Információk, érdekességek

Rosacea és pattanás bőratkától?

2023. február 11.

Sokan kétkedve fogadják, vagy el sem hiszik, van, aki undorral gondol rá, pedig valóban létező élősködő a bőratka. Egyes feltételezések szerint a szőrtüszőkben élő, faggyúval táplálkozó bőratka neve több bőrprobléma kialakulásával is összefüggésbe hozható. Ennek jártunk utána, a közelmúltban megjelent tudományos vizsgálatok eredményeinek segítségével.

Fotó: gettyimages.comMi a bőratka?

A bőratkának közel 65 típusát ismerjük, ezek közül kettőről tudjuk, hogy az embereken is él. Érdekes adat, miszerint a bőratka az emberek közel 40 százalékánál kimutatható, ám mégsem mindenkinél okoz tüneteket, pusztán egy, a többi mikroorganizmus közül, amely a bőrünkön megtalálható – magyarázza Peterman Krisztina kozmetikus, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica szakembere. Kutatások szerint azonban, egyéntől függően a bőratka jelenléte igen komoly tüneteket is okozhat: gyulladásban tartja a bőrt, ami a kutatások szerint szerepet játszhat a rosacea és a pattanások kialakulásában.

A bőratka szerepe a rosacea kialakulásában

A bőratka szerepe a különböző bőrpanaszok létrejöttében vitatott, a kutatások azonban azt igazolják, hogy az élősködő jóval nagyobb százalékban fordul elő olyan embereken, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek. Az Archives of Dermatology folyóirat még 2010-ben közölt egy kutatási eredményt, melyben 48 angol és kínai nyelven megjelent cikket összegeztek, összesen tíz országból. Megállapították, hogy a bőratka jelenléte jelentősen megnövelte a rosacea kialakulásának esélyét. Az élősködő 7,6-szor gyakrabban fordult elő azok körében, akinél a bőrpírral és esetenként gyulladt pattanásokkal is járó bőrbetegség, mint az egészséges bőrűek körében.

Pattanás és bőratka

A Journal of Zhejiang University folyóiratban a pattanás és a bőratka kapcsolatáról megjelent összes korábbi tanulmányt összesítették. Az 1995 január és 2011 augusztusa közölt többségében kínai páciensek eredményeiről szóló vizsgálatok alapján a kutatók megállapították, hogy a problémamentes bőrű résztvevőkhöz képest, a pattanás előfordulása 2,8-szor magasabb volt azok körében, akiknél kimutatták a bőratka jelenlétét is.  A kutatók azonban fontosnak tartják megjegyezni, hogy a bőratkák jelenléte a pattanásos bőrön ok-okozati összefüggés nem egyértelmű. Tudjuk, hogy a bőratkák fő tápláléka a faggyú, és az is ismert, hogy a pattanásokra hajlamos bőr általában zsírosabb, több faggyút termel, mint a normál bőr, így ez még csak a bőratkák jelenlétére ad magyarázatot, de a pattanások kialakulásában betöltött szerepüket nem jelzi egyértelműen.


Arc a télben - bőrvédelem hideg ellen

2023. február 10.

Csikorog a tél, egy rinocérosz arcbőre is kirepedezne, hát még egy nőé, aki kénytelen kimenni ebben a szörnyű hidegben! A szokásos arckrémünkből vakolatréteget próbálunk húzni, de ez sem nem elég, sem nem kényelmes. Mit tehetünk, ha a mínuszok kicsípik, töredezetté teszik bőrünket?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A fűtött, légkondicionált irodák, lakások, vásárlóhelyek levegője önmagában sem tesz jót a bőrnek, ám ha ki-be szaladgálunk a meleg és a hideg helyek között, bizony az arcbőrünk kellemetlen tapintású, tónustalan lesz, és korábban öregszik.

Mit tehetünk?

  • Párásítsuk a lakást, a szobát, az irodát. Egy csinos szobai szökőkút, vagy egy jó minőségű párologtató, de legalább egy párologtató edény a radiátoron, mindenképp jót tesz!
  • Neveljünk növényeket! A növények a lakás, iroda levegőjét harmóniába állítják. A tél amúgy is alkalmas a benti növényekkel való gondos törődésre!
  • Ne mossunk arcot szappannal! Használjunk lemosó krémet, tonizáljuk a bőrt, majd kenjük be az alábbi pakolással, vagy egy zsírosabb, télre ajánlott arckrémmel.
  • Különösen figyeljünk az alapozókrém minőségére, hiszen ez télen erősebben felszívódik, jobban rongálhatja a bőrt.
  • Az arckrém választásánál figyeljünk arra, hogy a csípős, hideg idő igen gyakran tiszta, ragyogó is. Ha a nap süt, ugyanúgy UV védelemmel rendelkező krémre van szükség, mint nyáron!
  • A téli kádfürdők párája jót tesz az arcnak, érdemes a kádban aromafürdőzni, közben arcunkat egyszerűen egy zsíros krémmel bekenni és egy kicsit nedves törölközővel 10-15 percre letakarni, relaxálni.

Természetes pakolás hideg időben
Töröljük át arcunkat friss citromlével, ami enyhe gyümölcssavasságával üdébbé, tónusosabbá változtatja bőrünket, majd irány a konyha – egy kis téli varázslatra! Egy kisebb banánt keverjünk össze egy teáskanál tejföllel egy teáskanál mézzel, egy picike citromlével, majd pépesítsük. Csepegtessünk hozzá hidegen sajtolt olíva olajat, vagy ha van odahaza, akkor jojoba olajat. A keveréket szépen vigyük fel az arcunkra, a nyakra és a dekoltázs vonalára, hagyjuk hatni, míg kicsit ki nem szárad, majd szépen öblítsük le. Az arcbőrt ragyogóvá teszi. Minden bőrtípusra ajánlott, de sajnos egyszerre el kell használni!


A fürdőszobai eszközök szavatossága

2023. február 05.

A sminkhez és a testápoláshoz használt kozmetikumokat is időnként át kell vizsgálni, s a nem megfelelőt, esetleg a lejárt szavatosságút kidobni.

Fotó: pixabay.comKozmetikumok szavatossága

Azokon a kozmetikumokon, amiknek a szavatossági ideje 30 hónap alatti, jelölik, meddig őrzik meg minőségüket. A pontos dátumot általában egy homokóraikon mellé nyomtatják. Minden más terméknél a lejárati időt a felbontástól számítják. Az ilyen kenőcsöstégelyeken jelölik, hány hónapig használhatóak fel. A „6 M” jelölés azt jelenti, hogy minőségét megőrzi a felbontástól számított 6 hónapig. 

Rúzsok

A rúzsok szavatossági ideje 24 hónap is lehet. Minél nagyobb arányban tartalmaznak bőrápoló összetevőket, annál rövidebb a lejárati idejük. Ennek oka az, hogy azok gyorsabban avasodnak. Emiatt a matt termékek lejárati ideje sokkal hosszabb. 

Borotva

A bőrgyógyász javaslata nedves borotválkozáshoz: a pengéket 14 használat után cserélni kell. Napi borotválkozás esetében ez azt jelenti, hogy kéthetente új pengék kellenek. A tiszta és jó állapotú pengék nagyon fontosak. Az elhasználódott pengékre baktériumréteg rakódik, ami borotválkozás során olykor szőrtüszőgyulladást okozhat.

Szempillaspirál

Minden egyes használatkor a szempillaspirál tokjába levegő kerül. Ezáltal a szempillafesték baktériumokkal keveredik, így fájdalmas szemirritációt okozhat. Ezért a szempillafestéket 10-12 hetente le kell cserélni. Amennyiben a termék már korábban csomósodik, vagy változik az illata, azonnal ki kell dobni.

Fogkefe

Függetlenül attól, hogy elektromos vagy manuális fogkefét használunk, a fogkefét vagy a cserélhető fejet 3 havonta cserélni kell. Fertőzéses nátha, vagy szájüregi gyulladás esetén már sokkal hamarabb. Természetesen akkor is, ha a sörték eldeformálódnak. 


A narancsbőr valódi okai

2023. február 03.

Felmerült már benned, hogy miért mindig csak a nők panaszkodnak a narancsbőrük miatt? Persze, vegyük figyelembe azt is, hogy a férfiak általában nem beszélnek a kozmetikai problémáikról. Itt azonban más áll a háttérben.

Fotó: 123rf.comKiket érint a narancsbőr?

A nőknél valóban sokkal hamarabb és súlyosabban alakul ki narancsbőr. És az is igaz, hogy a probléma sokkal több nőt érint, mint férfit. A narancsbőr már-már másodlagos női nemi jellegnek is tekinthető, hiszen a felnőtt nők legalább 90%-át érinti, férfiaknál viszont szinte soha nem fordul elő. Ennek okai egyrészt az eltérő hormonális folyamatok, másrészt a nők bőrének különleges szerkezete.

Narancsbőr és a kialakulásához vezető út

De ne szaladjunk annyira előre. Ahhoz, hogy a narancsbőr ellen hatékonyan tudd felvenni a harcot, fontos megértened, hogy mi is pontosan a narancsbőr, valamint azt, hogy a kialakulásához milyen alapvető tényezők járulnak hozzá. A narancsbőrt nagyméretű zsírsejtek alkotják, amelyek rengeteg zsírt és salakanyagot raktároznak. A hatalmas zsírgolyók a bőr megnyúlt kollagénrostjai közt áttüremkednek, így kívülről is jól láthatóvá válnak, egyenetlenné téve a bőrfelszínt. Ezt felnagyítva úgy képzelhetjük el, mint a kötözött sonka felszínét, ahol a merev fonalak között kitüremkedik a sonka anyaga.

Ha ezt olvasod elkönyvelheted magadban, hogy a zsírsejtek megkisebbítése megoldhatja a problémát, pedig az csak másodlagos, ha ugyanis a sonkát sokkal sűrűbb hálóval fognánk össze, nem türemkedhetne ki semmi. A kötőszövet szerepe tehát sokkal fontosabb, mint gondolnád. De térjünk is vissza a nők és férfiak eltérő bőrszerkezetéhez.

A férfiakétól eltérően a női kötőszövet (bőr) lazább szerkezetű, tehát a nőknél a kötőszöveti rostok távolabb helyezkednek el egymástól, ráadásul a rostok lefutása is eltérő. Így a megnövekedett zsírsejtek könnyebben ki tudnak türemkedni, ami által a bőr felszíne könnyen hepehupássá válik.

Nők esetén biológiai szempontból azért lényeges, hogy eltérő kötőszövettel rendelkezzenek, mert ez teszi lehetővé, hogy terhesség alatt a bőr könnyen tudjon nyúlni a pocak növekedése során. Sajnos ennek folyománya, hogy a narancsbőrre való hajlamosság egyértelműen a női nem életét keseríti meg.

Gondolj csak bele! A férfiak is épp úgy táplálkoznak vagy éppen sportolnak, de még sincs narancsbőrük. Ennek oka, hogy a kötőszövetük erősebb, ami nem engedi, hogy a zsírsejtek kitüremkedjenek.

Nőknél a lazább kötőszövet hasznos a baba kihordása idején, mert a bőr szépen tud tágulni, azonban a további életszakaszokban már hátrányként jelenik meg. Emiatt a laza kötőszövet miatt figyelhetjük meg azt a jelenséget is, hogy a vékony testalkatú modelleken és az élsportoló nőkön is épp úgy lehet látni narancsbőrt, de az elhízott férfiakon nem igazán. A női nemi hormonok hatására ráadásul a medencetájékon, a combokon és a hason könnyebben halmozódik fel a felesleges zsír, épp ezért a narancsbőr is ezeken a területeken jelenik meg legelsőként.


Gyakran ébredsz fáradtan? 4 dolog, ami megzavarhatja az álmunkat

2023. február 01.

Az ágyunk a béke és a nyugalom szigete, ahová lefekszünk egy nehéz nap után kipihenni a fáradalmakat. Olykor olvasunk vagy filmet nézünk benne, de mindenképp azt a célt szolgálja, hogy lazítsunk. Kellemetlenül érhet hát, ha valamilyen oknál fogva nem tudunk aludni, ha reggel arra ébredünk, hogy ismeretlen eredetű csípések borítják a testünket, vagy éppen arra, hogy fáj a vállunk. A kialvatlanságnak tehát több oka lehet, lássuk, melyek a leggyakoribbak!  

A szervezetünknek mindenképp szüksége van regenerálódásra úgy fizikailag, mint szellemileg. Az alvás ugyanolyan létszükséglet, mint az evés vagy az ivás, így nélküle nem tudnánk sokáig életben maradni. A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés által tudunk teljesíteni a mindennapokban. Ha kialvatlanok vagyunk, nem lesz igényünk arra, hogy a kötelező teendőkön túl bármit tegyünk, így kimarad a sport, a barátokkal való találkozás és a szórakozás is. Ezen felül mentálisan is legyengít bennünket a kialvatlanság, de immunrendszerünk is gyengébb lesz általa.

4 dolog, ami megzavarja álmunkat

Az alváshoz szükségünk van nyugalomra és kényelemre, de ha ezek megvannak, akkor sem feltétlenül alszunk jól. Ha álomba is szenderülünk, sok esetben felébredünk és nem tudunk visszaaludni, vagy éppen el sem alszunk. Ennek számos oka lehet, melyeken akár változtathatunk is!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...103