Információk, érdekességek

Immunerõsítés

2008. február 10.

Régóta ismert, hogy természeti katasztrófák, háborúk után hatalmas járványok söpörtek végig országokon, kontinenseken. Elég az I. világháborút követõ pyolnáthajárványra gondolni, melynek több halálos áldozata volt, mint magának a világégésnek. Igen érdekes, hogy a fertõzések nagy többsége a háborút  követõen alakult ki.


E járványokban a higiéniás állapotok romlása kedvezett a kórokozók szaporodásának és fertõzõképességének, az éhezés, az alultápláltság, valamint a katasztrófa, a háború okozta nagyfokú stressz pedig gyengítette az áldozatok immunrendszerét.


Rosszkedvünk tele

2008. február 04.

Feje fölött egyre szürkébbé válik az ég? Fárdat és erõtlen, legszívesebben ki sem mozdulna otthonról? Hangulata nyomott,a hétvégét többnyire alvással tölti, de ettõl sem lesz jobbkedvû? Valószínû, hogy Ön õszi-téli, más néven szezonális depresszióban (SAD) szenved.

 

A hideget, a sötétséget sokan nem szeretik, és ebben nincsen semmi meglepõ. Vannak azonban, akik az õszi-téli hónapok során évrõl évre ismétlõdõen kifejezett depressziós tünetektõl szenvednek, s a nyomott kedélyállapot tavaszig fennmarad.


A depresszió nem jár egyedül

2008. január 26.

A negatív érzések gyengítik az immunrendszer természetes védekezõ erejét. Ezt az ismert tézist támasztotta alá amerikai orvosok egy új tanulmánya.

 

Eszerint a különösen negatív érzelmek hatására a kísérletben részt vevõ személyek testében kevesebb antitest képzõdött a grippe-fertõzés után, mint a kontrollcsoportéban, melynek tagjai kevésbé negatív érzéseket éltek át ugyanakkor.


A lelki beteg ember érzékenyebben reagál az idõjárásra

2008. január 24.

A bioklimatológiai ismereteket a kedvezõtlen meteorológiai tényezõk elleni védelemre, az idõjárás okozta betegségek kivédésére lehet kihasználni.

 

A bioklimatológia az egyik legfiatalabb tudományág. Két ágazat, a meteorológia és az orvostudomány határán van. Aki tehát el akar igazodni ezen a területen, mindkét említett szakterületen legalább az alapfogalmakat kell ismernie.

 

Ha a környezeti változások olyan nagyok, hogy az ember nem képes alkalmazkodni hozzájuk, az egyensúly megbomlik, s zavar támad az élettani folyamatokban.


Szépség a gyümölcskosárból

2008. január 21.

szépségDrága arcmaszk és pakolás nélkül is lehet szépülni. Sõt, még az is elég néha, ha rávetjük magunkat a hûtõszekrényre, a kamrára vagy a gyümölcskosárra.

 

A maszkok és a különféle pakolások a fáradt és sápadt arcbõr csodaszerei. Több olyan létezik, amely puhítja a száraz bõrt, eltávolítja az elhalt hámsejteket és összehúzza a pórusokat.
A krémmaszkok, mint amilyen az almamaszk például, vastagon vihetõk fel az arcbõrre. Sok folyadékot és ápolóanyagot tartalmaznak, s a legjobb, ha masszírozva kenjük fel azokat. Javítható a felszívódás azzal is, ha a krémes bõrfelületet zsírpapírral befedjük, így dunszt keletkezik, aminek köszönhetõen a szaruhártya vízmegkötõ-képessége megnõ. Az ilyen pakolás után a bõr vérkeringése javul, felszíne kisimul. A nagyon zsíros vagy szennyezett bõrûek azonban kerüljék el ezt a fajta arcszépítõt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...190191192...220