem csak a testre, a lélekre is kedvezően hatnak: Amennyiben a gyógyvízben el tudjuk engedni magunkat, tudunk önmagunkra koncentrálni, segít az önbizalom növelésében, az életcélunk meghatározásában, de az apróbb, kitűzött céljaink elérésében is. A bizalom és belső béke nem enged beférkőzést az elménkbe a negatív gondolatoknak. Egy lazító gyógyfürdő után az ember koncentráltabbnak is érzi magát. Képes a stresszes állapot megszüntetésére, és helyreállítja bennünk a belső békét.


10 tipp, hogy fittek legyünk ősszel is

2023. október 17.

Szakértők szerint az ősz a legalkalmasabb évszak arra, hogy formába lendüljünk. Ha ilyenkor elkezdjük a testmozgás bármelyik formáját, a téli ünnepek alatt már gyakorlottak leszünk.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.1. Használjuk ki az időjárást!
A napsugaras, de mégis hűvösebb idő, az almafák illata, az avar, és sorolhatnám. Ideális körülmények sétához, hegymászáshoz, kerékpározáshoz. Kajakozni, kenuzni is lehet még, vagy bármilyen kedvünkre való testmozgást végezni a szabadban.

2. Törjünk ki a hétköznapokból!
Gondolkodjunk el azon, mi is az, amit szerettünk volna megtanulni, de valamiért nem jött össze: tánc, sport, hullahopp karika… Nem véletlen kezdődik az iskola is ősszel. Tökéletes idő a kezdéshez. A szakértő szerint, ha valami újat tanulunk, annak elvégzése kevesebb kalória elégetésével jár. Ha ősszel látunk neki, nyáron már mesterei leszünk a témának, akkor már több kalória ég, pont jókor a fürdőruha-szezonra. 

3. Nézzük aktívan a TV-t!
A készülék előtt végezhetünk olyan gyakorlatokat, melyek nem zavarnak a képernyő zavartalan bámulásában. A reklámok alatt lehet felüléseket vagy fekvőtámaszokat nyomni, használjuk ki a sokszor dühítően hosszú reklámidőt.

4. Építsük be a mozgást mindennapjainkba!
Már mindannyian ismerjük a régieket: parkoljunk messzebb a céltól, inkább lépcsőzzünk a liftezés helyett, ebédidőben sétáljunk. De íme két ötlet:
A. Míg gyerekeink edzenek, mi is mozogjunk, ahelyett, hogy olvasnánk, vagy meglátogatnánk valakit a közelben.
B. Kollégáinkkal történő megbeszéléseinket folytathatjuk séta közben, ahelyett, hogy az asztalnál történne. Így még jobb ötleteink is támadhatnak.


Mikrodermabráziós technikák a ragyogó bőrért

2023. október 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Szeretnéd úgy érezni magad a bőrödben, mintha friss, tavaszi szellő simítana végig az arcodon? Bársonyos, üde bőrre vágysz, amely sugárzik az egészségtől? Most bemutatjuk a mikrodermabrázió különböző formáit, hogy te is megtaláld a számodra tökéletes kezelést!  

Útmutató a mikrodermabráziós technikákhoz

A mikrodermabrázió különböző formái - a kristályos, gyémántfejes és hidroabrázió - mind nagyszerű megoldásokat kínálnak bőrünk megújítására. De melyik a legjobb választás a különböző bőrítpusokra? 

Alumínium-oxid kristályos mikrodermabrázió

A klasszikus mikrodermabráziós eljárás során alumínium-oxid kristályokat fújnak a bőrre, melyek eltávolítják az elhalt hámsejteket. Pontos és szép eredményeket ér el, de hátránya, hogy kristálypor a pórusokban maradhat és gyulladást okozhat és belégzési veszélyt jelenthet a kezelés során. Fontos, hogy a szem környékét ne kezeljük ezzel a módszerrel vagy óvatosan járjunk el ezen a területen pl. vattakoronggal takarjuk le a szemeket.

Hidroábrázió

A hidroábrázió egy ultrahang alapú technika, mely kíméletesen, vízzel tisztítja meg a bőrt. Javasolt érzékeny bőrűeknek és gyakori napozóknak, mivel nincs mellékhatása és nem okoz irritációt. A bőr hidratálttá és frissé válik, míg a mikro-masszázs a bőr felszíni izmait is stimulálja.


Lassítson élete ritmusán!

2023. október 05.

Fotó: 123rf.com

Egész évben csak idegeskedés, rohanás… És mi lenne, ha csökkentenénk a tempót, lassítanánk életritmusunkon? Több szabadidőt engedélyeznénk magunknak, élveznénk a még tartó szép időt, fellélegeznénk… Ha változtatunk életmódunkon, hozzájárulunk a napjainkban divatos „lassú élet” irányzat megvalósításához, hogy tudatosan könnyítsünk a nap, mint nap ránk nehezedő lelki nyomáson.

Sétálni a szabadban, cél nélkül benézni a belvárosba, zenét hallgatni, olvasgatni otthon – azaz időt szakítani a ’”semmittevésre”, gyakran azonosítják a lustasággal. Pedig nagyon is szükség van egy kis „lustálkodásra”, hiszen az idő rohan, és mi többnyire nem élvezzük a perceket. A legtöbben túl sokat vállalunk, túlhajszoltak vagyunk, és szinte bűntudatunk van, ha kevesebbet teszünk le az asztalra. Pedig a pszichológusok emlékeztetnek: lassítani és megállni a rohanásban művészet, melynek révén kikerülhetünk életünk fárasztó spiráljából. A szükséges szünetet jelenti ahhoz, hogy jobban éljünk, kiutat találjunk mindennapjaink elkeserítő „robotjából”, másképp lássuk a világot, és nyugalomra leljünk. Megfontolandó javaslatokat adunk hozzá.

Szakítsunk több időt magunkra

Ellazulni egy finom habfürdőben; hosszan szépítkezni; végre bőrápoló maszkot tenni az arcunkra, és idegeskedés nélkül megvárni, míg hat – ugye ritkán szánunk elegendő időt az ilyen, magunkkal való törődést jelentő tevékenységekre? Itt az alkalom rá! Ha kell, akár „zárkózzunk be” a fürdőszobába, és a kellemes, sietség nélküli fürdőzéshez vigyünk be egy csésze finom tehát, miközben hallgassunk lágy zenét.  Ahhoz, hogy megszabaduljunk az örökös rohanás okozta stressztől, kényeztessük magunkat rendszeresen, anélkül, hogy néznénk az óránkat…

Ne legyünk éjjel-nappal elérhetők 

Elérhetők vagyunk a nap 24 órájában, használjuk a számítógépünket, mobiltelefonunkat még az ágyban, a fürdőben, a toaletten, sőt a strandon is? Sokszor nem is vesszük észre, hogy ez a „hiperkapcsolat” mennyire kimerítő. Ezért szünetet kell tartani e téren is. Apránkén, egy keveset reggel, majd délután – később egy alkalmas, teljes napot, illetve hétvégét szánjunk rá.  Ekkor száműzzük a netet, ne nézzük az e-mailjeinket, kapcsoljuk ki a mobilunkat. Mi ennek a jelentősége? Kilépni a versenyfutásból, csökkenteni a túlzásba vitt feladat – és kötelezettségvállalások számát, megnyugtatni az elmét…


Erdei levegőben "fürdés", mint turisztikai szolgáltatás (más mint a szokásos erdei wellness)

2023. szeptember 30.

Az erdő légkörében való elmerülés segít érezni a nyugalmat, a tisztaságot, erősíti az immunrendszert, friss energiát ad, de ebben a projektben mindez nem a szokványos wellness erdei séta jellegű programkínálat, hanem egy egészen egyedülálló program  

Egy Európában egyedülálló, az erdei levegőn való tartózkodás kedvező hatásairól szóló orvosi tanulmány, valamint egy hasonló témájú ún. geomantikus (a galamantia egyfajta ezoterikus) tanulmány alapján különleges szolgáltatást indítottak be az osztrák Mühlviertler erdő régió turisztikai illetékesei: ez az erdei levegőben való fürdőzés, amelyhez a turisztikai szervek képesítést is adó ún. erdei levegő fürdőmester képzést is bevezettek.

Az erdő légkörében való elmerülés segít érezni a nyugalmat, a tisztaságot, erősíti az immurendszert, friss energiát ad, de ebben a projektben mindez nem a szokványos wellness erdei séta jellegű programkínálat, hanem egy egészen egyedülálló program, amellyel a régió elnyerte az EU támogatását is.

Ez az első turisztikai projekt, amely az erdő vitálenergetikai, éteri és esztétikai hatásaival, a földenergia gyógyító hatásaival, a mágneses erővonalakkal stb. is foglalkozik. Máris fogadnak befizetőket erre az ún. aktív szoft turisztikai programra: lehet választani 3 és 5 napos csomagok közül három témakörben: „ gondolatok nélkül érezni", „testet és lelket erősíteni" „magadnál lenni". 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...345...111